Другата България: Малките общини изпревариха по заплати големите

Не София и Пловдив са лидери по заплащане в страната
15 фев 2020 07:30, Петя Славова
62
Другата България: Малките общини изпревариха по заплати големите
Снимка: БГНЕС

Най-високи заплати в България получават жителите на малки населени места, в които са съсредоточени големи индустриални предприятия, показват данните от изследването на Института за пазарна икономика /ИПИ/. Обикновено в тези малки общини са концентрирани предприятия свързани основно с добивната промишленост и енергетиката, като например Медодобивния комбинат в Пирдоп или ядрената централа в Козлодуй.

Икономическите центрове, които имат развита индустрия в своята периферия също имат много сериозна „тежест”, отбелязват още от ИПИ.

Най-високата средна брутна месечна заплата в България за 2018 г. /последната, за която има пълни статистически данни – бел.ред./ е в община Челопеч (2 178 лв.) и Козлодуй (2 090 лв.). Това са единствените общини със средна месечна заплата над 2 хил. лв. Следват Раднево (1 910 лв.), Пирдоп (1 796 лв.), Девня (1 677 лв.) и Гълъбово (1 598 лв.). Столична община остава на 8-мо място (1 554 лв.), а топ 10 се затваря от Панагюрище (1 445 лв.). Столицата на практика е единственият областен център, който попада в топ 20 на страната, съобщава БГНЕС.

Общините от периферията на големите центрове влизат сериозно в топ 20. Това са Божурище, Костинброд и Елин Пелин, които са в периферията на София, Марица до Пловдив, както и Девня, Суворово и Белослав до Варна.

В същото време водещите икономически центрове – София, Пловдив и Варна – остават предпочитано място за работа, привличайки общо над 1,2 милиона заети.

Повече инвестиции в образование и човешки капитал

Данните от изследването още веднъж подчертават наблюденията на родните и чуждестранни икономисти, че в страната ни се запазва високо равнище на неравенство.

„Неравенството в България, което е високо дори и понастоящем, се увеличава през последните години, тъй като разходите за социална защита (като дял от БВП) и ефективността на данъчното преразпределение намаляват“, се подчертава в изявлението на мисията на Международния валутен фонд (МВФ).

За преодоляването на този недъг се препоръчват по-добре разработени разходи за социална защита и инвестиции за повишаване на качеството на образованието, а от тук и на човешкия капитал.

"Укрепването на образованието ще подпомогне изграждането на човешки капитал и подобряването на икономическите възможности за хората и обществото. Ние виждаме възможност за увеличаване на публичните разходи за образование, които остават ниски в сравнение с останалите страни от ЕС, като същевременно се осигури ефикасност при разходването им", призовават от МВФ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 39По твоята логика и майстор да викнеш ще те "ограби", защото ти е свършил работа.Абе за тунеядците, всеки който произвежда е грабител, защото получава възнаграждение за това !
38
8
 
9
 
! Отговори
Софиянец преди 4 години
Съседа е програмист и взима 6000 лева заплата чисто.Скоро си купи и един червен джип Мазда.Разправя да мина курс за програмисти и да почна при него за 1500 , до половина година щели да станат 2000 и после всичко зависело от мен.Дали да не се пробвам? Аз сега изкарвам под 1500..
37
0
 
14
 
! Отговори
селски преди 4 години
Въййй тва голема работа съм бил бе!толкова пари да вземам пък аз да не съм усетил1днеска ще карам жената да ми шие по-голема торба за пари оти старата е малка!
36
7
 
21
 
! Отговори
Василев преди 4 години
От Челопеч се добиват всяка година 10-11 тона чисто злато, естествено че собственика е офшорна фирма!В АЕЦ се произвежда ток , който се продава, а после се препродава на висока цена!В Девня в заводите се горят битови отпадъци!В Пирдоп и Панагюрище се произвежда мед и се препродава в чужбина като суровина от офшарна компания!В Гълъбово са маришките американски тецове, които имат сигурни дотации и пазар с договор, също офшорна компания!И всички тези предприятия ограбват народа!Галахар!ЦРУ!
35
0
 
22
 
! Отговори
Жо преди 4 години
ПЕЧЕЛЕНЕТО на много пари за сметка на здравето не е разумно.Работил съм тежък физически труд Първа категория и знам, че всичко се плаща един ден. Здравето ти е съсипано на 50 годишна възраст.
34
2
 
20
 
! Отговори
илюзии преди 4 години
затвориха фабриката за илюзии-национална лотария,още няколко илюзии ако затворят те са-как навсякъде се "търсели"работници ама нямало кой да работи,как в софия заплати под 1000 лева нямало?!?!?,как безработицата била под 4%,как хората масово теглели ипотечни кредити и купували жилища в столицата все едно купуват кренвирши,как икономиката на производителите на банички и руска салата масово "търсели"кадри.....тези илюзии като спрат и ще се види африканската истинска действителност!!! :))))))))))
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В София има малко на брой високоплатени служители, най-често ръководен персонал в частни фирми, които вдигат много средната заплата в София, но масовата заплата е далеч под средната. Същото важи и за провинцията, но в по-малка степен.В София медианната средна заплата е 50% от официалната средна заплата, а в провинцията медианната средна заплата е 64% от официалната средна заплата. При 1554 лева официална средна брутна заплата за София, половината наети в София получават бруто под 777 лева.
32
1
 
8
 
! Отговори
До 32 преди 4 години
Грешиш. В държавната администрация и банките средната заплата е ниска. В държавната администрация е около 1350 лева през 2019 година, по-ниска от средната за София. За банките може да се ориентираш по заплатите в БНБ, които по закон трябва да не са по-ниски от средните за банковата система. Заплатите по групи персонал ги има в бюджета на БНБ. Примерно ИТ специалистите в БНБ и в банковата система бяха с 1302 лева средна заплата през 2019 година.
31
1
 
13
 
! Отговори
гост преди 4 години
Аз като Социален работник и служител в държавната администрация - чистата ми заплата на месец е 600 лв.!
30
0
 
13
 
! Отговори
До 24 преди 4 години
В България 79% от хората са с доход под 1000 лева, а от тези на заплата под 1000 лева са 85% от хората. 1000 лева месечно са 6 лева на час и това е бруто, а не нето, което е 4,67 лева на час.
29
6
 
8
 
! Отговори
Василев преди 4 години
В държавната аднинистрация, в банките,в софтуерните компании взимат по-големи средни заплати, отколкото в посочените инсустриални провинциални оредприятия!!!Добър ден селяни прости!!!В Перник хората намат вода!!!Агент Ерик Брокър!ЦРУ!!!
28
0
 
5
 
! Отговори
Абсурд преди 4 години
За да ми вдигнат заплатата,казвам че напускам,винаги минава,но не преигравам
27
3
 
12
 
! Отговори
чичо преди 4 години
Бре, като се засилят мигранти към малките общини ... Кой ги пише тези фантасмагории ?!
26
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В София за да ти вдигнат заплатата трябва да смениш фирмата! Особено ако разчиташ и на бонуси, българските бизИнесмени извъртат всякак нещата, но почти никога да не получиш бонуса си. Обшо взето Е НЕ ИМ СЕ ДАВАТ ПАРИ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ! Просто не им се дават пари. Защо да не се пуснат до Карибите на един трип... ***...
25
2
 
11
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
До Анонимен 24А пък в Уганда да знаеш колко хора работят за по един долар на ден! Това, че на Вуте му е зле, не ме прави да съм добре.
24
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такава статия може да се публикува само под натиск или заплаха! Няма нищо общо с реалността!
23
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направо им повярвах да. Поредното доказателство че незнаят абсолютно нищо извън София. Иначе говорят да се намират на работа ...
22
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 23 Бедни ама в банките има 55 милиарди спестявания ..как става тоя номер ?Както виждаш бедни са такива къде ги мързи
21
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 22Точно заради такива като теб написах коментар номер 8 ,визирах теб форумния комплексар ..Без значение какво и колко се прави винаги ше намери причина да недоволства и плюе ..В САЩ 50% от хора работят за 11-12 на час по данни на държавния департамент (това може да го провериш сам ) тоест в изброените български общини изкарват повече
20
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В страната е зле и не може да искате от безработните такса за лекар и други такси и данъци,защото няма от къде да ги вземат тези пари.Искаме да вложите в българска промишленост,икономика,селско стопанство и стоки,искаме да вложите в дейности с добри приходи и високи заплати и пенсии!90% от населението в страната са бедни или на ръба на бедността.Раздадохте всичко печелившо за без пари или го унищожихте.