Коронавирусът - между конспирациите, страха и отричането

Нужна е ясна комуникация за победата над COVID-19
20 ное 2020 12:42, Петя Славова
48

Наред с пандемията тече един не по-малко бурен процес - по разпространение на фалшива или подвеждаща информация, наречена инфодемия.

Ген. Мутафчийски беше осмян и атакуван. Да не забравяме, че живеем в информационна анархия. Медиите дават гледни точки и всички могат да произвеждат фалшиви факти, обстрелвани сме от такива. Това каза социалният антрополог Харалан Александров за "България сутрин".

Още по темата

Според него имало мощно лансиране за схващането, че вирус няма и това допринесло за сегашната ситуация.

"Има политически и бизнес интереси да се срещат хората и заведенията да работят. В България психичното здраве е в криза. Цивилизацията е направена да живее с вяра, че ако не днес, то утре ще сме безсмъртни и понякога атакуваме истината, защото искаме да наложим нашата гледна точка. Отричаме болката. Така се случи катастрофата в САЩ, в Европа. Вярваме, че природата е нещо сладко като панда, но тя иска да ни убие. Открихме, че без национална държава започваме да умираме, да се оглеждаме кой да поеме отговорност", коментира той.

Той се надява, ако оцелеем, да изберем управляващи, които да реформират здравната система.

"Не може да се преборим срещу конспиративното мислене. Светът е сложен и хората избират да мислят по този начин, когато става дума за антиваксърите. Тревогата не е от липсата на комуникация, а от ужаса от смъртта. Проблемът има културни и екзистенциални измерения. Всеки от нас, който има някакъв ресурс може да помогне - като кмета на Свищов, който стана доброволец, но не от популизъм", заяви Александров.

Специалистът коментираха и проучване, което показва, че сме  с най-меки мерки, дори от на шведите. Премиерът Бойко Борисов каза, че по този начин се пази психиката на хората. "Мисля, че не я опазихме психиката. Психичното здраве е в криза." - коментира Харалан Александров. "България е типичен пример за демокрация, в която общественото мнение задава тона, а не правителството.", уточни той.

Пред Bulgaria ON AIR PR експертът Максим Бехар посочи: "Имаме данни само колко са заболели и умрели всяка сутрин, обед и вечер. Лесно е да критикуваш. Как е възможно да няма елементарен кол център, за да ти кажат "има толкова свободни легла в тази болница, толкова аптеки"...

По думите му липсва и говорител - един човек, който да казва как и какво да правим.

"Трябва да има място, където да се предизвика доверие в хората. Победата над Ковид е с ясна и точна комуникация", допълни той.

"Какво значи твърди и меки мерки - трябва да има точни и ясни мерки, за които хората да са убедени. Хора умират по стълбите на болница, това не се е случвало сигурно и при чумата в България", подчерта PR експертът и попита кой проверява носенето на маски.

Бехар попита също как е възможно да няма институции, това за него било провал.

"Въпросът е как да убедим хората да се пазят. Как да приложим закона, как да втълпим, че страхът е реален?!", допълни PR експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
500 год са вярвали в жертворпиношения1500 год са вярвали във вещици2020 год вярвали в невидими вируси2500 год са се смели на всички преди тях и са ги мислели за пълни олигоFрени
43
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много сте слаобоумни като поченте да защитавате Мутафчийски и разни други кифлоци. Тези хора са там за да ви внушават страх, това са модерни пъдари, осъзнайте го. Мутафчийски дори може и да не си дава сметка кави вреди извършва. Той е просто марионетка, която си мисли че прави добро. Както и масата от лекари, които сеят и подкрепят лъжата. Лекар, който ви каже да носите маска, му кажете да ходи на майнната си. И чумните доктори са носили маски, че и по-добри от вашите, но пак са умирали от чума.
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук половината са вирусолози, те са виждали, изследвали и познават всички вируса, затова знаят, какво е коронавируса и са сигурни в съществуването му. Те ще направят всичко за да ви убедят в тоя вирус. Да, ама не. Нито сте го виждали, нито сте чели достатъчно, нито дори знаете какво прави един вирус. Вие следвате някакви авторитети, затова няма как да знаете дали не ви лъжат. Не бъдете много сигурни, за неща от които нямате идея, и не следвайте шарлатани, които налагат диктаторски мерки.
41
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толкова много хора умират всеки ден в адски мъки, изоставени като кучета на произвола на съдбата, но *** все още мисли, че няма вирус и разбираш ли той е над нещата. За него няма вирус и всички, които вярват в него са балъци и не разбират колкото него. Той е тариката, който всеки се стреми да бъде, но никой не може да бъде. Всеки завижда на ***. *** прекалено лесно разбира кое е конспирация и кое истина и *** е открил истинската тайна на живота. *** е велик!
40
0
 
3
 
! Отговори
Ми2 преди 3 години
Moже и да има някъв вирус ама ваксината ще е края на човечеството защото ще ни направи всички обратни а след като дигнат и 5жи кулите и жабите ще станат обратни.
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едната ръка хал хабер си няма какво прави другата ръка, това е драмата. Сега събират хиляди ПРЕБРОИТЕЛИ да ни броят, хайде моля, това е умишлено предварително намерение за заразяване на пропусналите вируса. Що за ... ... ! Няма кой да озапти разпасаната калинковщина от откровенни и..ти.
38
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 30Мерките са нужни защото явно сами не можете да мислите и някой както винаги трябва да ви ръчка и да ви казва какво да правите. Ако можехте да си слагате маските сами и да пазите дистанция мерки нямаше да има ама вие сте диво балканско племе което все много знае и никой нищо не може му каже нищо че копае дъното.
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 35Ти кога последно беше в Беларус да видиш как протича живота защото ми се струва, че си виждал Беларус само на картата.
36
0
 
0
 
! Отговори
Веско преди 3 години
Как искате да спазваме някакви "мерки", когато разпространявате явни лъжи. Харалан бил казал, че имало мощно лансиране за схващането, че вирус няма!? Журналистика от типа една жена казала на пазара. Или цитирате кой точно е направил такова изказване. Или Харалан подведен под отговрност по оня параграф и повече да не съм го чул по новините.
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Харалан да не се опитва да критикува своя Тиквен идол?Да нямаш друг бог, освен Тиквата, Харалане!
34
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо в Белорус няма конспирация и страх от ковид 19 и животът протича нормално. Защо кървавият комунистически диктатор не използа вируса да наложи демократичен лок-дауд и демократична насилствена принуда да се носят на намордници за да потуши многомилионните демократични прозападни антируски протести?
33
2
 
3
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Аз ще спазвам всички мерки, които се искат, може и повече , ако :1. Има адекватно и кадърно правителство2. Предимство за вземане на решеняита имат специалистите3. Мерките да са РАЗУМНИ и да се спазват от всички4. Мерките да се контролиратАко едно от тези изисквания не е изпълнено, ото спазването е безсмислено или поне неефективно!!!Струва ми се, че мнението ми ще се приеме от повечето хора ?!
32
2
 
8
 
! Отговори
Отиди и виж сам преди 3 години
Я пак?Кое е констипация? Щом е само констипация, кой качи 400 гб файл с планове на сайта на world economic forum 3 дни след като СЗО обяви фейкдемия? Файлът съдържа информация към правителствата, в него са планове и иструкции какво да се прави по време на пландемия, от използване на медиите срещу констипатори,гласови команди от дронове, потушаване на бунтове, до военно положение, задължителна ваксинация, използване на експериментални технологии срещу мирни граждани. Как тъй за 3 дни го направиха
31
13
 
5
 
! Отговори
За този народ преди 3 години
дойде време да му сложат пак генерал Мутафчийски да го командва. Не че е антрополог но човека беше наясно с българската народопсихология. Българина е най- вече и преди всичко тарикат. Оставиш ли му възможност да мисли, обсъжда или интерпретира, разчиташ ли на дисциплина и самосъзнание - нещата тръгват на пълен хаос. Всеки нещо е недоволен и разбира по-добре, все нещо му пречи и му нарушава и гледа да надцака системата и винаги друг му е виновен. Затова отрежи му всичко и от всякъде и няма хънмън
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 999(или 666?)Много така спокойно се разхождаха с маски и "глътнаха тръбата"
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И да има вирус, вече никой трезвомислещ не вярва в него при целия този цирк с ирелевантните мерки. Каквото си надроби лъжливото овчарче - такова. Сърдете си се на него.
28
9
 
4
 
! Отговори
999 до 25 преди 3 години
Психоза имат тези, които се поддават на психоза. Ходя си с маска където трябва и когато трябва и не съм психясъл. Лесно е, когато разбираш и не правиш неща на инат. Има много добронамерени хора - както обикновени, така и в управлението. Няма черно - бели неща. Пазете се и няма да умирате вкъщи или от погрешно лечение.
27
2
 
14
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 3 години
Хората не са никак безотговорни, ама им додея да слушат разни от кол и въже отвързани, да плещат един през друг по телевизора врели-некипели бе! Таман чуеш някой доктор и речеш-прев е човека, тъй трябва да правим, и след него са покаже другия и точно обратното наговори...Ти слушаш, слушаш, па им теглиш по една и на двамата и си правиш квото си знаеш.Ей за туй изкарайте един да говори и всички да слушат, ама тоя да не е от ония дето ръка на Бойко целуват, а учен да е-човек от науката целунат!
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименабсолютно точно и вярно ,все едно аз съм го писал.Респект ,дай Боже повече такива мислещи хора ,а не зомби роботи на медиите.
25
0
 
0
 
! Отговори
Заразно Зло:Бергамо2 преди 3 години
Удавник Хваща се за Сламка, но Сламката ще се Строши!