Чуждестранните туристи по морето намалели с 80%

Едва около 300 чартъра са кацнали у нас след началото на сезона
22 юли 2020 09:53, Красимир Ангелов
35
Чуждестранните туристи по морето намалели с 80%
Снимка: Община Бургас

С над 80% ще е спадът на чуждестранните туристи това лято по Българското Черноморие, съобщава БГНЕС, цитирайки данни на в. "Сега".

И през втората половина на юли голяма част от хотелите в морските курорти остават затворени, а тези, които посрещат летовници, са с до 30% заетост. Заради това туроператори и хотелиери алармират за масово освобождаване на персонал в туризма.

Още по темата
Информацията за проваления туристически сезон се потвърждава и от данните за чартърните полети. В момента на летище "Бургас" с такива полети пристигат туристи основно от 4 държави – Германия, Полша, Чехия и Нидерландия.

Последната обаче извади на 16 юли България от списъка на безопасните за пътуване дестинации и въведе 14-дневна карантина за пристигащите от нашата страна. А това означава, че вероятно ще има сериозен спад на почиващите у нас от тази държава.

Няма ги организираните полети от Великобритания, която по брой на туристите до миналата година се нареждаше на второ място след Германия, нито тези от други големи пазари като Русия, Беларус, Израел и скандинавските страни.

Това лято на летище "Бургас" са кацнали едва 203 самолета с организирани туристи, докато миналата година само през юни са били 1950, а през юли и август – около 2800 месечно.

На летище "Варна" ситуацията е сходна – от първия чартър на 28 юни досега са осъществени само 99 полета (предимно от Германия и Полша). Други години в най-силните месеци на летище Варна чартърите са били по 1100.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е много ясно като сме държавата с най-голям риск от заразяване те кръчмарите си мислят ,че таа работа ей така става давайте па хората да ***.
6
0
 
38
 
! Отговори
Човека преди 3 години
Хайде да видят сега гларусите как се изкарват пари. Свикнали са ден година храни да дават под наем на дебело и сега ще се сетят че и бъшгари има ама като са ни ебавали досега ние вече не им се кефиме и ще страдат много
5
0
 
38
 
! Отговори
Така им трябва! преди 3 години
И на собственици на хотели и ресторанти, и на концесионери на плажове и на разните чиновници препитаващи се от препатилите "туристи". Да разберат, че без НВ Клиента ще умрат от глад. Навсякъде къдато съм бил - Гърция, Италия, Испания, Хърватска пристигналите туристи ги носят на ръце. Тука ги подмятат, сервират им разни просташки балкански изненади. Сега ги няма и няма изгледи да дойдат не само заради короната, но и заради хилядите кубици фекалии в морето, и заради просташкото отношение към тях.
4
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ааааа, Коня каза че сезона е силен и хотелите са пълни.Що лъжете?ГРОБ и Боко винаги казват истината.ХА-ХА-ХА
3
0
 
28
 
! Отговори
селянин пенсионер преди 3 години
тая година съм заделил 40 лв за морето или общо съм спестил къде 126 лв и 30 стотинкиоще 10 годин ако спестявам може и да сберем за две нощувки
2
4
 
15
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Жалко,а аз разчитах да им продам 2 тона...варена царевица и три тона печени кривунделски...тикви.Бизнеса ми се...срина.Ще пробвам на протестите в столицата,все пак хората докато...викат,огладняват.
1
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудсна новина . Всяка година да е така