Д-р Кацаров: Нямаме план срещу вируса, тичаме срещу вятъра

СРЗИ е нарушило закона, отменяйки карантината на Борисов
26 окт 2020 12:30, Петя Славова
67
Д-р Кацаров: Нямаме план срещу вируса, тичаме срещу вятъра
Снимка: БГНЕС

"Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) наруши закона, като отмени карантината в събота на премиера Бойко Борисов, който е бил контактен на заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, независимо че първите проби на премиера са били отрицателни". Това каза пред БНР д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

"СРЗИ няма право да определя срока на карантината, тя се определя от заповедта на здравния министър и тя е 10 дни, така че има нарушение на закона и така са били поставени под риск хората, които са били контактни на премиера".

Още по темата

По думите на д-р Кацаров няма такъв документ за декарантиниране на лица като лекари и медици на първа линия и хора с обществена дейност, според който документ може да се съкрати срокът на карантината, ако има два отрицателни PCR теста.

"Срокът от 10 дни е, защото в тях може да си отрицателен, но вирусът може тепърва да се развие и ти в тези 10 дни си потенциално опасен за останалите. Между 7 и 10 дни е инкубационният период на вируса и това е смисълът на карантината".

Д-р Кацаров поясни, че не е нужно да се затварят нощните заведения, а трябва да се създадат възможности да се защитят възрастните хора, хората в домовете да не се заразяват.

"Притеснително е, че ние нямаме план за действие срещу вируса, тичаме срещу вятъра".

Д-р Кацаров заяви, че трябва да се направи преглед на ангажираността на медицинския персонал у нас:

"Ние имаме 30 хиляди лекари и още толкова сестри, но едва 5 на сто са ангажирани с лечението и диагностиката на коронавируса. Тоест, ние имаме едно неравномерно разпределение на тежестта в битката с новия вирус - повече хора могат да се ангажират с това и да се търсят резерви, като бъдат стимулирани по някакъв начин".

По думите му капацитетът на болниците да разкрият легла за болни с COVID-19 е много по-голям:

"В първата заповед на министъра трябваше да се разкрият 8 хиляди легла, тоест четири пъти повече, отколкото са настанените в момента. Капацитетът на здравната ни система е от 50 хиляди легла - тоест резерви има, но трябва да има добра организация как да се използват".

"Имаме обаче критерий за прием в болница – те са определени със заповед на министъра - хората над 65, всички подлежат на хоспитализация и всички с тежки симптоми, независимо от възрастта. Сега обаче се оказа, че леглата не достигат. Но как всички болници ще лекуват COVID-19?".

Д-р Стойчо Кацаров твърди, че през тези 6 месеца заплатите на медицинския персонал са намалени, защото лечебните заведения получават 85% приходи за дейността си от бюджета си по Здравна каса.

"Заплатите им се формират така – те имат базово възнаграждение и върху него всеки месец получават допълнителни средства на база преминал пациент, а сега, когато беше спрян месеци плановият прием, тези приходи намаляха".

"90 на сто от дейността на лекарите и сестрите са свързани с планови дейности".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учениците да преминат незабавно на дистанционно обучение! Спрете да си играете с човешкото здраве и съдби на стотици хиляди деца, учители, родители и семействата им!! Като нямате план-откажете се от заплатите си и веднага си подавайте оставките!!
37
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Нова Зеландия е първата държава преборила Covid-19!Маски, строги карантини, дезинфекция посевместно, абсолютно строг граничен контрол!===Айде бе! Тя и Черна гора по същия начин беше обявила официално,че е победила вируса.И Словения.И в Чехия го бяха преборили, чак всенародни тържества правеха с километрични трапези по случай победата над вируса. Всички, дето го бяха преборили вируса, все така-с маски, дезинфекция, строга карантина...И сега? Така ако ставаше, грипът нямаше да го има изобщо
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко ке оцелее ле?
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До мислещХубаво е, че мислиш...,но е явно, че не ти се получава ...
34
0
 
19
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
ББ и правителство, кризисен щаб ВСИЧКИ от март месец врещяха как с карантинирането им даваме време да се подготвят за Ковид. Какво правиха 8 месеца та сега няма лекари, легла, връщат пациенти !!??? Ковид пак ни изненада. Пълна некадърност и некомпетентност
33
9
 
5
 
! Отговори
емиграция преди 3 години
Абе , Кацъров.....Коя държава на Земята знае много за вирусът и има план. Ами кажи го тоя твой план. с подробности......Сигурно Корнелия от БСП има план....Ами той и Педро Санчес от социалистите ,,има " план,но Испания е пламнала,като факла.
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
гроб и план - хаха, тва да не е усвояване на европари? още по чудна е таа простотия, за кво правите тестове на следваият денн, като се знае, че има мин. 4 дена инкубационен период?!?
31
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хм... ето защо значи се пълнят болниците - защото имало заповед да се приемат ВСИЧКИ над 65 години с положителен тест. Ами повечето от тези хора може да го минават безсимптомно, или със съвсем леки симптоми, които могат да ги прекарат и вкъщи. А ние пълним болниците, точим здравната каса, създаваме паника и истерия... Мерзостта е пълна.За съжаление, обаче, има немалко хора, които се връзват и се стресират не на шега.
30
7
 
8
 
! Отговори
ОФИЦИАЛНО преди 3 години
Нова Зеландия е първата държава преборила Covid-19!Маски, строги карантини, дезинфекция посевместно, абсолютно строг граничен контрол!Мангъров чу ли!?
29
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Страшния вирус който убива само сухите съчки
28
6
 
8
 
! Отговори
мислещ преди 3 години
За тези ,които имат две мозъчни клетки и поглъщат жадно помията от медиите ,мислейки ,че е манна небесна и единствена истина давам джокер.Започнаха с памук да ви вадят мозъците ето -нова действителност,новото нормално ,нов начин на живот и после каво следва -Нов световен ред!Ето натам вървят нещата и вируса е част от плана разбира се,паникьосан човек не може да мисли и се манипулира.Добре ,че аз съм от мислещите !Който може да помисли над това и да си прави изводите.
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Д-р Кацаров: Нямаме план срещу вируса, тичаме срещу вятъра------------Как тъй немаме план! Имаме, бе!Чекаме "Оксфордската ваксина"!Е, ако не таз година..., догодина!Дотогаз бая пенсионери и хрнично болни шъ си заминат, но туй също влиза в плана
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма план ще се мре. Срещу вируса няма къде да се скриеш. Който е слаб..
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПредложениеКато щраусите ,а?Главата в пясъка и проблема изчезва... Гениално....Ха-ха-ха.
24
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дайте информация за пребитого момче в метрото от полицията на герб! Били са го с метални боксове, ритали са го и са го влачили по земята!!!
23
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
имаме 30 хиляди лекари и още толкова сестри, но едва 5 на сто са ангажирани с лечението и диагностиката на коронавируса. Тоест, ние имаме едно неравномерно разпределение на тежестта в битката с новия вирус - повече хора могат да се ангажират с това и да се търсят резерви, като бъдат стимулирани по някакъв начин------5% от 30 хил = 1500 лекари и сестри се занимават със 146 болни.На всеки един болен има по двама доктори и 8 сестри... Но дайте да назначим още, дайте да източим бюджета съвсем
22
3
 
17
 
! Отговори
anonimen преди 3 години
Кога ще има присъда за убиеца на Милен Цветков????? Ние от простолюдието горещо се интересуваме, защо не пишете какво се случва всеки ден по делото с убиеца и какво прави той в момента? а ни занимавате с тоя вирус на фона на толкова прикрити неща в държавата????????
21
4
 
3
 
! Отговори
gtv точко org преди 3 години
големите проблеми ще дойдат след Изборите в САЩ и ако Агентът на Китайската Комунистическа партия не спечели. Все пак е взел Милиарди рушвети от Пекин за да съсипе Запада. Медийте са в джоба им - нито дума за файловете и имейлите намерени от ФБР в лаптопите от фондацията на Байдън. Запада без Свободни Медии дефакто вече е в Комунистическо р0бство!
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дрън дрън ярина.... за една година нищо не научихте...
19
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вземете нови мерки. Вижте какво става в Европа. Няма да откривате топлата вода. Стига сте жертвали медиците,Те не са военни! !!