Поне 25 хиляди щели да са заразените с коронавирус през септември

Здравната система трябвало да се подготви
10 авг 2020 11:55, Петя Славова
44
Поне 25 хиляди щели да са заразените с коронавирус през септември
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Към днешна дата каква е ситуацията с коронавируса, коментира пред Нова тв проф. Николай Витанов от Националния оперативен щаб.

"Към този момент базовото репродуктивно число е много близо до 1, което означава, че епидемията тъпче на едно място. Тя нито се разпространява, нито се свива. Сметките ми се сбъдват, защото зад тях стои мощната теория, която се нарича "Синергетика". Дългосрочно нещата обаче не седят много добре. Най-малко 16 000 души ще са болните в края на август и 25 000 в края на септември. В края на тази седмица очаквам 14 000 болни", заяви специалистът.

Още по темата

Той добави, че броят на регистрираните болни се умножава по 8 и така става ясен броят на хората, които са се срещали с болестта. За септември нямало риск за здравната ни система. Това което стана ясно е, че тя работи, смята проф. Витанов.

"За септември все още няма риск. Здравната ни система трябва да се подготви, защото след края на септември нещата няма да изглеждат толкова добре. Засега се търпи ръстът на заразата, но с бавни темпове се увеличават нещата и ако се натрупа - ще стане неприятно. Ако здравната ни система обаче се подготви - ще се справи", подчерта проф. Витанов.

По думите му щабът в момента не се вижда много, но той си работи. Засега италианският модел не се очаква. Здравната система няма да издържи само, ако се намесят външни фактори. Тази криза е един котлон, който е много силен и тенджерата може много бързо да заври, обясни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
4
 
! Отговори
Tobi преди 3 години
До HandelВярно, просто малко българи (и не само) се опитвам да използват главите си за нещо повече от поставка за шапка. От няколко десетилетия у нас лекарите правят пари от пациенти на легло в болница. А не от това да не допускат да се разболеят. Печално и отрезвяващо.
18
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Той добави, че броят на регистрираните болни се умножава по 8 и така става ясен броят на хората, които са се срещали с болестта."Предлагам да умножаваме по 76, после делим на 3, след това добавяме 240 и умножаваме по 11. Накрая вадим корен квадратен и получаваме броя на евентуално заразените. Хахахахах. Тия смешки кой ги мисли - здравния министър ли?
17
3
 
12
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До TobiЗа съжаление не е само това. Ако попаднеш в болница шанса да умреш от "лечението" май е по-голям отколкото да те убие коронавируса.
16
4
 
12
 
! Отговори
Тоя нещо му хлопа преди 3 години
Човече, ти си сбъркан изначално, математиката ти е много зле .В момента има 5177 активни( не е ясно и те дали са толкова) как до края на седмицата ще станат цифрата дето пишеш.Всъщност има начин , ама нямате толкова тестове .
15
6
 
17
 
! Отговори
Батко преди 3 години
Този безумен професор не трябва да се показва повече по медиите! Нищо от това което е казал, не се е случило, нито една прогноза не е вярна! Време е този човек за създаване на страх и паника заедно с представителите на незаконният НОЩ да е член на прокуратурата и в затвора. Корона истерията трябва да приключи, нищо апокалиптично не се е случило и няма да се случи. Хората прогледнаха и се събуждат.
14
4
 
9
 
! Отговори
Tobi преди 3 години
Напротив, вече стана ясно че доста от медиците са най обикновени търговци. Да им вярваме е глупост. Има и от старото поколение, достойни и разумни. За съжаление са изключение. Този е един набеден професор, има вече много такива. Какво падение.
13
2
 
0
 
! Отговори
до 9 преди 3 години
Не съм разсеян, споко.
12
4
 
3
 
! Отговори
либерален Неоджендър преди 3 години
Добро утро стейхоумовци!Как е ,носете си намордника и един резервен,да не забравите и очила срещу коронавирус,несесерче ,дезинфектант.И да не забравяме без тези артикули на улицата започва яко мрене!Трябва да се спазват правилата на играта!Чувалите за трупове са готови в складовете ,само се чака сигнал от щабовете.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народ който не си вярва на медиците, си е направо обречен.
10
6
 
9
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
Айде стига вече с тая корона истерия! Каква е ползата от тоя щаб да рецитира числа, които сами по себе си нищо не означават??
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 8Не се разсейвай.Това е тема за коронавируса.
8
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Палаткаджиите са жалки хора...
7
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 3Стъпките на Радев ги знаем1. Да назначим Деса2. Да вземем евтино ведомствено апартаменте3. да кипим грипени4. Да слушаме другаря решетников
6
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повече ме притеснява нов ковид ако пуснат 2020.Този 19 много малко народ изби и още не са усвоили милиардите.
5
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поготвят ни за ново затваряне.
4
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко опира до интелекта на обществото. При положение, че милион и половина българи не вярват че има вирус за какъв интелект да говорим въобще! Предпочитат конспиративните теории на палаткаджиите...
3
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президента Радев скоро ще публикува новия документ със стъпки как България да излезе от кризата и да стане велика държава. Само ще трябва да го следваме и да се трудим.
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И 50 000 да са и 100 000 да са все едно.Важно е колко се борят за живот 54 души в интензивни отделения.Иначе всички ще се заразим то е яснои неизбежно.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като не знаете нещо се казва .... не знам!