Ангелов: Причина за смъртта от коронавирус - хроничните заболявания на българите

Ще бъде предложен план за здравето на нацията
19 дек 2020 14:46, Елка Василева
256
Ангелов: Причина за смъртта от коронавирус - хроничните заболявания на българите
Снимка: архив, БГНЕС

Причината за умирането от коронавирус са хроничните заболявания на българите и там трябва да положим усилия. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в предаването „Годината“ по Дарик радио. По думите му нацията ни има лоша здравна характеристика. "Да, нашата нация има проблеми“, допълни здравният министър.

"Това е коварното на този вирус. Когато този вирус се залепи образно казано за един човек, който има хронично заболяване, то усложнява протичането на хроничното заболяване и води до причината за неблагоприятният изход на това заболяване. Именно за това аз казах на един от брифингите, ще го повторя и пред вас: Не искам българските граждани да бъдат излекувани, искам да бъдат здрави. Именно в тази посока ще положим усилия да предложим този план за здравето на нацията, която да наситим със здравни събития от раждането на човека до неговата смъртта", каза още Костадин Ангелов.

Още по темата

Според него здравеопазването в България не е лошо. "То, сравнено със здравеопазването ЕС, е изключително достъпно и то навременно достъпно", изтъкна министърът.

Според него думата на 2020 г. е позитивен в недобрия смисъл на тази дума.

"Лекарите са приблизително 30 хил. души, зъболекарите са около 7500, фармацевтите са също толкова. Професионалистите по здравни грижи са около 45 хил. души. Общопрактикуващите лекари са около 4500 души. Става въпрос за една многолюдна армия, която когато действа като един ще се справи с това предизвикателство, пред което сме изправени", каза още проф. Костадин Ангелов.

Ако днес започнем да правим реформи, резултатът ще се появи след 20 години, когато мине едно поколение, заяви проф. Ангелов.

Той обясни, че реформите в българското здравеопазване трябва да бъдат в две посоки. На първо място трябва да се направи райониране на България и във всеки един регион да се направи една голяма болница и след това да се гарантира достъпът на всеки български гражданин до спешна медицинска помощ. Десет региона ще бъдат достатъчни, в момента България има 7 региона, по думите на министъра.

Попитан къде е грешката в доболничната помощ, проф. Костадин Ангелов заяви: Не считам, че по време на здравна криза, световна пандемия, трябва да отправяме обвинение. Трябва да предлагаме решение. Здравната криза ни изправи пред едни решения, които трябва да вземем. Кризата ни дава възможност за израстване.

В училище, където има затворени в стая деца, възможността за разпространение на коронавируса е много по-висока, коментира здравният министър. Той обяви, че когато заболеваемостта падне под 600, тогава би могло да се отворят училищата.

Нашата цел е да затворим максимално много опасности, за да намалим темпа на разпространение на вируса, посочи проф. Ангелов.  


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия се сетиха... След дъжд - качулка!
206
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещата са сбъркани отколе,лекарите не получават заплата,ако,пациентите им,продължават да боледуват и я получават,ако оздравеят,но това в дивния стар свят.
205
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Планът беше за ликвидиране на здравната система,в това сме ударници,а в постхуманното общество,медиците са с престилки с 2лица,черна и бяла подплата,като черната е гумирана.
204
0
 
1
 
! Отговори
Тед преди 3 години
***! Вероятно и корумпиран!
203
0
 
9
 
! Отговори
Пациент преди 3 години
В България винаги виновен е пациентът. Ако успее да се добере до "лекар" от търговско дружество, познато също като болница му се поставя една от двете диагнози:1) Нищо ти няма.2) Много късно си дошъл.Разбира се тази безценна информация е платена и се отчита къде по здравна каса, къде с лични средства на пациента, къде и по двата начина.
202
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има изключително много некадърни лекари и персонал интересуваш се предимно от парите на пациентите! Крайно време е да се направят електронни здравни картони на всеки Българин и всеки поставяш диагноза лекар, да се записва в него личен идентификационен код. Време е да отстраним плявата от житото!
201
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 221"Ами като стимула за спортуване и финансирането му са най зле от цяла Европа така ще е. На запад изграждат спортни съоражения и площадки за безплатно ползване.организират се спортни събития постоянно. Фитнес картите са по 15-20?на месец. Достъпен спорт за всички. А ние се чудим защо сме залежали и много хронично болни хора"Ахахахаха. *** ВИНАГИ си намира извинение защо го мързи.
200
0
 
6
 
! Отговори
Питащ02 преди 3 години
Защо търговците на здраве спряха да продават здраве? Нали като търговци това е главната им дейност!
199
1
 
5
 
! Отговори
245 преди 3 години
Е, то беше ясно още от пролетта, даже тогава не го криеха, ама паникьорите като заврещяха паникьосано. Айде сега да видим, ето в прав текст ви го казва мистър Ботокс
198
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами като стимула за спортуване и финансирането му са най зле от цяла Европа така ще е. На запад изграждат спортни съоражения и площадки за безплатно ползване.организират се спортни събития постоянно. Фитнес картите са по 15-20?на месец. Достъпен спорт за всички. А ние се чудим защо сме залежали и много хронично болни хора
197
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Споко!Нищо няма да се случи-имам стратегия за оздравяване на учителството от 1992 г.И там нищо не се случи
196
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога ще спрете с ковидната лъжа федале?
195
0
 
8
 
! Отговори
1959 преди 3 години
До Възмутен Този вариант на здравеопазване е съществувал през 19в в Англия ,но е отхвърлен като тромав, неефективен и без полза за пациента!В момента ние се връщаме на допотопното лечение от некадърни лекари и то в дома ,а не в модерни и обзаведени болници! Да живее каменната ера, българи!
194
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност причината за смъртността е лошото здравеопазване у нас. Колко хора без хронични заболявания починаха, заради ненавременна помощ?
193
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога ще приемат в болниците пациенти с други заболявания,които не търпят дълги отлагания?
192
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За разлика от съветския болен някога, сега смело може да констатираме:Българският болен - най-болният болен в света. Сам си е виновен, че умира ненавреме и ни излага пред света по смъртност, точно когато не трябва. Сам си е виновен, че умира в линейката от клаустрофобия, докато чака да го приемат в болницата, че умира на стълбите пред храмовете на Асклепий, упоен от кристално чистия софийски въздух, заспива и се пренася неусетно на острова на блажените.
191
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Злобата ви е обезличила...
190
2
 
6
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Какво одухотворено и интелигентно лице!
189
4
 
5
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Възмутен"Дори едно мерене на кръвното ми налягане не прави...!"Смени си личния лекар. Аз се вясвам при моя от дъжд на вятър, и винаги ако е започнала новата година ми прави задължителен общ преглед (кръвно, преслушва дробовете, пуска ми захар, пита ме, дали имам някакви оплаквания). Хората в България нямат здравна култура да търсят лекарите, после се оплакваме. А ако си хипертоник трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да имаш апарат за кръвно у вас и да си мериш кръвното редовно (всеки ден или през ден).
188
1
 
11
 
! Отговори
Тоя преди 3 години
Филм за маймуните не е случаен. По БТВ излъчван. Направихте ни маймуни.