Вълчев призова: Училища и забавачки да не събират пари от родителите

Суми от родители за издръжка и ремонт на бази нямат правно основание
20 сеп 2020 07:35, Ния Христова
227
Вълчев призова: Училища и забавачки да не събират пари от родителите
Снимка: БГНЕС
Министърът на образованието Красимир Вълчев изпрати писмо до началниците на образователните инспекторати, директори на държавни и общински детски градини и училища, министрите на културата и младежта и спорта, както и кметове на общини, припомни на детските градини и училищата, че нямат право да събират допълнителни средства от родителите на децата и учениците, които обучават.
 
В него се посочва, че безплатното образование включва както правото да не се заплащат такси за обучението, така и безвъзмездното ползване на материалната база за обучение и развитие на интересите и способностите на децата и учениците.
 
"Събирането на средства от родителите на децата и учениците за материали и консумативи, за подобряване на материалната база и други текущи разходи по издръжката на процеса на възпитание и обучение в общинските и държавните училища и детски градини няма правно основание. Родилите на децата и учениците имат задължение да заплащат само нормативно регламентираните такси", пише Вълчев в писмото.
 
Образователният министър допълва още, че настоятелствата също не могат да се ползват за събиране на допълнителни суми, тъй като набирането на средства под формата на дарения трябва да става при спазване на принципа за доброволност и лична воля на дарителя.
 
"Вземането на решение от органите на настоятелството или от ръководството на училището за събиране на определена сума като дарение от всички родители не е в съответствие с доброволния характер на дарителството.", подчертава министърът.
 
 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За екскурзиите - практиката в нашето училище е парите да се събират и съхраняват от родителите или учениците, за да се уверят, че плащаме и ние. Това важи и за всякакви празнувания. Друг е въпросът, че отказват - нямали време, имали други аганжименти, пътували, имали ни доверие. Не зная защо си мислите, че е нищо работа да заведеш 20-30 деца на екскурзия и да се грижиш за тях - да не се загубят, да не се разболеят, като зная, че има родители, които не могат и с две деца да се оправят.
51
1
 
18
 
! Отговори
хм преди 3 години
Вълчев, Знаете ли, че има училищни сгради, в които класните стаи не са боядисвани цели 20 години?
50
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква забавачка търсите? Забавачки НЯМА! Децата не са бебета, та някой да ги забавлява. В ДГ и училище децата ги изпращате да учат и да се подготвят за живота. Не ги изпращате да ги бави някой или да ги забавлява. ДГ и улилищата не са цирк или театър. Забавачки може да си отворите у вас-имате си каки, лели, баби-да ги забавляват! В училищата и ДГ работят учители с магистратури и са учили минимум 5 г. плюс ежегодишно се квалифицират допълнително.Запишете децата си на целовневна ДГ в ПГ!
49
4
 
14
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Едни събират капачки -а други кюлчета))
48
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние пък даваме лични средства за учебници на учениците от горен курс, защото били скъпи. Колеги от други училища събират пари за карти или за обяд на учениците си. Тук не смятаме личните разходи за маркери, гъби или подходящи игри за децата по време на т. нар. организиран отдих. Колегата по технологии и предприемачество е донесла личната си шевна машина, защото има такива часове. Лично аз имам право да разпечатам 250 листа за 20 ученика за цялата учебна година.
47
1
 
11
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Късно либе за китка. От 9 септември събраха всичко. Но иначе съм съгласен. Платете за хубава охрана, база, образователни плакати, дезинфектанти, сапуни в тоалетните и т.н. и няма да плащам нищо. Освен това за предучилищна няма забавачка след като свършат часовете. Та и ако можете да платите и занималня след това, цена нямаше да имате
46
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пари за консумативи не събираме в детската градина. Работя от 30г в една ДГ в гр. Пловдив. Единствено пари се събираха за комплект познавателни книжки до 2010г.След като излезе постановление за безплатни книжки - лев не е събиран от родителите. Само за куклен театър са давали пари родителите.Консумативите са подсигурени от бюджета.Друг е въпроса, че директорите се скъпят за дезинфектантите и търсят всяка капка къде е изразходвана. Препарат 1л. за почистване на катерушки и салона е 78.96лв
45
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безплатно и осигурено само на хартия. *** има само на няколко места - в помещенията, ползвани от директорите, и в учителската; дори в санитарните помещения, ползвани от учителите, няма. След като се счупиха сешоарите за ръце, разбираемо не се подновиха. Коридорите са винаги тъмни - икономия; когато изгорят лампите - идеално, не се сменят с месеци. Парното се пуска два часа в единият корпус, два - другият; следобяд в нито един. РЗИ правят проверки в 12 ч. в южните стаи само при слънчево време
44
1
 
10
 
! Отговори
Бай Хею преди 3 години
С гол учебник образование не става, бе господине! Я ти си върши работата само с една гола канцелария да те видим!
43
6
 
2
 
! Отговори
на летните лагери преди 3 години
До АнонименВ отсъствието на децата се претърсваха багажите и крадяха парите.За виновен търсеха някоя изкупителна жертва - беззащитни деца
42
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той Вълчев знае, че това е практика, ама нали трябва да каже нещо все пак. Да го видим, че му пука.
41
4
 
1
 
! Отговори
шпионаж чиста проба! преди 3 години
До теория е практикатам където теорията не достигаше - идваше на помощ практиката - доносите.А в песните пеехме за смърт на предатели - врагове!
40
1
 
9
 
! Отговори
родител преди 3 години
След края на работния ден винаги се провеждаха дълги заседания,събрания,беседи...За семейството не оставаше време.
39
4
 
3
 
! Отговори
акордеонист преди 3 години
До безплатно образованЗаплашваха ме, че ако не си дам инструмента за нуждите на училището ще повтарямАко на бригадата-ангария не и изпърняваш нормата - няма да завършиш срока!
38
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези са като докторите. В ръцете си им, няма къде да бягаш и скубят кинти яко. Друг е въпросът колко са къдърни.
37
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хм в у-ще в Плевен -И.Вазов пък няма дезинфектанти, няма надписи, ама има топла вода и *** отдавна. Климатици- направени и взети от парите на учителите-лекторски,ДТВ,,,,и климатиците си работят сега , нищо че е забранено заради пандемията. Директора не носи маска. Ония от рзи- ще им даде пари и готово.Сега е насадил скъпо дърво в двора - бонзай за 3-4 000 лв, пак взети от парите на учителите.Целия град го говори- тук пък той взема не от децата а от учителите спечелените им пари!!!
36
4
 
3
 
! Отговори
теория е практика преди 3 години
До безплатно образованПо различни поводи се разпитвха децата по лични въпроси за родителите и близкитеТърсеха се форми и начини да ги използват за нуждите на училището и лични нужди.Във всяка паралелка си имаше внедрени доносчици да докладват какво се говори помежду
35
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВеселякаАми преди няколко години бях учител. Снимането на тестове за учениците, маркерите за дъската и т.н. бях задължен сам да си ги плащам. Е, парите за тези неща едва ли точно при тиквун са отивали, но в джоба на директора със сигурност.
34
4
 
9
 
! Отговори
Хм може ли.. преди 3 години
Мисля ,че учителите взимат дипломи твърде лесно трябва да учат поне 6г. ,За да имат право да преподават освен това ,задължителен дрескод за тях костюми и т.н. много лесно се става учител взимат големи заплати и не връщат качествено своята работа затова и образованието е на толкова ниско ниво в България
33
3
 
12
 
! Отговори
@ преди 3 години
Вълчев, и ти си част от ковид измамниците.