Проф. Кантарджиев: Няма да се поколебаем да купим която и да е ваксина

Оптимистичният вариант е да ваксинираме 2 млн. души до края на август
24 яну 2021 11:58,
118
Проф. Кантарджиев: Няма да се поколебаем да купим която и да е ваксина
Снимка: БГНЕС

Оптимистичният вариант е около 1,5 - 2 милиона ваксинирани да имаме до края на август. Ако няма ваксина, не може да се ваксинираме. Държавата ще търси и други варианти и няма да се поколебаем да купим която и да е ваксина. Тя трябва да е ефективна и безвредна и призната от регулацията в Европа. В това число и руска и китайска. Това каза пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса, във връзка със съобщението от "АстраЗенека" за забавяне на доставките на ваксини за Европа.

По думите на проф. Кантарджиев e спекулация твърдението, че в България има нисък брой имунизирани. Той обясни, че този брой се обяснява със запазването на втората доза, за да не се случат технологични проблеми, които да забавят доставката на втора доза и "хората да останат само с една поставена доза".

Тази седмица ще бъдат ваксинирани хората, работещи на първа линия в Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи директорът му. Той подчерта, че се увеличава броят на желаещи лекари да се ваксинират.

"Тази седмица за първи път имаме под 100 болни на 100 хиляди души за 14-дневен период. Това е много добре и дано да се задържи, но това зависи от дисциплината на хората", посочи проф. Кантарджиев и подчерта, че освен предпазните маски и дистанцията, най-важно е проветрението на помещенията - на всеки 20 минути трябва да се осигури 1 минута с поток на въздуха.

За отварянето на ресторантите той заяви, че обсъждането и предприемането на постепенното им отваряне ще е в началото а април, но уточни, че поради новия щам разхлабването на мерките ще е предпазливо и на стъпки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До Анонимен 106 "Мисля си- този НОЩ"Специално този Кантарджиев е експерт по гъбички - микози и кандидози! Уредил е сина си във ВМА при Мутафчийски! Този казва ще купим всякаква ваксина; министъра казва - само одобрени от ЕС ваксини ще купуваме! И ние какво : да въртим глави към първия, втория, третия кой какво казал; да гледаме на боб и да гадаем кога, как и какво се случва или ще се случи! Докато умния се наумува - лудия се е налудувал!
101
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тодоре, това е 33% бе Тодоре! Тия, мечтаните от тебе 2 милиона ваксинирани са толкова. Май са доста далеч от обявените като цел 70% бе, Тодоре!Нещо не ти излизат сметките май, а?
100
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Рaдeв и Бoриcoв ce държaт кaтo 12-13 гoдишни мoмчeтa дo ceлcкия вир! Мeрят cи ги и ce фукaт eдин нa друг кoй е пo и нaй! Сякаш държaвaтa им e дeтcкa игрa: нa cи ти куклитe, дaй cи ми пaрцaлкитe щoтo мaмa кaзa дa нe игрaя вeчe c тeбe! Знaeм кoнтaктитe и нa двaмaтa oт зoрaтa нa дeмoкрaциятa! Жaждaтa зa влacт, влияниe, пaри нямa удържaнe! Чoвeшкoтo oкo нямa нacитa, нo ce пълни c eднa шeпa пръcт!
99
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисля си- този НОЩ не е ли време да се разпусне и да се сменят с други специалисти. На тези не им се получават нещата. Високата смъртност в България се дължи на тях. Спряха плановите операции, плашиха хората до степен да не смеят да стъпят в болница. Дадоха най- грешния съвет" Като се разболеете не отивайте на лекар, а звъннете на джи пито. В болница- само в краен случай, да не натоварвате системата". Стана така, че после лекарите казваха" хората идват прекалено късно и нищо не можем да направим
98
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбирам какво оптимистично има в това да ваксинираш по-малко от една трета от населението за осем месеца. Това не е оптимизъм, а позор.
97
0
 
1
 
! Отговори
ОСТАВКА 2 преди 3 години
, която не допуска вмешателството на държавния глава не само по казуса "Нвални", а и по всеки друг казус, който пряко и непосредствено засяга въшната политика на България и ЕС и не касае българския национален интерес, суверенитет и правата на българските граждани.
96
0
 
3
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 3 години
Борисов отново подканил президента Радев да вземе отношение по случая с ареста на руския опозиционер Навални и протестите в Русия с думите: Няма да ти се карат. Така правеше синът ми на улицата, когато беше осемгодишен. Отдавна не прави така. Това написа бившият съдия и прокурор Румяна Ченалова, която чисто юридически излага факти и обстоятелства, свързани с правомощия на президента на Република България и каква е конституционно регламентираната предпоставка, която не допуска вмешателството на
95
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама разбира се, че няма да се поколебаете. Щом ще харчите чужди пари за глупости.
94
0
 
7
 
! Отговори
Питам: преди 3 години
Увгарците внесоха от Русия ваксините, въпреки, че не са "одобрени" от началниците на ББ-Т . Ние какво чакаме и защо?
93
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз съм за руската ,но нашите са набираха ,с повече от 300 милиона за живи ваксини
92
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако искате да се ваксинират повече хора и да има ефект,вземете руската ваксина.Другите си ги заврете отзад.Ама вие страх да не ви дърпат ушенцата западните ви началници.Какво тук значи здравето на един народ.Важни са *** ценности и еврогейската солидарност.
91
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
само внесете руската ваксина, ние ще си я купим..........
90
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Два милиона ваксинирани не е оптимистичен вариант, а "Приказки от хиляда и една нощ". Само джинът от лампата ни липсва.
89
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Груба математика: до август са 7 месеца. По 30 дни всеки, това прави 210 дни, при това без да държа сметка за почивните и неработните дни до края на август. При 18 ваксинкрани на ден (толкова са ваксинираните за последното денонощие) се получава общо 3780. 3780. Къде са 2-2.5 млн. само Кантарджийски знае.
88
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо не става от вас. Сега да видим кой ще понесе отговорност, че сте заложили всичко почти на Астра Зенека. Която се оказва най-лошата ваксина, а накрая и няма да дойде навреме. Кой бутна "All In" на куция кон?
87
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксина мое и да си сложа,но единствено и само ако е от руската!Иначе ни паспорти,ни тескерета,ниищо не ме интересува!Още повече Боко не ще да се ваксинира,Радев също!
86
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Божков е виновен
85
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя,много смешен!Прави смех.
84
0
 
7
 
! Отговори
IZrod преди 3 години
Оставка! Корумпирани убиици. Нека всеки се поинтересува защо в Европа ваксинират по 100 човека в минута а тук няма ваксини.
83
0
 
14
 
! Отговори
истината преди 3 години
Кой ще ги връща тези заеми теглени за купуване на тези фалшиви "ваксини" ? Борисов в затвора! Той помогна България да бъде финансово поробена от глобалистите банкери.