Защо в Гърция въвеждат 6-дневна работна седмица?

Много гърци работят на две или три места, за да свързват двата края
3 май 2024 14:45, Елка Василева
106
Защо в Гърция въвеждат 6-дневна работна седмица?
Снимка: архив, БГНЕС

В Европа все още се чува клишето за "мързеливите гърци", макар че е невярно. Повечето гърци дори работят на две или три места, за да свързват двата края. А от 1 юли страната въвежда 6-дневна работна седмица. Защо?

Още по темата
Особено по време на гръцката дългова криза често се чуваше клишето за "мързеливите гърци". То се оказва твърде устойчиво, независимо че беше многократно опровергавано. За последно – от изследване, проведено от университета в Гронинген през септември 2023 година. От него става ясно, че хората в Гърция работят средно по 2036 часа годишно, следвани от поляците (2023 работни часа). Германците заемат едно от последните места по този показател – те работят само 1386 часа в годината, пише Дойче веле.

Гърците са сред най-работливите

МВФ похвали Гърция за очаквания икономически ръст в страната през 2024 година, който навярно ще е почти 3%. Всички цитирани данни показват, че гърците всъщност са сред най-работливите в ЕС. Изследване на Евростат, цитирано от германското икономическо издание „Виртшафтсвохе“, също го потвърждава. Според него средната работна седмица в Гърция през 2022 година е била с продължителност 42,8 часа, а в Германия – 40,4 часа.

Нещо повече – от 1 юли в Гърция въвеждат 6-дневна работна седмица в частния и публичния сектор, но не и за държавните служители, съобщава списание „Фокус“. По този начин Гърция иска да се справи с един проблем, който съществува и в Германия – липсата на квалифицирани кадри. Това обаче не пречи в Германия да се обсъжда дори въвеждане на четиридневна работна седмица, като тази идея е особено популярна сред младите хора.

От 1 юли трудещите се в Гърция ще могат да работят шест дни в седмицата – но промяната е на доброволни начала, тоест всеки ще може сам да решава дали да работи по още един ден в седмицата. Допълнителният труд ще бъде поощряван с щедра надбавка към заплатата: ако извънредният работен ден е в събота, увеличението ще бъде от 40%, а в неделя и на официални празници служителите ще получават 115% по-високо възнаграждение, пише „Виртшафтсвохе“.

Много гърци полагат извънреден труд

Не всички обаче са ентусиазирани от идеята за шестдневна работна седмица. Експерти виждат в този експеримент на правителството опит законодателството да се приведе в съответствие с реалността, коментира сп. „Фокус“ и припомня, че много гърци се нуждаят от две или повече работни места, за да свързват двата края. Адвокатът по трудово право Янис Карузос например казва пред германското издание, че много хора и сега полагат допълнителни часове труд, но той обикновено остава недеклариран и незаплатен.

Най-много от новия регламент ще печели държавата, която ще събира по-високи социалноосигурителни вноски и данъци, тъй като се очаква да намалее делът на недекларирания труд, отбелязва още „Фокус“. В същата връзка „Виртшафтсвохе“ цитира германския икономист и експерт за Гърция Йенс Бастиан, който приветства факта, че т.нар. сенчеста икономика, част от която е и недекларираният извънреден труд, все повече ще излиза на светло. Той обаче не е убеден, че доброволната 6-дневна работна седмица е онази реформа на пазара на труда, от която Гърция сега се нуждае.

Ще се реши ли проблемът с недостига на работна ръка?

Критики се чуват и от опозицията, както и от синдикатите. Освен това е твърде съмнително, че промяната ще реши проблема с недостига на квалифицирана работна ръка, от който страда също Гърция. "През последните 12 години много млади и мотивирани хора напуснаха страната поради липсата на перспективи за бъдещето. Те няма да се върнат, ако работят повече и имат по-дълъг работен ден", убеден е Йенс Бастиан.

Така или иначе възможността е налице – шестдневната работна седмица ще влезе в сила от 1 юли. Мярката ще се подчинява на строги правила. Освен че ще плащат надбавки, работодателите ще трябва да се погрижат и за това работното време да не надхвърля осем часа на ден, както и допълнителните работни часове да не са нощен труд. Друго изискване е извънредният труд да бъде предварително регистриран на централния сървър на Министерството на труда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от Русия
Руснаците, избягали в чужбина, се завръщат, подпомагат военната икономика на Путин
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
0
 
! Отговори
555 преди 1 седмица
Гърци и работливи , с АI ли пишете статиите ?
101
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В продължение на 101.... Като дават на неработещи, всъщност правят доходите на работещите нищожни и така работа за 8ч не ти осигурява оцеляването или поне стандарт. Същото стана, когато жените масово излязоха на пазара на труда и не са вече домакини- двамата работят по 12ч и нямат стандарта от преди с 1 работещ мъж в къщата. Спасението е пари срещу повече стоки на пазара, т.е. от повече работа, а не от помощи. 5х10лв срещу 4 хляба правят хляба по 10лв. 5х10лв срещу 10 хляба държат цената на 2лв.
100
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 8 Наполовина си улучил. Намалянето на парите няма да спре лйфстайла на хората, няма и да ги научи чрез мизерия. Просто ще вкара икономиката в релси. Проблемът е като у нас през 90те с инфлацията. Когато всеки има по 2000 евро, той се състезава с другите за едни и същи стоки и услуги и цената се вдига. Фризьорката няма 1 час да те подстригва за 5 евро и да остане с 500 евро на края на месеца, ще ти вземе 20 и нагоре. Наемът ще стане 1000-1500 и т.н.
99
3
 
0
 
! Отговори
Баш АНОНИМЕН преди 2 седмици
И тука се срещат болни Путинопоклоннически гламави коментари!
98
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Липсата на работна ръка си има лек. Не разбирам дали от глупост или некадърност политици и банкери не схващат какъв е проблема. Нямам претенции да съм най-умният но ме изумява некомпетентноста на световните лидери. За да се върне светът към нормалното трябва да спре безцелното наливане на пари под формата на помощи и други глупости. ФЕД и ЕЦБ трябва да съкратят активите си наполовина. Тежка рецесия и мизерия ще накара хората да ценят парите и хляба. Този декадентски лайфстайл трябва да спре сег
97
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 2 седмици
И това важи за частния сектор, където и в България я има тази 6 дневна седмица в някои длъжности, където се работи денонощно и без почивка и на смени.
96
2
 
6
 
! Отговори
Просто питам.... преди 2 седмици
Ама нали който е член на ЕС е в клуба на богатите, благоденстващи атланто-европейци? Нали всичко е цветя и рози и мед и масло?
95
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не знам, ама тогава по колониите робите май само в неделя не са работили.
94
2
 
5
 
! Отговори
Седмицата на гюро преди 2 седмици
Три дена за държавата . Един ден за децата . Един ден за храна.Два ч аса за жената и колата.другото бензин и цигари. Ама съботите за кого ше рабтим ?
93
9
 
5
 
! Отговори
Euro Group Holding преди 2 седмици
Всъщност въвеждането на еврото е положителен подход! Вече няма да си играем да ходим да обръщаме валутата от лева в евро и обратно!
92
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Когато беше голямата криза в Гърция дълговете им бяха достигнали до 368 милиарда Евро. В момента дълговете им са 407 милиарда Евро. Освен това демографската им криза е същата като при нас. Не раждат никакви децата и скоро няма да има кой да работи. Така че скоро може и 7 дневна работна седмица да въведат и дъртаците даже ще бачкат по 16 часа на 2 смени. Това е една приключила държава. Вземат заеми за си поддържат изкуствено високия стандарт. Тези пенсии и заплати там не са реални.
91
1
 
5
 
! Отговори
Собственик на тесла преди 2 седмици
Кък не се сетиха нашите да бъзнат едно законче . Да ги изгърбя мойте амсалажи да ми бачкат съботите и дан мрънкът много .
90
4
 
10
 
! Отговори
Да се знае преди 2 седмици
Работлив грък и зелен кон, няма. Няма, не се е родил и няма да се роди никога.
89
8
 
15
 
! Отговори
Клубът на Богатите преди 2 седмици
Ама какви са тия приказки за бедност и 6-дневна работна седмица в Клуба на Богатите?! Русия фалира миналата година, обсадили сме Москва, а ЕССР просперира ли просперира!
88
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
2036 ЧАСА ГОДИШНО С ОТЧИТАНЕ НА 42,8 ЧАСА НА СЕДМИЦА СА САМО 226 ДНИ,КОЕТО СЪС 104 УИКЕНДА ПРАВИ 330 ДНИ. ОСТАТЪКЪТ ОТ 35 ДНИ ЯВНО Е ЗА ПРАЗНИЦИ И ОТПУСКИ. НЯМА НИЩО ОСОБЕНО...
87
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"По този начин Гърция иска да се справи с един проблем, който съществува и в Германия липсата на квалифицирани кадри."=========Което ще рече, че мнозинството там са общаци с ниско образование. Но иначе не били мързеливи ;) ахаххаха
86
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И ЗАЩО СА НИ НЕГРАМОТНИ БГ ПРОГРАМИСТИ КАТО ИВАН ДЕТО МОЖЕЛ ДА РАБОТИ САМО 3-4 ДНИ??? ТАКИВА С ЛОПАТА ДА ГИ РИНЕШ И МИНАВАМЕ КЪМ 80% СЪКРАЩЕНИЯ И ГИ ЗАМЕСТВАМЕ С ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ УПРАВЛЯВАН ОТ ОСТАНАЛИТЕ 20%!!!
85
3
 
11
 
! Отговори
до 21 преди 2 седмици
а българите даже и не присъстват,на българина чичо му го е назначил във фирмата си и пишман работника даже не стъпва,а се развява по островите,кеф ти Бахамите,кеф ти Малдивите,една троха хляб не сте произвели,но заплатите космически,разходи нулеви,да видим дали този балон ще се спука скоро и дали ще има край вашия безплатен обяд,наглеци,самозабравихте се от безгрижен и охолен живот
84
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бг бизнесмените ако може ще направят да се бачка 7 дена, а да се плаща за 5
83
0
 
14
 
! Отговори
До Иван преди 2 седмици
и аз съм в IT компания и имам достъп до заплатите на колегите програмисти - това "минимум 15к месечно" е някакъв мираж - раздели на 3 за по-реалистично...