Вълчев призова: Училища и забавачки да не събират пари от родителите

Суми от родители за издръжка и ремонт на бази нямат правно основание
20 сеп 2020 07:35, Ния Христова
227
Вълчев призова: Училища и забавачки да не събират пари от родителите
Снимка: БГНЕС
Министърът на образованието Красимир Вълчев изпрати писмо до началниците на образователните инспекторати, директори на държавни и общински детски градини и училища, министрите на културата и младежта и спорта, както и кметове на общини, припомни на детските градини и училищата, че нямат право да събират допълнителни средства от родителите на децата и учениците, които обучават.
 
В него се посочва, че безплатното образование включва както правото да не се заплащат такси за обучението, така и безвъзмездното ползване на материалната база за обучение и развитие на интересите и способностите на децата и учениците.
 
"Събирането на средства от родителите на децата и учениците за материали и консумативи, за подобряване на материалната база и други текущи разходи по издръжката на процеса на възпитание и обучение в общинските и държавните училища и детски градини няма правно основание. Родилите на децата и учениците имат задължение да заплащат само нормативно регламентираните такси", пише Вълчев в писмото.
 
Образователният министър допълва още, че настоятелствата също не могат да се ползват за събиране на допълнителни суми, тъй като набирането на средства под формата на дарения трябва да става при спазване на принципа за доброволност и лична воля на дарителя.
 
"Вземането на решение от органите на настоятелството или от ръководството на училището за събиране на определена сума като дарение от всички родители не е в съответствие с доброволния характер на дарителството.", подчертава министърът.
 
 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ценните за столицата общински съветници и министри заседават онлайн, но набутаха децата в претъпканите училища да се бутат и по *** пъти на ден в оретъоканият градски транспорт без никаква хигиена и дистанция.
31
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Министър Вълчев, вие от коя планета падате? В кой век живеете?В България има детски градини и детски ясли. Забавачки ще викате на баба си и на леля си! В градините работят учители и помощник възпитатели. Кмета в Пловдив пусна такава заповед още преди години и е забрането събирането на пари от родители за консумативи. Вие наистина живете на друга планета.
30
2
 
15
 
! Отговори
Док преди 3 години
Вълчев, парите вече ги събраха, закъснял си със заповедта. Инструкцията беше още на 15ти децата да ги носят в пликове, надписани с имената им за да се знае кой е платил.
29
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За Вълчев живота погледнат от прозореца на мерцедеса е розов и перфектен.
28
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На нас ни събраха за дезинфектанти, ***, допълнителна хигиенистка, електронни термометри и още куп други неща.Първата родителска олекнах с 200лв.
27
1
 
11
 
! Отговори
щяло и нещяло преди 3 години
Събираха се пари от учениците безотчетно без да се знае къде са похарчени!Особено активистите по класовете ходеха по домовете да събират пари по разни поводи.След това ходеха на сладкарниците да се черпят и никой учител не им държеше сметка.Да не говорим за закуските, дето някои деца не си носеха и ядяха наготово и си отивахаНа екскурзиите половината не си носеха суха храна и учителите ни караха да ги храним
26
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако пък даваш каквото искат, че и бутнеш по-вече, гаранция, че детето ти става отличник автоматично и техен любимец.
25
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те училищата чистачки не могат да намерят, камо ли да подържат елементарна хигиена по време на пандемия.На хартия всичко им е перфектно, но неизпълнимо.Няма дистанция в задушните класни стаи. Една хигиенистка на етаж как ще извършва дизинфекция 4 пъти дневно на всички помещения? Минава с един мръсен *** и кофа без да сменяха водата където може и това е. Вълчев да посети няколко столични елитни училища, където учат по 1500 деца без предупреждение и ще разбера тъжната действителност.
24
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като родител на дете в детска не виждам как ще спре събирането на пари не от детската, а помежду ни, поради една проста причина - за Коледа, 8Ми Март и тн се купуват китки и свещи на госпожите. Които те къде ли могат да си заврат нали, ама такава е традицията
23
12
 
4
 
! Отговори
безплатно образован преди 3 години
Пълна лъжа!Помня още от първите години как учителите ходеха по домовете да събират всичко.Каквото им харесваше го изземваха уж за нуждите на училшщето и не го връщаха..В противен случай ако откажеш заплашваха че може да не завършиш срока или класа
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тако е знаеш ли како е във тоалетните на училището е много мръсно и гнусно защо нема салона за рамене на децата а се на лафки бизплатно да е сако нещо.
21
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този е за затвор!Имаше цяло лято да реши проблемите на дистанционото обучение, които са толкова много, но вместо това набута по 30 деца в класните стаи, където няма никаква възможност да се спазва дистанция.
20
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей, събираха пари за касетофон на класа, за уреди на фискултурния салон, за нова дъска, за листи А4, за мартеници, тоалетна хартия и какво ли още не. Ако се озъбиш случайно,си го изкарват на детето ти. Гадно племе са..
19
5
 
19
 
! Отговори
Майка преди 3 години
Вече не даваме пари а директно купуваме консумативи, правим ремонт, купуваме дъски, всякакви електронни устройства.... Да станат с една камера пред всяка детска градина в началото на всеки месец и ще стане ясно какви торби оставят родителите... Дори и чашите за пиене на вода се купуват от родителите!
18
3
 
24
 
! Отговори
Веселяка преди 3 години
Как да не събират като общините и държавата не им дават? А защо? Ами трябва да се пълнят чекмеджетата на Тиквата;
17
2
 
9
 
! Отговори
До 13 преди 3 години
"Отпуска средства за текущи разходи и ремонти", но борбата и мерките с вируса не нито едно от двете, нали. И второ, разбира се, че ще отпуска, първо има гласувани бюджети за това и второ след като училището е държавно, кой трябва да се грижи за поддръжката му? Още факти? А, дали" дрънкам", а говоря очевидни истини, читателите ще преценят.
16
5
 
5
 
! Отговори
Учител 10г. стаж!! преди 3 години
Истината е ,че за вишист със стаж заплата от 2000лв. в провинцията е твърде малко, родителите трябва да правят редовни дарения за училището ,както и да плащат за допълнителни частни уроци на учителите и ако има частни уроци то родителят на детето трябва да го води непременно при същия учител ,който му води редовните часове!
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Марионетка на жените.Бушон.
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисла ,чи за убразование ни трябва да съ пистът пари и тряя дават родителти повечи.
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То с призив не става. Глоби трябват! По 1000 лв. И УВОЛНЕНИЕ!