Сандвичите в будките до училищата - пълни с Е-та и палма

В някои от храните има открити 35 вида консерванти
Обновена: 16 окт 2020 07:28 | 16 окт 2020 07:10, Петя Славова
112
Сандвичите в будките до училищата - пълни с Е-та и палма
Снимка: БГНЕС

Сандвичите, които се продават в будките около училищата, са пълни с Е-та и палма. Това показва проучване на асоциация "Активни потребители", извършено в шест града на страната - София, Варна, Перник, Велико Търново, Благоевград и Шумен.

Изследвани са 36 вида продукти на различни фирми. Експертите са установили, че в тях има средно по 20,5 броя Е-та, като рекордьорът е сандвич с 35 Е-та, съобщава "Монитор".

Според председателя на асоциацията Богомил Николов причината за това е, че те се натрупват. Само в хляба се съдържали по 2-3, в колбасите- 3-4, отделно има и в сосовете. На другия полюс пък бил продукт с моцарела, който съдържа само 5 добавки. Половината от сандвичите пък са с палмова мазнина, като обикновено тя се влага от имитиращ млечен продукт или сос, сочи още проучването.

Още по темата

"Както е известно, има строги регулации в училищата и лавките вътре в тях. Можем да кажем, че общо взето те спазват добри стандарти. Но е много лесно за децата да излязат извън сградата и да си купят нещо около училището. Там се предлагат чипсове, сладки и какво ли не. Ние решихме да проучим какво има в сандвичите, защото за другите продукти, общо взето, обществото знае повече. Оказва се, че пакетираните сандвичи не са толкова разпространени, колкото смятахме. Може това да е добра новина, не знам", коментира председателят на асоциацията Богомил Николов.

Проучването показало, че търговците предлагат основно приготвена на място храна - пици, дюнери, тостове, принцеси, хот-дог или сандвичи. Експертите са установили, че повечето продукти се съхраняват не в хладилник, а по рафтовете.

"Това е лоша практика и контролните органи трябва да обърнат внимание на това", коментира Николов.

Анализът на етикетите показва, че от 36 сандвича едва 12, или   1/3, имат коректно и цялостно описание на етикетите. При останалите най-често само се описват само съставките - хляб, кашкавал и др. Що се отнася до зеленчуците пък, изследването сочи, че те са масово пренебрегнати.

    Само 1 от 4 сандвича съдържат зеленчуци

А там, където има, са малко - били по-скоро за добър външен вид. Само в две марки зеленчуците надхвърлят 10% от общото тегло на сандвича.

Месото пък присъства основно под формата на индустриални преработени меса - колбаси, шунка, бекон.

„Няма нито един с чисто месо, рибата пък въобще отсъства. Всичко идва от желанието да се постигне дълъг срок на годност. Целта е да се използват съставки, които да издържат по-дълго време. Иначе местата, на които се приготвят сандвичи на момента, се използват повече зеленчуци“, каза Богомил Николов.

Част от добавките в сандвичите са и заместителите. Така вместо естествена суровина се използва точно такива. Най-често това са нишестета, палмово масло, млечен протеин, яйчен прах, глутен.

Рекордьорът при заместителите е сандвич с 11 такива, а най-малко - с 1. Средно на сандвич се падат по 2,6 консерванта, сочи още прочуването. Това е заради различните съставки, тъй като в колбаса има едни, а в сосовете - други. Оцветителите пък са средно по 2,2 на сандвич, а т.нар. сгъстители - средно по 4,1.

"В тази категория спадат химикалите за задържане на вода. Най-популярните са гума гуар и гума ксантан. Има ги масово в колбасите, но лично аз, като видя такова нещо на етикета на даден продукт, не го купувам. Това означава, че производителят е добавил вода", коментира още Богомил Николов.

    1/3 от продуктите - с коректна информация на етикета

Все пак има и добра тенденция, отчитат експертите. Оказва се, че все пак 1/3 от сандвичите на различни фирми описват всички съставки, което до преди няколко години е било смятано за чиста екзотика.

"При 12 сандвича имаме пълна информация на етикетите, а преди години тенденцията беше да се спестява. Така че изводът е, че се използват много малко натурални съставки в готовите сандвичи", коментира Богомил Николов. Той уточни, че от асоциацията ще подадат сигнал до БАБХ за продуктите, които не са били етикетирани правилно. Според Николов трябва да се извърши проверка и къде се съхраняват предлаганите на деца храни.

"По отношение на съдържанието апелът ни е към родителите да приучват децата какво да консумират. По-добре е сандвич, приготвен на място, отколкото пакетиран", каза още Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХимикаПалмовото масло запушва аортите, поне така съм чел, може и да греша :)Не всички Е-та са вредни, но си е химия, не е натурално както се казва :))
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Освен, че да са без Е-та трябва да си отглеждаш продуктите на село, другият проблем е, че децата не искат да ядат храна от вкъщи. Просто започват да си се подиграват едно на друго, купуват си неща с шарени опаковки и гледат с пренебрежение тези, които си носят домашна храна, обсъждат ги, заяждат се, от което в крайна сметка се получава, че възпитанието от социалната среда е по-силно от това в къщи и всички започват да ядат боклyци в шарени опаковки.
35
1
 
8
 
! Отговори
Химика преди 3 години
Така и не разбрах кой сатанизира Е-тата ?! Витамин С е някакво "Е". Сода бикарбонат също е някакво "Е". Палмовото масло е великолепен и здравословен продукт!!! Проблемът е, че тук го срещаме предимно ХИДРОГЕНИРАНО при процеса на който се преобразуват мастните киселини в маслото, създавайки транс-мастни киселини, които са опасни.
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 39Тез сандвичи от вкъщи от село ли си ги носиш, сигурно и те нямат консерванти :)) Е-тата се слагат за цвят и вкус, за да не усетиш какво ядеш :))
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е-тата не са само консерванти.Даже обикновената готварска сол има Е-код.
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 30Какъв избор има мат'ряла, то и в един обикновен хляб има Е-та, какво остава за колбаси, месни продукти и т.н...освен ако не предлагаш сам да си правиш хляба,да отглеждаш животни и зеленчуци....:))
31
0
 
4
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До БългаринОт 2 месеца се тупкаш, с тоя апартамент - всеки божи ден едно и също във всички сайтове! Сменяй плочата, касетката, флашката... все тая! Ти си Софиянец, Тарикат, Българин! Да видим с какъв НИК ще си продаваш утре апартамента?! Да не си брокер на строителя в онова прехвалено село?!
30
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисля, че хранително-вкусовото възпитание се изгражда у дома, а не в училище. Отново родителите не са си възпитали децата, но както винаги в България някой друг е виновен.
29
2
 
3
 
! Отговори
Българин преди 3 години
До Анонимен 24ГЕРБ ПРОДЪЛЖАВА ДА ТРОВИ УЧЕНИЦИТЕ!Най-важното е да продължават да тровят президента!
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
29, може би няма да сгрешиш, ако си ги обясниш с корупция?
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И някой с чатал на врата ги кара насила учениците да си купуват от там храна и да я ядат така ли?
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще е постижение да не попаднеш на Е-та, то не е само по будките, нали те взимат продуктите от големите вериги :))
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Maт'рялът да бачка, да мълчи и търпи и да отсипва все повече кинти на чедата, че да харчат за Е-та и за палма.
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цитат - "има строги регулации в училищата и лавките вътре в тях" - тогава, как да си обясня дюнерджийниците около училищата?!
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С палмови масла, не с "палма". На авторът на статият от Монитор му е пълна главата със същото. А Петя съвестно дословно го е преписала, та на нея главата явно е празна.А иначе, готовите сандвичи не само в училищата, а навсякъде са такива.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Директорите, счетоводителите и работник на лафка определят според парите(комисионните) фирмите доставчици. Касови бележки не се дават. Проверките няма, контрол също няма.
21
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В БГ винаги се гледа само последният по веригата.Ето преди имаше роми по Женския пазар продаваха контрабандни цигари.Полицията ги гони,телевизии и пи ар акции,обаче не спират тира с цигарите на границата,а гонят дребните рибки.С това е същото.Не проверяват производителите,а търговците.Имало Е-та,еми ще има кой го допуска?Изобщо каква е целта на тази статия?Ами направете столове за хранене в училищата и няма да пазаруват храна извън тях.Ама трябва да се готви качествено и да не е скъпо.Хайде де!
20
6
 
6
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Аз си продадох апартамента в софия за 300 000, защото всички знаем, че след година ще струва 150 000 и си купих къща в с. Неофит Рилски до най-големия Исторически парк в света.. няма римляни само млади хора, детето ходи на детска и има биопазар и вече не ям канцерогените на кауфланд и останалите вериги, които продават отрова,вместо храна.. цените на имотите за 1 година тук скочиха с 80% имотбг ipark.bg ;) и си работя хоум офис
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ ПРОДЪЛЖАВА ДА ТРОВИ УЧЕНИЦИТЕ!
18
1
 
4
 
! Отговори
хахахаха преди 3 години
Тия с Е та и палма,пък в училищата с л---***...Така се пълнят шкафове и чекмеджета.Е КЪДЕ е батко бе?Да даде кУмпИтентно мнение по въпроЗа?