Какво ядат в децата в градините при 4 хранения за 2.50 лв.?

Да има представител на РЗИ при сключване на договори, иска експерт
12 окт 2020 09:30, Петя Славова
74

Успоредно с кривата за новооткрити случаи на коронавирус, която следим повече от половин година, нараства една друга крива - тази на хората с наднормено тегло и страдащите от затлъстяване.  Проблемът има решение, но има и редица неприятни изключения. Какво ядат децата в градините и училищата?

"В областта на детското хранене има наредби и препоръки, но явно няма достатъчно ефективен контрол. Пържени храни да се предлагат е забранено от много време. Имам информация от села и малки градчета, където училищата са си направили договори със снабдители и там има нормални, свежи продукти. В големите градове тези снабдители осигуряват храна на много детски заведения и нямат възможност да правят доставки всеки ден", каза специалистът по хранене и диететика проф. Стефка Петрова в "България сутрин".

Тя добави, че е забранено храната на децата да се приготвя от замразено месо, тъй като химическият състав е доста по-различен.

Още по темата

"Размразените месо и риба имат абсолютно различен състав. Детските заведения имат делегирани бюджети за изхранване и всички нужди. Оказва се, че парите, които могат да бъдат отделени на дете са около 2,50 лева - за закуска, плод или зеленчук между закуска и обяд, обяд и следобедна закуска. Това са 4 хранения", обясни тя.

По думите ѝ качеството на млечните продукти трябва да е по БДС, но когато го дегустират няма вкус на истински млечни продукти, а на имитиращи.

"Имаме в новата наредба колко тестени закуски е позволено да се дават - не повече от 2 пъти седмично. Това е съгласно препоръките на Световната здравна организация. Децата не искат да ядат увехнали зеленчуци, некачествени плодове. Важна мярка трябва да е увеличаване на бюджета на детските заведения, за да могат децата да се хранят качествено", подчерта проф. Стефка Петрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Специалистът по хранене и диететика отбеляза, че при сключването на договори със снабдителите трябва да има представители на РЗИ-тата.

"Липсата на ефективен контрол е съществен фактор за проблемите. Децата между 3 и 7 г. имат 20% наднормено тегло. Много деца идват в детските градини ненаучени да консумират зеленчуци и плодове. Голямото количество сол и захари идват от домашното хранене", посочи проф. Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
1
 
! Отговори
До 52 преди 3 години
БСП нали затова ги свалихме от власт, за да дойде баце и да настъпи благоденствието? Протестите 2013? Защо пак назад гледаме? Минало свършено. Сега какво е? Много ли е добре?
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Задайте въпроса и какво си копуват учениците от училищните лафки и защо не се издават касови бонове.?! Как и къде се отчита оборота?!
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерки да спазват затлъстелите щом са застрашени, а не всички да носим маски щото те били застрашени. Щом са застрашени те да носят маски. Ние не се тъпчем наблюдаваме се и затова не сме дебели. Освен това моля спазвайте задължително дистанция.
57
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 67 Между думите и изреченията се слага интервал с дългия клавиш на клавиатурата. За 32 години да беше научила поне това. Ако не си го научила не го ли видя като го писа.
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Успоредно с кривата за новооткрити случаи на коронавирус, която следим повече от половин година, нараства една друга крива - тази на хората с наднормено тегло и страдащите от затлъстяване."
55
1
 
2
 
! Отговори
до 67 преди 3 години
И какво като ще сложите 2 или 5 хладилника в групата? То в групата няма място къде да се обърнеш. За една кокошка се искат 2 кв м.по евр стандарти. За вашите деца няма и 2 кв м. Работя в ДГ от 32г. Наясно съм с квадратурата и кубатурата. Наясно съм и с храната.В моя Пловдив хората са доволни от храната.Никой не е искал да носи храна от вкъщи.За 32г.имаше само 1 дете, което 2 г. с мъки идваше понеже ядяло само кренвирши.Всички деца се научават.Храната при 30 не е шега работа.Децата са пощеливи :)
54
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 65Тюх, тюх ... за 200 лева хладилни, от "Зора", ще е. О сори ... два ще са!
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В ДГ в България в кухнята имат специални хладилници за проби. Пробите се събират от всяко приготвено ястие и от всички готови храни.Минути преди да се пуснат към групите за сервиране-от храната се взема по малко и се поставя в бурканчета.Те се надписват с чада и час и се съхраняват в хладилник.Пробите се съхраняват защото при евентуално масово хранително натравяне-бързо се открива източника на "виновника храна"Родителите не могат да внасят никаква храна в ДГ.Дори торти не е позволено в градините
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В някои други държави носят храна от вкъщи, но децата там са почасово на градина.Не са както в България от 7ч до 19ч.Вие изобщо нямате понятие какво е да се съберат на едно място деца на 3 или 5 години..макар и на 6 години да са-те са над 30.В повечето групи дори има и по 33 деца.Какъв хладилник ще е необходим да съберем тази храна?Вероятно контейнер или вагон?Това са 30 деца с по 4 кутийки-примерно=120 кутийки.И как лелята ще обслужи тези деца?Всяко ще гледа какво яде др.дете и ще иска да опита
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прочетох някои коментари в полето под мен - сравняващи детските градини в други страни и как родителите водели децата си на ДГ с храна от вкъщи.Недоумявам как някои хора си въобразяват,че дете на 3 или 5 год. ще носи храна от дома си и каква може да е тази храна - освен суха храна? В българските детски градини не се допуска да се внася храна от вън поради много причини. 1.Срока на годност няма как да се гарантира.2.Има държавни стандарти за храната.3.За 4 хран.е доста храна-съхранинето е абсурд
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До онези, които обиждаха децата и младите че са пълни и с шкембета и сланини:Ами да, наистина има все повече такива дечица и аз страдам вече от затлъстяване, а цял живот съм с нормални кг и избягвам максимално от "хубавата храна", бъкана с всякакви химически отрови, ГМО и глифозат, която ни пробутват транснационалните компании на глобалистите-сатанисти. Това е резултатът драги мои и положението ще става все по-зле така ни уведомяват вече медиите им, че ще расте още цената на храната по света
49
0
 
1
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До до 57Ние даже знаем и името на човека от идното поколение.
48
2
 
1
 
! Отговори
до 57 преди 3 години
Правилно. Така е. "ти си пенсионер, ти си вече ....." трябва да се мисли за идното поколение.
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ни са тривужети, бутатъ е трапезета на дяцата сичку има ..туй ралмово масло , сухо мляко , консерванти , Е-та , оцветители ,олово , манган, джилязу ...кот искати Това нашенска му..т..ра с подарен от всевише безнес да не нахрани "както требе" хората ,не само децата..ама за двата лева- толкоз нали трябва да има пари и за "представителни" -мощен джип , палат , преАтелка...кой се интересува от обикновените хора в Бг и децата им..Терминала ни зове
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За 2.50 лв. много храна може да се изконсумира, стига да има кой да мисли. В най-лошия случай 4 филии хляб по една на ядене е 10 ст. Другото е въпрос на мениджър. Е, ако някои деца искат деликатеси, това вече не се коментира. Тия пари не стигат за нищо. Пакет макарони 500 г има за 60 ст.
45
9
 
1
 
! Отговори
аз преди 3 години
тиквата вместо да дава по 50лв на пенсионерите да кътат за ало ало измамниците, да даде по 50лв на 100 000 деца в градините, вместо 50лв на 3 млн пенсионери!!! Така управляващите мислят той за бъдещето на България - Пенсионерите!!
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
помии
43
0
 
12
 
! Отговори
Georgi преди 3 години
"Какво ядат в децата"? Жалко, вече всеки полуграмотен може да пише новини.Петя,намери си някоя по-подходяща работа. Чистачка или миячка на чинии в ресторант
42
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Петя още ли не си е оправила заглавието? "Какво ядат в децата.." Айде бе, Петя, не четеш ли какво пишеш?
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брей това човечество като ходи на детска градина от има-няма 60 години, да се чудиш как се е социализирало преди това! Ц.ц.ц