Пациенти умират от Covid, а не от придружаващи заболявания, обясни лекар

Вирусът уврежда сериозно и здрави организми, обясни доц. Попов
Обновена: 31 май 2020 13:01 | 31 май 2020 13:00, Петя Славова
207
Пациенти умират от Covid, а не от придружаващи заболявания, обясни лекар
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"В епидемичния процес се наблюдава умора и наближаваме опашката на епидемията". Това каза пред БНР доц. Георги Попов, началник на Инфекциозната клиника във ВМА и член на Националния оперативен щаб.

По думите му ще се появяват единични случаи - някой ден повече, някой ден по-малко, но "стабилно отиваме към епидемичната опашка", категоричен беше той. "Здравната система на България се справи благодарение на това, че ударът не беше толкова силен като в Италия и имахме опита на Западна Европа и Китай", посочи той.

Доц. Попов разказа за посещението на група български лекари за обмяна на опит в изследователския център на болницата в град Павия, Италия:

Още по темата

"Над 5000 пациенти с Covid-19 са минали през тази болница и имат доста голям опит, публикации и в световно известни списания, така че може да се вярва на научните им постижения. Това, което най-много ни впечатли, е лечението с плазма. Изработили са методи за оценка на плазмата на донорите със скала на антителата. Тези донори, които са били с ниво на антитела в плазмата си 1 към 160 са хиперимунни, хиперимунна плазма, която са прилагали при своите 48 пациента". Доц. Попов посочи, че методът, който се прилага в България е дори по-добър, защото плазмата не се замразява.

Наблюденията върху изградения имунитет в преболедувалите коронавирусната инфекция са, че след около 3 месеца той се изчерпва, акцентира доц. Георги Попов, като уточни, че това са констатации на италиански учени. Той отново напомни, че вирусът е много вирулентен и опасен, което трябва да напомня необходимостта от стриктно спазване на хигиенните и предпазни мерки и дистанция.

"Съчетанието на неподготвеността в началото, вирулентния вирус, концентрацията при изпълнение на служебните си задължения и възможността човек да се зарази извън работното си място - това смятам за фактори за заразяване на голям брой медицински специалисти", коментира той.

Според доц. Попов вече е разбит митът, че пациентите умират от придружаващите заболявания, а не от Covid-19 и добави, че вирусът уврежда сериозно дори и здрави организми.

Лекарят изказа съмнение скоро да бъде създадена ваксина срещу коронавируса в кратко време, но изказа оптимизъм, че може и да няма нужда от тази ваксина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
4
 
4
 
! Отговори
до Батко преди 3 години
с тези твои клишета те гледам ежедневно. А как се обявява ли, ми така както го направиха. Като не си разбрал какво си хванал да пишеш. Правиш ли разлика Пандемия, кой я обявява и епидемия кой и защо.
88
0
 
6
 
! Отговори
do 82 преди 3 години
КАК ШЕ ДОКАЖЕШ ЧЕ СИ БИЛ БОЛЕН ОТ КОРОНКА А НЕ СИ БИЛ БОЛЕН ОТ ГРИП?И ЧОВЕКА ДО ТЕБЕ ОТ КАКВО Е УМРЯЛ НАЗОВИ ТОЧНИТЕ ПРИЧИНИ С ПОДРОБНОСТИ ?ЗАЩОТО ОТ ОСТРИ РЕСПРИРАТОРНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ СЪЩО СЕ МРЕ.ПРИМЕР ЗА ЕДНАКВИ СИМПТОМИ С КРОНКАТА Е N1H1 КАК ЩЕ ДОКАЖЕШ ЧЕ НЕ СИ БИЛ ОТ N1H1 БОЛЕН???ТЕСТОВЕТЕ ПОКАЗАХА ПАПАЯ КОЗА И МАШИННО МАСЛО АРТИСТЧЕ!!!!
87
2
 
7
 
! Отговори
До батко преди 3 години
Хахаха,какво по-различно направи щаба от всички в света и какво по-НЕ различно ! Как може да си толкова дребнав бе ? И стига с това ЩЕ ВИДИТЕ ! Какво и кога ??? Какво да гледаме,как умряха хора от глад,как имаше бунтове и анархия,как свалихте правителството ли ?Оракул ли си,къв си ?
86
1
 
6
 
! Отговори
до 84 преди 3 години
И кво е станало с тия 36 шивачки. Вече в найлонови чували в хладилния камион ли са.Или може би резачът на апандисити Мутрафчийски ги е излекувал.Нищо че няма лекарство още. Той е голям специалист.
85
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Tyi li samo ot covid q dai tuk edna autopsiq da vidi toq narod edin pone umrql samo ot covid .Cherpq ako ima dofture lyjlivi
84
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Страшно било ама се сетила да пише тука ! - да ни предпази сигурно.
83
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ да ги включат в статистиката за Коронавируса. Така може да докопат някой и друг милиард повече от ЕС.
82
4
 
3
 
! Отговори
до 77 преди 3 години
да познавст, 36 шивачки в плевенския завод Мизия, поименно ли ги искаш
81
4
 
9
 
! Отговори
Батко преди 3 години
До до баткоМерките им пак бяха неадекватни и ***! Никакъв ефект от тях! И ти явно си някакво герберско ***, че подкрепяш крадците от Герб и мафиота Бойко Борисов! Побъркаха хората с простотиите им! Знаеш ли колко хора сега ще са с закъснели диагнози на онкологични и други заболявания и изострени състояния? Много! Ще има пандемия, не от Ковид 19, а от други болести, от които ще си идат много повече хора!И като си много компетентен ми отговори, как се обявява епидемия или пандемия, като
80
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 77Аз го преболедувах. Лежах 11 дена в клиника в Германия. Човека до мен си отиде от вируса. Други въпроси имаш ли или ще изчезваш безкрайно?
79
4
 
5
 
! Отговори
До батко преди 3 години
Ракът НЕ заразен! Катастрофите са следствие на комплекси,манталитет и нереална самоувереност! Тоест причини без власт за превантивност! Хора умират и от удавяния,но не пресушаваме моретата,нали?! К19 е опасен за слабите имунни системи и за нездравите и слаби организми .Поне един член от семейство в света попада в тази графа ! Така че ако ти си егоист и мислиш само за себе си,за съвременната парадигма цената на човешкия живот е безпрецедентна и равна !
78
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откога правят аутопсии на починали от грип?
77
2
 
9
 
! Отговори
до 72 преди 3 години
Ама то и алкохола уврежда сърцето.уврежда ама не за 5 дни а с години алкохолизиране....
76
5
 
6
 
! Отговори
Слаби актьори преди 3 години
То вече не е и забавно с това изкуствено възмущение как цялото нещо е някаква спекулация. Слаби актьорски способности на тролчетата. Един бил в Испания и нямало болни, друг не бил виждал трупове, трети нещо не можел да си обясни (като че ли те могат да си обяснят нещо, при положение, че акъл нямааааааа). И така.
75
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой от УПЛАШЕНИТЕ форумци познава ли човек, който познава заряазен от КОВИД19?
74
0
 
6
 
! Отговори
ха-ха-хааа преди 3 години
До Анонимен 70Да бе, страшно ЕЛИТЕН е, до преди истерията със ''вируса'' беше известен и ЕЛИТЕН само у неговото село.
73
3
 
11
 
! Отговори
Батко преди 3 години
Различни от други инфекции при аутопсии, защо в някой страни не правят аутопсии? И защо все повече се чуват как се предлагат пари на хора да ги пишат болни от коронавирус срещу 1000-2000 лева, а защо се предлагат пари и на близки на починали по 1800 лева, а от друго място чух 5000 лева, има доста факти. Помислете малко! В момента търсят болни с Ковид в България под дърво и камък, трябват им бройки! Повече болни и умрели повече пари, обещаха им 15 милиарда, ама нещо норматива не сме го изпълнили.
72
12
 
2
 
! Отговори
до батко преди 3 години
ами защото е нямало мерки да си отишли 4000 човека а сега с мерките са 130 само. Разлика хващаш ли.
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до Ти да видишВерно ли?Ама то и алкохола уврежда сърцето.
70
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДедоДедо надеден, този, когото наричаш "Майтапчийски", е елитен български медик. Ти кой си, би ли казал? Кой, освен озлобен, нещастен пенсионер, сърдит на всичко и всички?