По-малко заболели, но пак сме първи по смъртност в Европа и света

Статистиката - на база 100 000 население, според ECDC
20 дек 2020 13:30, Петя Славова
101
По-малко заболели, но пак сме първи по смъртност в Европа и света
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България отново е на първо място по четиринадесетдневна смъртност в Европа и света на база 100 000 население според ECDC. Това коментира д-р Момчил Баев с писмо до медиите, анализирайки последните данни от Единния портал.

23.8% са положителните проби от изследваните 4 213. Нови 105 души са настанени в лечебни заведения, като още шест души са в интензивни структури.

За последното денонощие са регистрирани 48 нови случая на 9 лекари, 19 медицински сестри, 14 санитари, 1 фелдшер, 5 друг медицински персонал434.22 души е четиринадесетдневната заболяемост на 100 000 население
 26.21 души е четиринадесетдневната смъртност на 100 000 население.

Още по темата

Обработените проби за изминалите 24 часа са сравнително малък брой, но остават близко до обичайните за събота. Три седмици след въвеждането на по-строгите противоепидемични мерки процентът положителни проби падна драстично. Въпреки това е много по-висок от определения за критичен от ECDC праг - 4%.

Новите случаи са на най-ниското си ниво за събота от 17.10.2020 г. насам. Предходната събота са отчетени 3097 положителни, но при над 8500 теста. Хоспитализираните и интензивните отново бележат ръст през първи почивен ден, но на седмична база ще вероятно ще отчетем спад и при тези показатели. Обявените за излекувани са повече от новите, но са далеч от рекордния брой през изминалите две седмици.

Починалите и установените медици са намалели в сравнение с делничните дни, но това е в рамките на нормалното за събота и неделя. Заради спецификите при организацията на работа в лечебните заведения не всички проби се изпращат за обработка, както и не всички данни се въвеждат своевременно. В София се забелязва значителен спад при регистрираните нови случаи. Във Варна, откъдето през седмицата беше съобщено, че здравната система е в критично положение, продължават да се отчитат голям брой новоустановени.

Първите ограничения в края на октомври бяха върху дейността на нощните заведения, присъствените занятия на гимназиален етап в средното образование и студентите. Към 12.11. прогимназиален етап също премина в онлайн режим на обучение, а на 27.11. цялата система на средното образование, детските градини и яслите преминаха в ДО, а ресторантите и фитнес центровете преустановиха временно своята дейност.

 Всички дневни данни отчетени по-горе, както и изложените ограничения, като основни предпоставки за ограничаване на разпространението на заразата са следвани от извода, че мерките работят и тяхното действие трябва да бъде удължено.  “Мекото затваряне” оказва нужното влияние върху повсеместното проникване на вируса. Постигането на трайни резултатите изисква продължаване на усилията в тази посока.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пирви по смъртност в СВЕТА! А Бойко ви обяснява колко сме добре и първенци по нещо си... смях в залата.
23
1
 
12
 
! Отговори
Чипиран преди 3 години
Колко от вас си изхвърлиха сматфоните,айфоните и изтриха фейсбука,за да не ги чипират?Или става дума за друг вид чипове,които вършат друга работа,а не просто проследяване на местоположение,биометрични данни,търсения в гугъл и прочие?
22
1
 
8
 
! Отговори
до 14 преди 3 години
От кога 26 души на 100к прави 26%?!
21
1
 
6
 
! Отговори
Заразно Зло:Бергамо2 преди 3 години
да, едвам успяват да извозват труповете, нападали са улиците като сняг!
20
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шпионите от КГБ пръскат със някави дронове отгоре ни за да умираме и от тия аерозоли като ги вдишаме веднъж няма измъкване. Носете си маски и не излизайте от домовете си.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Тотално вбесен 16 коя смъртност е нереална ?
18
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойче - крадецо неден,коментар имаш ли за случващото се?
17
4
 
8
 
! Отговори
До чипирания преди 3 години
Е И? Какъв ти е проблема като те чипират? Ако не умреш от Ковид ще умреш като био робот. От безполезно г0ведо ще се превърнеш в полезно г0ведо! Никой няма да чипира теб и такива като теб, защото никой не му е нужно нищ0жества.
16
8
 
4
 
! Отговори
Тотално вбесен преди 3 години
Няма ли да спрете да стресирате и паникьосвате населението с тая смъртност , която е нереална .....?
15
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 11В Швеция има чипирани хора туй със чиповете е факт ако не знаеш, точно тези конспиратори спряха чипирането на хора.
14
6
 
1
 
! Отговори
жабчо преди 3 години
26.21 души е четиринадесетдневната смъртност на 100 000 население.----------------26% леталност на 1000,000 за 14 дни?????Или "статистиката" се манипулира или това си е направо нов Щам на Вируса, бе!Какво става в Бг, бе, хора???
13
3
 
5
 
! Отговори
браво преди 3 години
много ясно, нали затова ще продължаваме да избираме Бибитко
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама едва ли някой е очаквал България да бъде първа по смъртност в света , в резултат на някакво вирусно респираторно заболяване . Изпреварваме страни , където болшинството от хора нямат елементарни хигиенни условия , нямат питейна вода , канализация и други подобни "екстри"
11
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първи по простотия на населението, първи по вярващи в конспиративни теории (в резултат на простотията и ниското заплащане, породено от нея) и съответно- първи по смъртност. В САЩ има разбивка на заболеваемостта по социалните групи. Излишно е да казваме, че най-ниските са най-застрашени, защото не вярват. Ваксините чипират и те убиват и така. Ще чипират всички умове, като лекари по света и така. Умно, нали?! Ама *** е най-умен- той знае всичко и няма да се ваксинира.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Базов доход извадете млрд. И раздайте на бедните и без това заради вас са бедни..
9
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой лекар няма сметка да ни излекува ако ни излекуват и не ходим при тях трябва да обяват фалит. Ако си уредиш лекар чрез връзки ще те излекуват, иначе си умирай колкото искаш.
8
7
 
1
 
! Отговори
Шкембе войвода преди 3 години
Защо тогава Борисов им дава пари от своите собствени като сме първи по "загинали" във войната с коронните вируси. Че дори дава и на полицаите. Ами той толкова ли е богат, че дава от парите си, за да го пазят. Просто не е възможно да е по-богат от Васил Божков, когото го изкъраха престъпник с много обвинения. Не заради друго, а защото той е завършил две висши образования и никога не е охранявал Тодор Живков ! Заномавал се е с частен бизнес, докато Борисов е разчитал на заплати.
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
350-болници53000-легла30000-лекари10+10=20 милиарда бюджет за здравеБЪЛГАРИЯ Е НА ПЪРВО МЯСТО В СВЕТА ПО СМЪРТНОСТ!!!!!
6
2
 
21
 
! Отговори
Бибо преди 3 години
А МИ ДА ПЪРВИ СМЕ. НО БИБИТКОНИЩО НЕ ОБЕЛВА ПО ТЕМАТА. ЗА НЕГО ТУК Е РАЯ. ГОВОРИ КОЛКО МНОГО ИЗЛЕКУВАНИ КОЛКО НАМАЛЕЛИ ЗАРАЗЕНИТЕ. ГОВОРИ ЗА ТОВА КОЕТО НА НЕГО МУ ХАРЕСВА. Само ОБЛЪЧВА. НО ПОВЕЧЕТО ОТ ХОРАТА ГО РАЗБРАХА КАКВА МЕНТА Е.
5
9
 
21
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
10 ГОДИНИ ДА ТЕ УПРАВЛЯВА ФИНАНСОВИЯ ИЗЕДНИК БОРИСОВ ТО ВСЕКИ ЩЕ СЕ ПОБОЛЕЕ!!!ВИРУСА СИ ИМА ИМЕ И ТО Е БОРИСОВ!