Протестът в кадър: Ден 34

Отново блокирани кръстовища в няколко града в страната
Обновена: 11 авг 2020 21:20 | 11 авг 2020 20:00, Петя Славова
320

Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Демонстрациите в столицата и страната продължават вече 34-и ден. В София остават блокирани кръстовищата на "Орлов мост" и бул. "Цар Освободител". Към сградата на МС летят домати и яйца.

Палатковият лагер на Майките от "Системата ни убива" се премести от Ректората при булевард "Дондуков".

 "Когато ние погледнем очите на нашите деца, техния поглед ни подсказва какво трябва да правим ние. Правилното беше да подаде оставка, изненада ни неприятно и това е нашият отговор", каза Нели Димитрова от "Системата ни убива" пред БНТ.

От другата страна - в палатковия лагер на жълтите павета на площад "Независимост" - книгите, събрани да подкрепят барикадата.

Още по темата

 "Решихме да поемем тази инициатива, да знаят бъдещите управници, че трябва да са прочели повече от една книга и да бъдат по-широко скроени относно културата на това общество", обясни Николай Димитров.

И в другия край на барикадите - в Орловия град започват просветителска дейност - Лятна школа за Малките Орли.

"Засега оставаме тук, но обмисляме и други варианти. Обмисляме по-решителни действия, тази политическа криза не може да продължава вечно", каза Валентин Митов.

Въпреки че през деня е оставен коридор за преминаване на линейките през барикадата на Орлов мост, движението през нощта се затваря изцяло, а автомобилите със специален режим трябва да ползват обходния маршрут. Тактиката е предприета в отговор на полицейската акция от миналата седмица.

В същото време Арман Бабикян коментира на брифинг сред протестиращите за процедура за изпълнител за изграждането на ТОЛ система в България. По думите му, е била избрана австрийска фирма, която е трябвало да изгради система за 7 месеца, след което са се провели тестове в продължение на 12 месеца. Компанията обаче не била готова. АПИ не глобила изпълнителите, а сключила анекс, с който опрощавала 60% от задълженията по този договор.

Демонстрации се организират и в други градове в страната. Във Варна протестиращи отново блокираха кръстовището пред Общината, предава БНР. От снощи палатковият лагер в града отново е на пътното платно пред общината. Шатри, палатки и столчета стоят в центъра на кръстовището.

В Плевен за втори път се организира протестно автошествие. Участниците в него преминават през централните улици и кварталите на града с искане за оставки на правителството и главния прокурор. Със звукови сигнали и развети знамена участниците преминаха през централните улици и кварталите на града.

Демонстранти се събраха и в Пловдив. Шествието тръгна към 19 часа от общината. Очаква се да се подготви поредния мащабен протест за четвъртък, когато може да има блокирани ключови кръстовища в града, както и да се построи палатков лагер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бабикян има големи лидерски качества. Щом каже ,, Наздраве,, и всички пият,
210
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега разбрах защо се борят за смяна на системата. Искат МаДжоритарна система на изборите:)
209
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ахаааа за ТОЛ системата бил въпроса. Явно Лилана си иска своето или Божков. За това са протестите- не получиха пари у сега се опитват да свалят правителството:)))))Еха- мечти. Добре че стратега ви Нидал Алгафари и хомо- подобното човече Христо Иванов ви помпят с ентусиазъм
208
0
 
8
 
! Отговори
До 91 преди 3 години
До АнонименНяма да има контрапротест, защото няма други ***, които да искат гражданска война!!!!
207
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: номер 245 (Гого)И Борисов и Радев са генерали.И Борисов и Радев са били членове на БКП.Разликата между тях е в това, че когато деполитизират армията и полицията, Радев си хвърля партийната книжка и става безпартиен. Борисов отказва да си хвърли партийната книжка от БКП, въпреки че е задължително!
206
1
 
3
 
! Отговори
До 92 преди 3 години
До АнонименКъде ли са тъй наречените български интелектуалци (почти оксиморон)? Добре, че ги няма. Да се надяваме, че ги няма и няма да ги има сред протестиращите, защото разбират кои са водачите на тази простотия. Ако не разбират и се появят, оксиморонът ще стане реален.
205
0
 
4
 
! Отговори
FYA преди 3 години
До 244Е, и сега ще му бъде вписано името....в Алеята на горчивата политическа памет на българите.
204
0
 
3
 
! Отговори
FYA преди 3 години
До АнонименЕ, и сега ще му бъде вписано името....в Алеята на горчивата политическа памет на българите.
203
2
 
4
 
! Отговори
1 преди 3 години
Прецакват и собствения си живот, но няма с какво да го разберат, щом няма с какво да преценят на кого се продават или кого наивно следват.
202
0
 
6
 
! Отговори
ЕЙ преди 3 години
До ГостКато гледам как си захапал Чибурашка, явно ти е бръкнал в мозъчето, а . Нервим се нещо, боже, боже. По-спокойно миличък, пийни си хапченцата или смени дрогата.
201
3
 
11
 
! Отговори
Capo преди 3 години
Само в България протести, заплащани от преследван мафиот могат да прецакат държавата. Било и със хиляда получовека, които като виждам няма как да са доволни от живота си. Най-смешното е, че единствено се иска оставката на правителството, но след това не се знае какво искат. То май и никой никога не им е обещал нищо....
200
3
 
11
 
! Отговори
Янко преди 3 години
Дано едноклетъчните, които хвърлят яйца и домати осъзнават, че прецакват всички, защото за почистването им, пак ние ще си плащаме....
199
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как е другари. Тази вечер платиха ли ви. Взехте ли си петдесетолевките. Ще има ли за бира и кебапчета на обяд. Опикахте ли и днес околностите. Гордеем се с вас.
198
0
 
4
 
! Отговори
R преди 3 години
До АнонименКойто се е учил, може да пише, без да се оправдава. Който не е , и роман да напише, пак ще е неграмотно. НЯмало значение как, а какво било написано. Ами пиши и на шльокавица, тогава съвсем няма да личи колко сте неграмотни.... То и затова неграмотните пишат на нея.
197
2
 
11
 
! Отговори
R преди 3 години
Всичкото нов гражданин на площада. Много интелект, много нещо.....
196
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много хора са лично обидени на Бойко, че уж изглежда по-зле от тях в поведението си, а е премиер. И се чудят те що не са станали премиери. Ами отговорът е, че само уж изглежда ***, но не е. И знае как да прави нещата да се случват.
195
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прекалено много медийно време се отделя на по 10 човека тук-там. Няма и една дискотека хора решили да си натрапват вижданията на цяла България. Хейтъри и безделници.
194
9
 
8
 
! Отговори
Гого преди 3 години
Не знам РадеФ къде защо и кво си е показвал в Алабама, но с Боко са един дол дренки... простаци куманоиди със изявен селски произход! По-добре протестиращите са се откажат и да отиват на море! ПС Единия кара джип, другия самолет, но общото е че го правят анцуг и джапанки
193
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По време на учебната програма Радев е избран да ръководи тренировъчния Военновъздушен оперативен център, където също показва отлични резултати, пише още в дипломата. По-рано през 1992 година в същото учебно заведение Румен Радев завършва ескадрилен офицерски курс. Името му е изписано в Алеята на славата на Военновъздушния колеж "Максуел".
192
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В последния изтекъл запис глас, силно наподобяващ този на премиера Бойко Борисов, определя президента Румен Радев като "*** летец". В периода юли 2002 - юни 2003 година настоящият български президент завършва успешно във военновъздушния американски колеж десетмесечен курс по "Стратегия, доктрина и военновъздушни сили", "Въоръжена борба", "Проучвания по международна сигурност" и "Лидерство и етика", които развиват умения за критичен анализ и стратегическо мислене.