Осем млади хора у нас - със сериозна симптоматика

Общо 163 са заразените с коронавирус в България
Обновена: 21 мар 2020 17:38 | 21 мар 2020 17:25, Петя Славова
587
 Осем млади хора у нас - със сериозна симптоматика
Снимка: БГНЕС

163 са заразените вече в България. 8 от тях са със сериозна симптоматика и са на възраст между 20 и 50 години,  съобщи на следобедния брифинг ген. Мутафчийски.

Още по темата

Новите случаи на заразени с коронавирус са в София – 18 случая, в Бургас още двама случая, които са контакйтни на първите от морския град. Има и заразен пациент от Пещера, Пазарджишка област.

Едното контактно лице от Бургас е рехабилитатор в Дом майка и дете в града и сега цялото заведение е под карантина.

"Все още вървим в ниската част на кривата, но започва да се разколебава ниското движение от вчера, когато имаме 30 нови положителни изследвания. Вече имаме ясни признаци, че почваме да се изкачваме.", обясни Мутафчийски и допълни, че ако дойде италианския пик, не може да си го представим мащаба на случващото се.

Той поясни, че при температура и кашлица не е нужно да се посещава болница. Симптомът, който е опасен е сериозен задух. При това положение, пациентът трябва да се обади първо на личния си лекар, а не да тръгва към лекарските кабинети.

"Няма да е този месец пикът. Дали ще е краят на април или май - не се знае. Дано да не е през септември, защото тогава малко хора ще останат да дават брифинг", категоричен бе той.

Ген. Мутафчийски обясни, че всичките препарати за коронавирус се изпробват за засиленото търсене на медикамент, но такъв утвърден няма.", Според него, принципът на лечението е като другите вирусни пневмонии.

"Имаме надежда, че хининът може да даде положителен ефект, но този препарат в България не е разрешен за употреба в аптечната мрежа.", обясни той и допълни, че може да бъде доставен в болниците.  Там ще го получат пациенти с тежка клинична картина. По думите му, този продукт не се пие за превенция. Подобен продукт вече има доставен от Европа в щаба.

"Нито една възрастова група не е пощадена от заболяването. Има млади хора, които са със сериозно усложнение и без съпътстващи болести", уточни Мутафчийски.

Тримата, излекувани от коронавирус, са изписани.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


587
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
485
13
 
3
 
! Отговори
Курона рап преди 4 години
Изкарах си короната и съм си аз добре.Паля си масурата и хич не ми е злеАде моля, пенсията да мре, че мен не ме ееее ...
484
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Dani ElleПолзвай цианкалий за превенция. Гарантирано няма да те хване коронавирус, а и ще спреш да разпространяваш истерия във форумите.
483
4
 
12
 
! Отговори
Dani Elle преди 4 години
когато няма лекарство за превенция ,болниците ще се напълнят и хората ще умират..Дайте възможност за превенция ...Преди 12 години,всички използваха аналгин-хиинин и нямаше пандемия от смъртни случаи поради употребата му..Така че си помислете кого да чувате...народа си или Брюксеl
482
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бъдем отговорни е наш дълг като хора, като граждани. Да останем вкъщи, не защото някой ни нарежда, а защото сега това се налага. Когато отмине всичко, всеки от нас ще получи удовлетворение, че е предпазил себе си, близките или някой съвсем непознат. Така ще успеем да се върнем, по-бързо и без болезнено към нормалния си живот.
481
5
 
15
 
! Отговори
Софиянец преди 4 години
Не заблуждавайте хората. Бройката е далеч по-голяма. Положението е извън контрол. Само Домусчията зарази повече хора и сам успя да затвори цяла болница, която сега можеше да спасява животи.
480
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Или парите ще стигнат само за 240"човека"?!И моля първо проучете и след това говорете. https://sanix24/reisemedikamente/chloroquine/. Тези медикаменти, които са подобни на хинина, с различно наименование се пият превантивно. Всеки, пътуващ за Африка, ги приема превантивно. МОЖЕ ДА СЕ ЗАМИСЛИТЕ ДАЛИ ДА НЕ УВЕЛИЧИТЕ ХЛОРИРАНЕТО НА ВОДНИТЕ ИНСТАЛАЦИИ В НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА.
479
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той за това е подбиран внимателно.
478
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Господа"всевишни", спрете се вече, станахте банални ! Имам чувството, че се молите да има смъртни случаи. Ужасно е. На всички вас не ви е мястото там. Нито Здравната система действа, нито има план за подпомагане на малкия бизнес. ЕС е готов да подпомогне всички работещи, засегнати от кризата с60-67%от брутното им месечно възнаграждение, за да се облекчи частния бизнес (фирми с до 50служителя,за-по-големите - кредити с нулеви лихви). България къде е?! Не е ли част от ЕС?!
477
3
 
14
 
! Отговори
Ангел преди 4 години
Тоя вече взе до ми става много антипатичен.Още от репликата -Болна е ,8-ми март е , Жена е!!!Обича да всява страх у хората .Може да е голям доктор но е отвратителен Човек !!!
476
2
 
19
 
! Отговори
ООООХ... преди 4 години
ТОЗИ Г-Н ДОКТОР КАТО ГО ВИДЯ И СИ МИСЛЯ ЧЕ СЕМЕЙСТВОТО МИ ВЕЧЕ Е БОЛНО ТАКА МИ ДЕЙСТВА - СПРЕТЕ СЕ МАЛКО ЕДИН ПЪТ НА ДЕН Е ДОСТАТЪЧНА ИНФОРМАЦИЯ ПО ДОБРЕ ЩЕ Е ПО НОВИНИТЕ - ВЕЧЕ ВИ ВИДЯХМЕ КОЛКО МНОГО СЕ "ГРИЖИТЕ" ЗА БЪЛГАРИНА НЕ Е ЛОШО ДА ОТИДИТЕ ПРИ БОЛНИТЕ ДА ВИДИТЕ ДАЛИ НАИСТИНА СА БОЛНИ И ДАЛИ ЦИФРАТА СЪС ЗАБОЛЕЛИТЕ Е ВЯРНА ИНАЧЕ ВИДЯХМЕ ЧЕ НОСИТЕ ВОЕННА УНИФОРМА И ИМАТЕ НЯКОЛКО.............
475
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за статистиката.от1993до 1998 провинциална болница -инфекциозно отделение -100% заетост с болни от капкови,чревни,сезонни енцефалити,покривни инфекции и др. -0% смъртност.
474
4
 
30
 
! Отговори
Некъф преди 4 години
На Мутафчийски ролята му е не да се справи с вируса, а да плаши хората. Само защото младите не им се връзват и започна кампания за сплашването им с гръмки заглавия " 8 млади със сериозна симптоматика", а защо не уточняват какво е според тяхните виждания сериозна. Всичко ще свърши като се усвоят 2.5 милиарда отпуснати на България!
473
7
 
18
 
! Отговори
идиоти преди 4 години
доставете маски и задължете хората да ходят с маски поне 30 дни
472
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коя калинка забрани хитрина в БГ и защо.Не беше ли тая,която Тиквата намери на кръстовището и направи министър.*** ГЕРБЕРИ.
471
30
 
27
 
! Отговори
Генерал Годжи преди 4 години
Кога Генерал Годжи за последен път е минавал изпит по физическа подготовка?Докога в Българската Армия пагони ще се носят от бъзльовци?За какво време Генерал Годжи може да пробяга 10 км?Каква е квалификацията на Генерал Годжи по вирусология?Оставка - и да ходи в Италия да работи като санитар.
470
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 520:Че теб какво те грее, тук бензина да е станал 1лв литъра? Няма и да стане така че лягай да спиш
469
2
 
11
 
! Отговори
mxm преди 4 години
Горе долу е така ама ако ти се закачи за белия дроб грипа ще ти се стори разходка в парка
468
5
 
5
 
! Отговори
123 преди 4 години
охоо утре 200
467
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Света се разпределя,по-добре не сваляйте правителството,защото ще стане много по-зле!
466
12
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През февруари карах изключително тежък грип. Усещането беше наистина все едно си паднал от 4тия етаж. Болките бяха постоянни. В ВМА ми предложиха да ме диспансират, но отказах. Да ми били давали чайчета и да съм сменил обстановката, това бяха думите на лекарката. Изписа ми бомбони за смучене, ибупрофен и антибиотик за превенция.Такова е и лечението на тези корони.