Противоречива ли е заповедта за затварянето на София?

Юрист смята, че има неясноти в ограниченията
17 апр 2020 19:00, Петя Славова
227

Заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев изправи юристи и граждани пред нов прочит на ограничителните мерки. За хората на път те се оказаха препятствие. И макар да оставят "вратичка" за работещите, според юриста Николай Димитров, не са достатъчно добре разписани и ясни.

"Един момент, който е пропуснат в тази заповед е, че липсва уредба за автомобилите, които пренасят стока, но не са товарни", каза юристът Николай Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Според него не е ясно и за кои населени места около София важат ограниченията.

"Дали се прилага само за територията на град София самата наредба, или за така наречената област "София – град", уточни още той.

За нарушения на Конституцията обаче не може да се говори, категоричен е съдията Благовест Кунев. Тъй като заповедта на здравния министър е в следствие на приетия Закон за извънредното положение от Народното събрание.

"Предпоставките то да бъде ограничено са - наличие първо на закон, който да предвижда ограничението, легитимна цел – в случая е опазване на народното здраве и трето – трябва да има пропорционалност. Това е изискването за съответствие между постигането на легитимната цел и използваната принуда", коментира конституционният съдия Благовест Кунев.

Извънредното положение е в сила до 13 май, а ограниченията за столицата - до второ нареждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
5
 
26
 
! Отговори
българин преди 4 години
До: номер 118София - град държава! Имаме си граница. От днес се надявам всички, които искат да влязат да им се изисква софийска виза - издадена от съответните софийски консулства в други градове!
115
2
 
12
 
! Отговори
ууу преди 4 години
До АнонименТе не мислят, а печелят или оставане на власт, или издигане .... всичко е свързано с трите П --- пари, пАтки, политика.
114
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То няма едно нещо в нито една заповед, което да не е противоречиво.Самият министър Кирил Ананиев е противоречива личност: Финансист, назначен за министър на здравеопазването?Не е проблем, че не е лекар. Но да се съветва със специалистите преди да издава безумни шпиц команди! То кой ли слуша специалистите? Никой.И коментарите са безумни. Да, трябва да има полиция навсякъде, които да разпръсква тълпите, вместо да им пише неосъществими виртуални глоби, които никога няма да бъдат събрани!
113
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Долу Мутрата!Долу диктатурата на шайката!
112
14
 
23
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Спрете се малко с тая София!!!Никога,ама никога не сте били град мечта....Някак си,заради политическа изгода/ще намеря точен цитат/,са ви направили градчето,столица!!!Варна, Търново,да претендират,че са били градове мечти....разбирам,но София?!Благодарете на Бога,че някой,някога,заради нещо си,ви е направил ГРАДЧЕТО столица!!!
111
3
 
10
 
! Отговори
Антиваксър преди 4 години
Пътят към Ада е осеян с добри намерения!
110
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалкарите дето нямат мозък и топки да направят нещо различно от това дето кажат овчарите отгоре, лаят на умряло от панелките. Закона е за тези които не могат да преценят сами. Като чатнете че правото е на страната на тези дето се борят за него, може и да прокопсате. Поздрави от вилата :)
109
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпрос към Сеяндурските пишман управници и по специално към МуФтаФчииски и оня Пулявия от заразната.. Защо сега ни затваряте като оФце в кошари. Защо не затворихте Границите и Летищата преди да ни нападнат Прокажените от ЕвроГея. Нямахте Разрешение от триполовите ли. Значи след като ни напълнихте с прокажени, нас дето и носа не сме си подавали извън границите, останахме без работа доходи децата ни гладуват а вие се правите на приятно расеяни и всекидневно ни натрапвате трупове. Как я мислите. А
108
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От друга страна е добре че има празници и почивни дни,та барем два три дни като се разкарат чесъните София изглежда като едно време!
107
2
 
2
 
! Отговори
среднист-осеменител преди 4 години
До Анонимен 107Ам'чи ко туй ПАПУЦИ уа?!
106
6
 
37
 
! Отговори
НОВ СВЕТОВЕН РЕД преди 4 години
В кои държави има КПП-та в момента ? Дайте да ги изброим ! Що за простотия са тези КПП-та ? Вируси не се борят с КПП-та.Именно заради това милиционерско мислене завладяло целия свят от Изтока до Запада затова в момента сме на това дередже.Защото десетилетия наред вместо да се инвестира в медицината и в науката като цяло, се инвестираше в полицейщина.Новите технологии не служеха за това да преборим нелечимите болести, а за да бъде следен, подслушван и контролиран човека.Ето докъде стигнахме !
105
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВСИЧКОТО БКП И ДС В ЗАТВОРА!!!
104
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами седи си на село бе приятел! И храни народа! Що търсиш у Софията? Лопатата и на полето! Тука в София хляб за вас няма! Мизерувате за пет лева в София!
103
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пазете се, хора! С пожелания за светли празници от мен!
102
9
 
8
 
! Отговори
славянин преди 4 години
Когато градския плъх плюе по селския вълк се опитвам да разбера това каква психиатрична диагноза е!
101
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бяхме град мечта! Сега е пълно с папуци пред вратите! Това им е знака по който се познават!
100
7
 
28
 
! Отговори
КПП ? преди 4 години
КПП-тата са голяма глупост. Много по-добре е вътре в градовете да има повече патрулиращи полицаи, които да съблюдават дали няма струпвания на хора.Иначе тези КПП-та от какво пазят надали знаят и създателите им.Кой ще тръгне към големия град и защо при положение, че там нищо не работи ?Нито кафенетатат работят, нито ресторантите, нито пицариите ...С тези КПП-та властта се престара и само настройва хората против себе си.
99
9
 
7
 
! Отговори
Стар Гурман преди 4 години
А нямаше ли да е по лесно да се забрани движението на личните автомобили. В Казахстан например така са го направили.
98
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИБЧакай да го защитя варненеца, ти имаш ли представа изобщо за какво говори?И недей да се правиш на много отворен, защото има много по отворени от теб !
97
6
 
15
 
! Отговори
до 96 от славянин преди 4 години
Папото идва от селото и от полето, ''аристократе'', без тях си нищо!