Ако новият щам стане доминантен, това ще е проблем!

Трябва да сме много предпазливи с отварянето, смята Петър Велков
25 яну 2021 12:35, Петя Славова
29
Ако новият щам стане доминантен, това ще е проблем!
Снимка: БГНЕС

"Данните са обнадеждаващи към този момент. Мерките работят, затова имаме и солиден спад от около 60% в смъртността, съответно хоспитализираните хора и около 35% е спадът при критичните случаи. Това са три ключови показателя", коментира пред БНР математикът и експерт по управление на кризи Петър Велков.

Притеснително е, че все още не е ефективна системата на тестване, проследяване и карантиниране, подчерта Велков. Едва 10 хиляди е броят на карантинираните лица у нас. Всеки позитивен би следвало да има от 3 до 5 души лица от първи ред, които да се карантинират. По думите му абсолютният минимум на карантинираните у нас трябва да е 26-27 хиляди души, ако всеки заразен има по 1 контактно лице.

Още по темата

Проблемът е, когато новият щам стане доминантен в обществото, както се случи в Западна Европа, заяви Петър Велков. Според него трябва да сме "много предпазливи при отварянето". Той даде примери със Западна Европа, където при високи нива на заболеваемост в обществото, тези показатели не могат да се снижат при работещи училища. Математикът продължава да държи на тезата си, че отварянето на училищата е рисково.

"Със сигурност ще се увеличава заболеваемостта при разпускане на мерките, допълни преподавателят. - В зависимост от това какви мерки разпуснем, случаите ще нарастват два-три пъти дори. Зависи как ще отворим".

С тестването на учителите еднократно няма да постигнем кой знае какво, защото голяма част от учителите не искат да се тестват. Това тестване трябва да е периодично, смята математикът. Скритата заболеваемост е сред децата, изтъкна Петър Велков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
3
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
И защо ще отваряте сега в зимата? За да ни затворите на пролет:( Никакво отваряне! Чак на пролет,даже на лято:))
24
5
 
3
 
! Отговори
до 24 преди 3 години
До Владо Ваксинирай се бе мишко! Няма да стоим с години затворени ,заради такива зомбита като теб!Есенните настинки отминаха! Вирусът утихна в БГ!
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А се бяха уплашили, че Брекзит ще ограничи износа от Обединеното Кралство...Ще има ли санкции и гонене на посланици?
22
2
 
15
 
! Отговори
Rouse77 преди 3 години
Стига с тези игри, че станахте банални и смешни. Айде сектир с тези тъпотии.
21
9
 
9
 
! Отговори
Владо преди 3 години
Добре бе, какъв е смисъл пак да отваряме, като знаем много добре какъв ще е ефекта - след 1 месец пак ще затваряме и ще пълним болниците, но и хора ще умрат. Не е ли по-добре мерките, които очевидно работеха през последното затваряне да ги продължим, а държавата през това време да вземе да си изплати помощите на засегнатите бизнеси??? Защо трябва да измират още хора и да правим може би още по-строги мерки??? Учениците имат да учат по 12 години. Нищо няма да им стане 1 година да са онлайн!
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно е прав за карантинираните!
19
1
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Кантарджиев нали ви каза - нема се плашите, че купиме от сички ваксини по многу! Само вие давайте пАри!
18
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирус НЯМА !
17
1
 
10
 
! Отговори
Батко преди 3 години
Пак ли това недоносче Петър Велков, този нито е учител, нито е математик, нито пък е експерт! Стига сте му давали думата, омръзна ми от такива псевдо - експерти да се изказват по медиите и в социалните мрежи! Едни сфери ще отворят сега, а други ще се самоотворят много скоро :) следователно от началото на февруари всичко ще работи.А властта на Герб си отива - показаха, че са само калинки , калинки, калинки.
16
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе, като БСП доде и вируса като види Корни, Йотова и Радето и като хукне та чак ще се запрепъва от ужас да бяга. Само не знам къде ще избяга, при баба Яга ли, при Кашчей ли?
15
1
 
10
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Септември ще бъде Май,Ковид ще мутира безкрай,за пари става дума, знай,мазнинка те спасява докрай.
14
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е понеже вирусолозите мълчат, да излезе Мангъров и да говори!Мангъров като не ти искаха мнението не млъкна, защо сега когато народа иска мнението ти ти мълчиш?Излез Мангърв, кажи ни какъв е тоя вирус, има ли групов имунитет, ваксини да слагаме ли или не?
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имунизацията на населението трябваше вече да е стартирала! Излишно бе това разделяне на лекари, учители, управляващи и простолюдие.Изгубиха много време. Дори мерките бяха така да се каже на тяхна страна, сега мерките ще отпаднат и ще настъпи хаос.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Компаниите ще трябват дамислят нови РНК на РНК-то.По-силния и адаптивния успяват.
11
0
 
4
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
А днес промоции в Кауфланд нямаше !!!
10
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
15 години съм работил ,като учител и всичко ,което се поевеше,като вирус веднага го изкарвахме почти всички колеги !? Така ,че пуснете ли учениците става страшно ,защото всичко ,което хвахщах го носих вкъщи и всички вкъщи мои родители ,деца го изкарваха и те ! Познайте ,къде отиваше заплатата ............ в аптеката
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 5Не забравяй, другата е на Йенсен. Една от компаниите с най-много дела за фалшиви листовки и скрити случаи при тестовите групи.Ако към края на годината, ако за простолюдието има РНК ваксини, мога да се ваксинирам. Иначе с другите с умъртвения вирус... не мерси. Не преди да са минали 3-4г. тестове.
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
щe стане !!!!!!!!!!!!!!!
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фейк нюз. Грип = Ковид
6
3
 
1
 
! Отговори
баба Ленче преди 3 години
До Въпрос: скучни са.