Кунчев: Ако всички се приберат, след 14 дни вирусът изчезва

Докторът призова за пореден път да останем по домовете си
21 мар 2020 20:37, Петя Славова
184
Кунчев: Ако всички се приберат, след 14 дни вирусът изчезва
Снимка: БГНЕС

Строгите мерки в страната и по света предизвикаха недоволството на много хора, но според главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, ако си останем по къщите всички, за 14 дни коронавирусът ще си отиде.

"Ако гледаме практиката на други страни, мерките у нас не са най-крутите. Има още стъпки, които могат да ги затегнат, но аз се надявам това да не се налага", каза той пред Нова тв.

"Полицията няма да допуска посещението на парковете и най-вече струпването на хора. С тези мерки ние нямаме за цел да спрем живота или бизнеса. Хората трябва да осъзнаят, че ако не ги спазват има и други възможности. Трябва да се справим с това. Всички експерти казват, че единственият шанс е социалното дистанциране. Това е единственото, които най-добрите в тази област препоръчват. Ако 100% от хората си останат вкъщи, след 14 дни вируса няма да го има. Това разбира се е невъзможно", заяви Ангел Кунчев.

Още по темата

Той обясни, че е нямало страна по света, която да е била готова за случващото се. „Никой по света не очакваше, че ски курортите ще станат такова огнище на заразата. В началото на кривата сме. Хубавото е, че го отложихме доста. Правим полевата болница, защото трябва да бъдем готови на всичко. Ако вълната е много голяма е нужно да помогнем на всеки“, добави Кунчев.

Той коментира и вълната от недоволство на медицински персонал относно екипировката, която им е предоставена.

"До този момент оставка са подали 1 лекар и 3 медицински сестри. Това няма как да е национален проблем. Няма лечебно заведение, в което се лекува болен от коронавирус и няма всички нужни предпазни средства. Гарантирам за това", каза Кунчев.

"Заради действията на по-несъзнателните хора, може да се наложи да се въведат по-строги мерки. Това означава, че излизането от вкъщи ще става много трудно и само след сериозна причина", завърши Кунчев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ако никой не влиза в страната!
81
19
 
18
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Глупости на търкалета, Кунчев. Язък, че си медицинско лице, нищо не си научил като хората. Вчера и днес в Италия са умрели над 1400 човека, а там пандемията тепърва започва да се развихря. България е несравнимо по -зле с наличието на болници, оборудване, материали и мед. персонал. След около месец, българите ще бъдат на дереджето на италианците в момента. Ще умират от 100 до 200 човека на ден, защото в България населението е 10 пъти по малко. Спасението е всички хора да се стоят в къщи, това е..
80
11
 
2
 
! Отговори
ГОШО преди 4 години
Да покажем сексапил.Продавам чушкопек-Секс на плажа.Има три гнезда.Бъдете секси дори когато сте на село или печете камби на балкона.Само сега и само тук.За повече инфо-Спас Маясъля.
79
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие в Италия ли сте, журналист ли сте, откъде знаете какво е в Италия? Виртуалната реалност ли ви го показа?Да приемем, че има пандемия. Този факт не отменя задължението да сме разумни хора.
78
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До тоалетната само с ,,открит лист''.Иначе ...в памперса.
77
10
 
27
 
! Отговори
Лъжа преди 4 години
Това не е вярно. Инкубационният период е 21 дни. А вирусът ще затихне тогава, когато го преболедуват 70% от населението. Тогава какъв е смисълът на мерките, когато така или иначе трябва да/ще се заразим. Поетапно казват, да не натоварим системата. И как ще стане ? Като народът все по някое време трябва да излезе като огладнее и се юрнат всички. Само отлагаме неизбежното. Но пък гладът и мизерията и лудостта вече са ни сигурни.
76
7
 
8
 
! Отговори
Прав. майтапчия преди 4 години
Нема лабаво,кат почнат топлите дни като днеска,виросо е АУТ.И да озаконите Еврошанса взе да ми липсва тъс игра
75
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Aide leka nost i vlezte v frizera za 20 dena, zer nato niama da si priberat viruzite...
74
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За сведение на всички форумни професори по всичкознаене, днес в Италия са починали 793 души от вируса, общо заболелите са вече 42700 , а умрелите вече станаха 5200 души или към 12-13 процента. Безобиден ли бил коронавирусът. Не е безобиден, ако не се спазва хигиена и не се взимат мерки
73
12
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Карантината е безсмислена. Половината си седят вкъщи и губят доходи, другата половина е на работа...Да си останем вкъщи всички - не може, а и е безсмислено, щото после влиза един заразен гастарбайтер или тираджия и пак сме аут.Наистина неадекватни и глyпави мерки, но от военен с изпит мозък какво да очакваш?
72
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И когато първият чужденец чине транцит пред страната, вирусът се връжа отново...
71
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А вместо да затворят границите. Нали ако всички си седят, но идват нови заразени отвън, няма никаква разлика.
70
0
 
3
 
! Отговори
Тва... преди 4 години
...малко като проказката за дядо мраз или там дядо коледа, на който както му харесва.
69
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Дано всички които се правят на много отворени да се разболеят в най-големия пик и да разберат как се стига бързо до Свети Петър..."А дано ги изпревариш и очакваш около 40 годинииии
68
0
 
15
 
! Отговори
Веселин Маринов преди 4 години
Родната милиция ни паазииии....
67
1
 
19
 
! Отговори
евромилиони преди 4 години
таз година ще направя аааз 100 , 200 , 300 милиона , после ще те водя аааз мила в Барселона ...
66
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да,и на 15-тия ден автобус разтоварва един автобус кафеви'хора' на автогарата.Те има "културни особености"(тази дума винаги ме е учудвала за тях) и купона започва отново-и отново-и отново....
65
0
 
1
 
! Отговори
до 54 преди 4 години
Така е братчед. Гледай " специалист по всичко"
64
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сигурно не ни дават да излизаме, защото пада от небето. Имаше и такава теория, че вирусите идват от космоса.Тогава няма смисъл защо в Италия карантината не дава резултат???
63
5
 
3
 
! Отговори
бушона преди 4 години
После да не ривете,ти ли *** бутна или сам си го направих