Плащаме за парно двойно повече, отколкото ако се отопляваме с климатик

Най-много харчим с електрическа печка духалка
30 сеп 2020 07:10, Петя Славова
161
Плащаме за парно двойно повече, отколкото ако се отопляваме с климатик
Снимка: БГНЕС

Отоплението с парно в София ще е два пъти по-скъпо, отколкото с климатик и вносни въглища, този есенно-зимен сезон. Миналата зима то е било 2 и половина пъти по-скъпо. Почти три пъти по-евтино ще ни излезе топлото с термопомпа вода-вода. Най-скъпо ще платим, ако се топлим с електрическа печка духалка, когато я пускаме през деня. Това показва проучване на Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР), предава в. "Телеграф".

Сред 12 източника на отопление столичното парно е на 8 място, като класацията е на принципа от най-икономичния начин към най-скъпия.

Още по темата

През този сезон отново най-евтин източник на отопление ще бъде термопомпата вода-вода. 1 квтч произведена с нея топлина струва 5 ст. А същото количество топлина, произведено от висок клас климатик А ++, който също е вид термопомпа, е с цена 6,7 стотинки. Ако инсталациите са нови и тепърва ще се изплащат, тези два източника си разменят местата съответно с цена 12 ст. и 11,2 ст.

А отоплението с вносни черни въглища с нова печка ще бъде на първо място по икономия с 9,1 ст. на квтч. Топлото с дърва пък заема второто място с 9,5 ст. за квтч. Голяма част от новите печки на твърдо гориво обаче бяха подменени безвъзмездно този сезон с по-екологични. Така че стойността на топлото при стара печка или котле или при получените безвъзмездно устройства от горене на кюмюр ще ни излезе 7 стотинки, а на дърва 7,8 стотинки, са изчислили експертите на АУЕР.

 60-70% от потребителите у нас се отопляват с дърва и въглища, твърди статистиката. Постепенно те се заменят с брикети и екопелети от дървесина, слама, слънчогледови люспи. Нова наредба поставя изисквания към дървата да бъдат изсъхнали и да съдържат определена максимална влажност, за да бъде горенето ефективно с по-ниски вредни емисии.

Само с десета част от стотинката по-скъпо ще ни излезе отоплението на природен газ - 8 ст. на квтч, а при инсталация и уреди, които тепърва ще се изплащат - съответно 9,6 стотинки. Все още екопелетите са на 6-о място по икономичност сред 12-те изследвани източници с 10,3 ст. на квтч при старо устройство и 12,4 ст. при ново котле.

1 квтч топлинна енергия от ТЕЦ-а в София ще ни струва 14,1 стотинки. Миналата година сме платили за него 16,4 стотинки, тоест 14% повече, но без да се смятат възстановените пари заради поевтиняването на газа със задна дата. Ако се извадят разходите за отопляване на общите части на блока, цената на полезната топлинна енергия от централно топлоснабдяване със съществуващи инсталации е 11,9 ст/квтч. Парното е след котлето и печката на пропан-бутан, чиято полезна топлина струва 12,5 ст./квтч, а когато уредът е нов 14 ст.


Веднага след парното е акумулиращата печка или печките, които ги пускаме само нощем на на нощен ток. Цената на киловатчаса при тях струва 15,3 ст. За нов уред е 17,7 стотинки, защото трябва да го изплащаме.

Отоплението с нафта е предпоследно в класацията по икономичност и енергийна ефективност, посочва анализът със 17,3 ст./квтч при стар и 18,8 ст./квтч при нов уред. Последни в класацията по икономичност са уредите, които използват електроенергия само по дневната тарифа. Но въпреки че отоплението с така наречените духалки ни излиза най-солено, 1 квтч струва 20 стотинки, а с нова печка - 20,6 стотинки, защото те са първите отоплителни уреди, които си купуваме, като застудее.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
3
 
3
 
! Отговори
хейтър тролев преди 3 години
Всеки си прави сметките и цената на квт не е единственото.не всеки може да си позволи 5-10 хиляди лв за закупуването на климатик, термопомпа или печка на пелет. Преди няколко години като правих ремонт сложих подово на так в хола и независимо от градусите чуството за топлина е по-високо от това при климатик или само радиатори.
61
8
 
4
 
! Отговори
Пенка преди 3 години
Ние у нас ни ток ни газ. Мъжо ми се грижи за топлото, от хубавото дет е без пари. Събира май от ***, горими отпадъци, пластмаси, вестници, дъски, дограми, найлони, стари обувки дрехи, дюшеци изобщо всичко си го има по улиците без пари. добре че вие българите си хвърляте буклуците на улицата. Благодаря. В къщата на 2 етажа е 25-27 градуса, особенно когато зареди в самоделната пе4ка гуми и найлони. Самоделно печка с водна риза за етажите нагоре. Плащаме 0 лева за цялата зима.
60
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко зло за дофиянци е добро за народа
59
2
 
3
 
! Отговори
дядо Мраз преди 3 години
Не сте се закалиливие още от деца ?!Слушайте го дядо Мраз -зиморничави сте тогаз !
58
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Mi schto tyi gazta poevtinq parnoto poskypna uj da vryschtate pari to pyk syschhtoto bee va i bylgarsdki grabiteli ne vie Putin vinoven ostavkaaaaaaaaa
57
12
 
6
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 3 години
До принцеса ПенаАйде стига си ревала...Цяла България финансира парното на софийските ***.Плащаме двойно по-скъп ток за да може софийските мекерета да плащат два пъти по-малко за парно.
56
6
 
2
 
! Отговори
инспектор преди 3 години
До моя класацияНа ток, каквито да са електроуредите, си е цифромания.______Декласиран си.Чети и(или) питай първо, после ... останалото ...
55
0
 
27
 
! Отговори
принцеса Пена преди 3 години
На всичкото отгоре плащаме задължително! Ползвал - неползвал - плащаш, за това, че през имота ти преминават съоръжения на Топлофикация, чрез които да достигнат другите си клиенти. Вместо те на мен да плащат, че преминават през имота ми. Всичко е с главата надолу в тая държава. Обикновеният човек е разчекнат между монополисти, ид-иотдски закони и безпаричие.
54
2
 
11
 
! Отговори
моя класация преди 3 години
Централното парно си е най-добре, като съотношение цена, отопляемост, топлата вода, без хамалогия и т.н. Насетне, дървата са малко по-скъпи от въглищата, но пък е по-чисто; За пелетите, това е поредната мода и е въпрос на време да вдигнат яко цените. Газт - набуташ 5-8хил., след това плащаш като за ток, може и отгоре ако си в къща; сметката излиза до двустаен апартамент; На ток, каквито да са електроуредите, си е цифромания. Затова дръвца, докато може.
53
1
 
4
 
! Отговори
хаха преди 3 години
До до от селоКрадат!Пише се крадат!Не крадЪт!
52
1
 
16
 
! Отговори
ДА преди 3 години
Да,плащаме двойно ,защото плащаме на двама-Топлофикация и топлинен счетоводител!До кога ще се *** това-това чудо "топлинен счетоводител",никому ненужно,освен на себе си-ние му плащаме заплатата,осигуровките,офисите и всички разходи-те приходи нямат,освен от нашите сметки.Не може ли самата топлофикация да има инкасатори ,като тези за ток и вода,да засича периодичтн,а не да се пълнят гуши на посредници!
51
2
 
14
 
! Отговори
до 54 преди 3 години
За 6-7 години една машина средна хубост от 2500лв. се е изплатила вече. Не ме интересува стойността й. А да не говорим, че на японски климатик няма какво да му стане за 6- 7 години, освен някоя втулка на перката за 50 стотинки да смениш. Моите ги чистя 3 пъти годишно, разглобявам ги целите. Мия перките, светят топлообменниците. Елементарна задача е, не съм техник, а програмист. На разни мошеници да ми пръснат топлообменника с обезмаслител и да замерят фреона за 60лв. не плащам. Правя го аз.
50
0
 
1
 
! Отговори
Знаете ли, че.... преди 3 години
АУЕР е едно голямо НИЩО ! Даже и шефът им си е повярвал, че вършат нещо полезно !
49
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Октомври 30 градуса, сняг почти не вали,парното е чист рекет и ненужно,
48
7
 
3
 
! Отговори
Кривондел преди 3 години
А ако сметнете в цената и стойността на климатика при 6-7 годишна амортизация какво ще стане? Да не говорим, че за тристайно жилище са необходими минимум две тела.
47
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 10 години се топля на климатици и имам камина за уют (рядко я ползваме). Живеем на цял последен етаж в нов блок 180 м2 е жилището има 4 климатика и 2 бойлера. Сметка за ток над 350лв. не съм видял дори в най-лютите зими. За тези 10 години нито един път някоя машина не е дефектирала няма и да дефектира, защото това са вечни японски машини.
46
5
 
8
 
! Отговори
юберашунгмахен преди 3 години
Малееее още ли има хора които се отчитат на тая крадлива организация , аз 2006та продадох апартамент само по тязи причина че има тръби на топлофикация, апартамент с гледка море с пазарна цена 45 К го продадох за 30 и се чуствах все едно съм спечелил от , докато има търписти като вас ще има и такива фирми, такива се наказват с лев, един дядо от съседния блок си отряза тръбите и изгони топлофикация, и сам воина е воин
45
3
 
9
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Искате да ви е топло цяла Зима ?!Осигурете си достатъчно червено домашно вино.Сложете си вълнени чорапи, вълнено елече и вълнени гaщи.
44
1
 
13
 
! Отговори
SS преди 3 години
най-добре хващате си пътя за топлите страни през студените месеци и няма да имате проблем с парното...
43
5
 
8
 
! Отговори
до от село преди 3 години
Миличък селчо ,та ти си неграмотен - пище се балЪци . БалЪци са новодошлите селяни ,дето накупиха жилища Без парно в ливадите,поляни,долини ,*** то там и пътища няма.Същите крадът парно ,ако има в блока,хвърлят си боклyка през балкона,бутат се в магазините , фръцкат в трамвая ,чалги и тн "културни" особенности