Д-р Кацаров: Нямаме план срещу вируса, тичаме срещу вятъра

СРЗИ е нарушило закона, отменяйки карантината на Борисов
26 окт 2020 12:30, Петя Славова
67
Д-р Кацаров: Нямаме план срещу вируса, тичаме срещу вятъра
Снимка: БГНЕС

"Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) наруши закона, като отмени карантината в събота на премиера Бойко Борисов, който е бил контактен на заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, независимо че първите проби на премиера са били отрицателни". Това каза пред БНР д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

"СРЗИ няма право да определя срока на карантината, тя се определя от заповедта на здравния министър и тя е 10 дни, така че има нарушение на закона и така са били поставени под риск хората, които са били контактни на премиера".

Още по темата

По думите на д-р Кацаров няма такъв документ за декарантиниране на лица като лекари и медици на първа линия и хора с обществена дейност, според който документ може да се съкрати срокът на карантината, ако има два отрицателни PCR теста.

"Срокът от 10 дни е, защото в тях може да си отрицателен, но вирусът може тепърва да се развие и ти в тези 10 дни си потенциално опасен за останалите. Между 7 и 10 дни е инкубационният период на вируса и това е смисълът на карантината".

Д-р Кацаров поясни, че не е нужно да се затварят нощните заведения, а трябва да се създадат възможности да се защитят възрастните хора, хората в домовете да не се заразяват.

"Притеснително е, че ние нямаме план за действие срещу вируса, тичаме срещу вятъра".

Д-р Кацаров заяви, че трябва да се направи преглед на ангажираността на медицинския персонал у нас:

"Ние имаме 30 хиляди лекари и още толкова сестри, но едва 5 на сто са ангажирани с лечението и диагностиката на коронавируса. Тоест, ние имаме едно неравномерно разпределение на тежестта в битката с новия вирус - повече хора могат да се ангажират с това и да се търсят резерви, като бъдат стимулирани по някакъв начин".

По думите му капацитетът на болниците да разкрият легла за болни с COVID-19 е много по-голям:

"В първата заповед на министъра трябваше да се разкрият 8 хиляди легла, тоест четири пъти повече, отколкото са настанените в момента. Капацитетът на здравната ни система е от 50 хиляди легла - тоест резерви има, но трябва да има добра организация как да се използват".

"Имаме обаче критерий за прием в болница – те са определени със заповед на министъра - хората над 65, всички подлежат на хоспитализация и всички с тежки симптоми, независимо от възрастта. Сега обаче се оказа, че леглата не достигат. Но как всички болници ще лекуват COVID-19?".

Д-р Стойчо Кацаров твърди, че през тези 6 месеца заплатите на медицинския персонал са намалени, защото лечебните заведения получават 85% приходи за дейността си от бюджета си по Здравна каса.

"Заплатите им се формират така – те имат базово възнаграждение и върху него всеки месец получават допълнителни средства на база преминал пациент, а сега, когато беше спрян месеци плановият прием, тези приходи намаляха".

"90 на сто от дейността на лекарите и сестрите са свързани с планови дейности".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
10
 
! Отговори
Яким Вълев Донев 3 преди 3 години
Кацаров и всички останали около теб ! С това БЕЗУМНО ПОВЕДЕНИЕ ВИЕ РЕШАВАТЕ ЧОВЕШКИ СЪДБИ И ЖИВОТИ ..... Ясно ли Ви е , Търгашчета на здраве ?!?! Жена почина в петък вечер в линейка , щото чакаше такива , като теб , да дойдат да я вземат - докато е зле - 6 часа !!!!! 6 ЧАСА , КАЦАРОВ !!!!!! Ако е твой близък , КАЦАРОВ - ЩЕ ЧАКА ЛИ 6 ЧАСА , А ?!?! Или ако е близък на някой Политик или Мутрафон ?!?! Казвай , Кацаров .........
17
18
 
16
 
! Отговори
Предложение преди 3 години
Ще ви дам един план-безплатен! За дена седмица-нито една медия да не говори, да не споменава, да не информира за "вируса". Просто да бъде забравен! А на бас, че след една седмица броя на "заболелите" ще е спаднал драстично! Вие от март месец само страх и паника всявахте всред хората, а сега-нямаме план!? Значи-да се управлява без планово със всяване на страх, това ли е модела? Добре, че спрях да ви чета тъпотиите, симптомите, статистиките и т.н. Една седмица- не повече!
16
3
 
4
 
! Отговори
пак няма преди 3 години
До Анонимен 3Със 100 долара на час заплащане на лекар няма да се върне нито един лекар - в белите страни им плащат в пъти повече + 200 евро/час за работещите с ковид е немската ставка.
15
2
 
5
 
! Отговори
Ken преди 3 години
До 100% гаранция!След като толкова "целенасочено избиват хората", защо световното население постоянно расте ? Коя икономика се е скапала ? Ако не можеш с малко думи, обясни го на простите хора с много. Ако искаш да направиш нещо добро за тях - не бъди мързелив !
14
0
 
12
 
! Отговори
Яким Вълев Донев 2 преди 3 години
Кацаров и всички други около теб! Вместо само да приказвате празни приказки и да хвърляте прах в очите на обикновените Хора - вземете и си оправете тази БЕЗУМНА "ЗДРАВНА СИСТЕМА" !!! Как може 11 лекаря да обслужват цяла София от Спешна помощ?!?! Как може да няма линейки ?!?! Как може да се чака между 4 и 7 часа за спешен случай?!?! Как може да гледаш как близък човек УМИРА пред теб и да нямаш право да го закараш с личен транспорт , а ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ТРЯБВА ДА ЧАКАШ ЛИНЕЙКА ?!?! БЕЗСРАМНИЦИ!!!
13
0
 
6
 
! Отговори
Яким Вълев Донев преди 3 години
<html><body><!--StartFragment--><div style="position: absolute; top: -1000px; height: 1px; overflow: hidden;">Когато нямат линейки. И лекари. А състоянието е видимо НЕ добро на пациента! Да бъде позволено на хората да ги откарват с личен транспорт до спешно отделение и да бъдат приети за лечение !!! Защото както разбрах - ПАЦИЕНТА МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРИЕТ ЕДИНСТВЕНО АКО Е ОТКАРАН С ЛИНЕЙКА , иначе може да му се откаже прием ! Това е ПЪЛНО БЕЗУМИЕ ОТ ТАЗИ ТАКА НАРЕЧЕНА "ЗДРАВНА СИСТЕМА" !!!
12
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе пак добре тоя вирус само с маски минаваме.Ами ако пуснат друг и ни карат да ходим и с каски?!!
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кацаров беше участъков лекар,преквалифициран в министърЧовекът изплува на ,,гребена на вълната,, .Той направи всичко възможно лекарите да се разбягат.Тия 30 хиляди лекари ги слушаме от него 20 години.С тоя лаф отказваше да увеличи заплатите на лекарите и ги натири в чужбина.Как ги брои сега пак 30000?Колко от тях са над 60- годишна възрастИма лекари на 80 години,които все още работят в кабинетите на ДКЦ.Тях ли ще натири да работят с КОВИД?
10
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да се действа като Израел. Пълно затваряне за няколко седмици, докато се успокоят нещата и намалее броят на новозаразените. После отваряне и ако нещата след време пак тръгнат накриво, процедурата със затварянето се повтаря. И така докато няма ваксина. С половинчати мерки нищо няма да стане, само една дълга агония на здравната система и много починали хора.
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние нямаме план за действие срещу вируса.Защо нямаме? С какво се занимава правителството?От началото на февруари до края на октомври са цели 9 месеца.Минаха 9 месеца, а правителството не можа да роди даже мишка.
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В петък жена почина в линейка. На път за болница. Защото ЧАКА ЛИНЕЙКА ... 6 ЧАСА !!! Повтарям - 6 ЧАСА ... А НЕ 16 МИНУТИ ПРИМЕРНО! Сигнала е даден в 14,38 - точен час! Линейката пристига в ... 20,45! Жената си отива в линейката , на път за болницата! Пред погледа на нейн отчаян , обезверен и ужасен свой близък Роднина ! Това че НЯМАЛО ЛЕКАРИ. И ЛИНЕЙКИ. Дали е ПРОБЛЕМ НА БОЛНИТЕ?.......
7
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как да имаме план,като вирус план не спазва?!Да се заразим всички и да се приключва вече!Ето шведите си живеят без панически действия,заразяват си се методично и накрая първи ще са преболедували всички.Няма драма!То мерки,то забрани,то глоби,полудяха хората бе ейй!!!
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде и тоя да се изтропа.Коя страна има план??Испанската болест е продължила 4 години и сама си е отишла.Тва е.
5
3
 
9
 
! Отговори
м,да преди 3 години
Парите решават всичко! Бойко да радкрива ковид отделения и да им дава високи заплати! Стига сте стресирали народа!
4
7
 
9
 
! Отговори
100% гаранция! преди 3 години
Съвсем целенасочено избиват хората, опростачват младите и скапват икономиките. Абсолютно всичко което се случва сега е резултат от един много голям план който започна още през вече далечната 1999г. но то не може да се обясни с малко думи още по малко пък на прости хора. Който се интересуваот тези неща знае за какво говоря.За другите дето ги мързи да ровичкат назад в архивите за да разберат за какво точно става въпрос - търсете следното: Event 201, UN Agenda 2030, The Great Reset.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Решението е да плащаме по 100 долара на час на всеки лекар и така ще върнем лекарите от чужбина да помагат в България.
2
0
 
7
 
! Отговори
Поговорка преди 3 години
И срещу вятъра да тичаш не може да го хванеш.
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този е за затвора дето критикува решенията на светлата партия ГЕРБ и нашия Вожд Генерал Проф. Инж. Д-р Бойко Методиев Борисов!