Ако новият щам стане доминантен, това ще е проблем!

Трябва да сме много предпазливи с отварянето, смята Петър Велков
25 яну 2021 12:35, Петя Славова
29
Ако новият щам стане доминантен, това ще е проблем!
Снимка: БГНЕС

"Данните са обнадеждаващи към този момент. Мерките работят, затова имаме и солиден спад от около 60% в смъртността, съответно хоспитализираните хора и около 35% е спадът при критичните случаи. Това са три ключови показателя", коментира пред БНР математикът и експерт по управление на кризи Петър Велков.

Притеснително е, че все още не е ефективна системата на тестване, проследяване и карантиниране, подчерта Велков. Едва 10 хиляди е броят на карантинираните лица у нас. Всеки позитивен би следвало да има от 3 до 5 души лица от първи ред, които да се карантинират. По думите му абсолютният минимум на карантинираните у нас трябва да е 26-27 хиляди души, ако всеки заразен има по 1 контактно лице.

Още по темата

Проблемът е, когато новият щам стане доминантен в обществото, както се случи в Западна Европа, заяви Петър Велков. Според него трябва да сме "много предпазливи при отварянето". Той даде примери със Западна Европа, където при високи нива на заболеваемост в обществото, тези показатели не могат да се снижат при работещи училища. Математикът продължава да държи на тезата си, че отварянето на училищата е рисково.

"Със сигурност ще се увеличава заболеваемостта при разпускане на мерките, допълни преподавателят. - В зависимост от това какви мерки разпуснем, случаите ще нарастват два-три пъти дори. Зависи как ще отворим".

С тестването на учителите еднократно няма да постигнем кой знае какво, защото голяма част от учителите не искат да се тестват. Това тестване трябва да е периодично, смята математикът. Скритата заболеваемост е сред децата, изтъкна Петър Велков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
13
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
Много ми е странно - изказват се всякакви - математици, политици, терапевти, коремни хирурзи, пожарникари и така нататъка.А Вирусолозите? Тях ги пропускат? Те като направят някое изказване в Ютуб или Туите - бързичко го трият!Защо ли?
4
0
 
11
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Проблема не е в липсата на ваксини,а в това,че Борисов договори за масовата ваксинация най-калпавата,най-евтината и още неодобрена от ЕС ваксина на Астра зенека.Ама той,мат'ряла друго и не заслужава,щом си го обича и си гласува за него.
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами той в Англия вече е доминантен.Същото ли искаме да се случи и тук?
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре че скоро идват избори и алтернативата на ГЕРБ ще ни спаси от пандемията. Дано преди изборите да се покаже алтернативата на ГЕРБ.
1
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали ваксините бяха решение и спасение?Май май за България няма да има ваксини. Пак ЕС ни предаде и послушника Бойко не смее да наддаде глас.