Противоречива ли е заповедта за затварянето на София?

Юрист смята, че има неясноти в ограниченията
17 апр 2020 19:00, Петя Славова
227

Заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев изправи юристи и граждани пред нов прочит на ограничителните мерки. За хората на път те се оказаха препятствие. И макар да оставят "вратичка" за работещите, според юриста Николай Димитров, не са достатъчно добре разписани и ясни.

"Един момент, който е пропуснат в тази заповед е, че липсва уредба за автомобилите, които пренасят стока, но не са товарни", каза юристът Николай Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Според него не е ясно и за кои населени места около София важат ограниченията.

"Дали се прилага само за територията на град София самата наредба, или за така наречената област "София – град", уточни още той.

За нарушения на Конституцията обаче не може да се говори, категоричен е съдията Благовест Кунев. Тъй като заповедта на здравния министър е в следствие на приетия Закон за извънредното положение от Народното събрание.

"Предпоставките то да бъде ограничено са - наличие първо на закон, който да предвижда ограничението, легитимна цел – в случая е опазване на народното здраве и трето – трябва да има пропорционалност. Това е изискването за съответствие между постигането на легитимната цел и използваната принуда", коментира конституционният съдия Благовест Кунев.

Извънредното положение е в сила до 13 май, а ограниченията за столицата - до второ нареждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
10
 
13
 
! Отговори
Кпп преди 4 години
Хак им е на тарикатите, значи едните сме изпълнителни и си седим по къщите, а другите *** ни се подиграват на нас, на държавата и на полицаите, айде да видя сега тази колона как ще се промуши за 2часа на връщане, половината ще останат извън кпп тата, ама нека им е
135
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука само булю булю булю като *** да пише некой който е излезнал и влезнал да каже как стоят нещата
134
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бачках, бачках и кво накрая нищо, айде да ме извините ама гледам реално.Не че сега не работя, но съм бил на места на които косите ще ви се изправят.За съжаление е истина, разбрах как работи живота по трудния начин.
133
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ББ да спре да се разнася из цяла България, че и маската му само на брадичката стои.... Аман вече
132
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просто различните хора разбират по различен начин основателна причина излизаш ако "на живот и смърт" работата
131
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е,затова сме най-бедния народ - сееелски тарикати, ,криворазбали цивилзацията , граждеещи се *** , чалга,чесън и ромски кючек !
130
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заповедта е смешна и жалка! Защото е продиктувана от засегнато честолюбие и защитава единствено егото на императора!Тези не се интересуват от здравето ни, тези се интересуват от пари! Ако ги интересуваше лечението, преди всичко щяха да произвеждат и купуват лекарства, а не маски...
129
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо не се променило пускат всички просто тия дето не бачкат и нямат наистина основание и Тея дето лъжат дата си ще бъда върнати ще има и глоби най вероятно
128
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 126Ами какво да направят според теб ? Ние живеем в Борисова държава, те куките да не мислиш че имат голям избор, старото римско правило си важи и до днес - моркова или тоягата.
127
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Законът е напечатан за робовете. Той покровителства онзи клас ***, който може да прекарва своя празен и вредителен живот, станал душа и тяло с тираните. Правителствата са извор на страданията на народите, затвор и съзаклятие срещу свободата на човечеството. Свобода или смърт!".-Христо Ботев
126
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фактът, че София бе затворена едва след като масово хора заминаха за провинцията, дава основание за предположението, че и ще бъде отворена бързо, за да могат те да се върнат. Или - по-вероятно - пълната блокада ще остане на думи, за по телевизора, а реално ще бъдат пускани на връщане подобно на заминаването
125
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не бих искал да съм на местото на управляващите в този момент представи си кво е всеки ден нови филми от сутрин до вечер лесно е да се хейти
124
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 127Заведи дело срещу СЗО
123
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще те допълня и роми
122
18
 
13
 
! Отговори
До 119 преди 4 години
Хайде успокой се! Хората гледат да оцелеят в тази пандемия, той започнал предизборните лозунги! Червена пасмина! Няма за вас нито Коледа, нито Великден!
121
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя вирус е психотормоз
120
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обаче трябва да се признае, българите е доста лесно да ги настроиш едни срещу други.А ти в същото време си диплиш пачките и си управляваш на воля.
119
8
 
33
 
! Отговори
5% тарикати преди 4 години
95% от нас имаме проблеми заради 5% тарикати! Пристигнаха от чужбина и не спазваха карантина, други тръгнаха из цяла България за да пренесат заразата навсякъде, *** сънародници (свикнали да живеят на гърба на всички ни!) отказват да спазвт правилата!!!
118
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 107Глупаци колкото си щеш, още се сещам за една баба дето кътала цял живот пари уж за внуците и накрая е измамиха.Обаче фрапиращото беше, че за 40 години беше спестила 50 000 евро, не знам как щеше да ги даде на децата си, тъй като те бяха на 50 и не са получили стотинка...хахаха. Иначе реве за помощ, ба хти живота.
117
7
 
26
 
! Отговори
тъпотия преди 4 години
До Панчарево до къщата си не мога да ида със собствената си кола, ами трябва да хвана автобус 1, където няма как да не хвана вирус.