Другата България: Малките общини изпревариха по заплати големите

Не София и Пловдив са лидери по заплащане в страната
15 фев 2020 07:30, Петя Славова
62
Другата България: Малките общини изпревариха по заплати големите
Снимка: БГНЕС

Най-високи заплати в България получават жителите на малки населени места, в които са съсредоточени големи индустриални предприятия, показват данните от изследването на Института за пазарна икономика /ИПИ/. Обикновено в тези малки общини са концентрирани предприятия свързани основно с добивната промишленост и енергетиката, като например Медодобивния комбинат в Пирдоп или ядрената централа в Козлодуй.

Икономическите центрове, които имат развита индустрия в своята периферия също имат много сериозна „тежест”, отбелязват още от ИПИ.

Най-високата средна брутна месечна заплата в България за 2018 г. /последната, за която има пълни статистически данни – бел.ред./ е в община Челопеч (2 178 лв.) и Козлодуй (2 090 лв.). Това са единствените общини със средна месечна заплата над 2 хил. лв. Следват Раднево (1 910 лв.), Пирдоп (1 796 лв.), Девня (1 677 лв.) и Гълъбово (1 598 лв.). Столична община остава на 8-мо място (1 554 лв.), а топ 10 се затваря от Панагюрище (1 445 лв.). Столицата на практика е единственият областен център, който попада в топ 20 на страната, съобщава БГНЕС.

Общините от периферията на големите центрове влизат сериозно в топ 20. Това са Божурище, Костинброд и Елин Пелин, които са в периферията на София, Марица до Пловдив, както и Девня, Суворово и Белослав до Варна.

В същото време водещите икономически центрове – София, Пловдив и Варна – остават предпочитано място за работа, привличайки общо над 1,2 милиона заети.

Повече инвестиции в образование и човешки капитал

Данните от изследването още веднъж подчертават наблюденията на родните и чуждестранни икономисти, че в страната ни се запазва високо равнище на неравенство.

„Неравенството в България, което е високо дори и понастоящем, се увеличава през последните години, тъй като разходите за социална защита (като дял от БВП) и ефективността на данъчното преразпределение намаляват“, се подчертава в изявлението на мисията на Международния валутен фонд (МВФ).

За преодоляването на този недъг се препоръчват по-добре разработени разходи за социална защита и инвестиции за повишаване на качеството на образованието, а от тук и на човешкия капитал.

"Укрепването на образованието ще подпомогне изграждането на човешки капитал и подобряването на икономическите възможности за хората и обществото. Ние виждаме възможност за увеличаване на публичните разходи за образование, които остават ниски в сравнение с останалите страни от ЕС, като същевременно се осигури ефикасност при разходването им", призовават от МВФ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
19
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
До Анонимен 18Какви разходи има човекът в Челопеч ли? Ами според заплатата. Няма разходи за нова кола, защото не може да си позволи. Няма разходи за почивка, защото не може да си я плати. Няма разходи за къща с двор, защото трябва 25 години да връща заем на банката. Няма разходи за обучение на децата, защото . не може да храни деца. Наистина, за какво са им големи заплати на хората в Челопеч?
18
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо лъжете? В малките общини няма работа,нито добре платена работа.
17
6
 
20
 
! Отговори
#КОЙчо преди 4 години
Това е най-лъжливото и най-крадливото правителство до сега!Правителство на задкулисието, лобизма и беззаконието! На стъкмистиката, тайните гласувания и олигархията! Разрухата!
16
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До професорите 13 и 14Аз се сещам когато в България заплата беше 8$ на месец като Виденов беше премиер само се замисли до преди 12-13 години кво беше средната заплата тогава беше 200 лв а сега като малките общини просперират пак тръгнал да плюе ..защо му е в Челопеч да взема 3 хиляди ..какви разходи има толкова там ??
15
2
 
4
 
! Отговори
Абсурд преди 4 години
А най-добрата град за живеене Бургас го няма в никакви класации,един умиращ град
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пропагандата търси да зарибявадебили ! Като гледам има ощедебили в бегето !
13
3
 
24
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
Тази статистика може да ни покаже нещо единствено ако се комбинира с данни за процента заетост. Ако в село Долно *** има назначени двама (кмет и секретарка) със средна заплата на двамата от 1400 лева, а всички останали 250 жители на селото са безработни, то средната заплата на работещите в село Долно *** ще е 1400 лева, но това не означава, че в село Долно *** текат реки от мед и масло.
12
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заплата под 2000 лева е мизерна заплата. Заплата между 2000 и 3000 лева е ниска заплата. Това, че в Челопеч заплатите били най-високи, не означава, че са високи, а че са най-малко ниски.
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом в АЕЦ-а взимали добри заплати,то значи цял Козлодуй е добре. Ерата логика.
10
1
 
5
 
! Отговори
СофиЕнец преди 4 години
Да се местя в малка община или....................?!
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 4 Сидни Австралия ...не мога да повярвам ,че не е започнал да си избива комплексите още да каже каква кола кара ,колко пари изкарва как е възможно ??
8
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не забравяите,че 80% от хората в България притежават жилище .Родителите ми имат над 150 хиляди в банката ,а са си най обикновени хора .Българина е много спестовен ..Не са всички бедни в провинцията
7
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не пишете такива новини ,че българина се замогва и има пари и че не всичко живо е тръгнало към София и чужбина ..Как форумния драскач иначе би си оправдал злобата и комплексите ,че му плащат 600-700 лв а ??
6
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Козлодуй освен в АЕЦ никъде другаде няма големи заплатни и няма и работа та тази герберска стъкмистика не важи.
5
3
 
18
 
! Отговори
sid преди 4 години
Хайде всички в Челопеч.Къде по дяволите е той и ко шъ прайм там???
4
6
 
14
 
! Отговори
от сидней,австралия преди 4 години
Ам тия средни заплати включват ли хората с 0 лв заплата, тоест безработните които бюрото по труда отрегистрира автоматично до 8 месеца?
3
6
 
31
 
! Отговори
sid преди 4 години
***,бърз и *** пиар .Всички трябва да се заровят в земята ,в някоя мина за да вземат тези заплати,само и само да не се видят тлъстите заплати,които се вземат в София.Нямате срам.Масово в провинцията хората са на минималната заплата.Това е едва 2% от населението в провинцията с "високия "доход и то хора,които работят тежък физически труд.
2
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глyпocти в геометрична прогресия.
1
8
 
12
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Където има работа-има и пари!