Подготвят забрана за стари автомобили в центъра на Пловдив

Вече е започнала подготовка по определяне на зоните с ниски емисии.
16 фев 2021 20:23, Нели Христова
33
Подготвят забрана за стари автомобили в центъра на Пловдив
Снимка: БГНЕС

Община Пловдив подготвя забрана за достъп на стари коли в центъра на града. Предвижда се да се ограничи влизането на автомобили в дните, когато замърсяването на въздуха с фини прахови частици надвишава нормите. Пловдив често влиза в класациите за градове с мръсен въздух.

"Основното замърсяване е от горенето на твърди горива. От битовия сектор - около 60%, около 30% е замърсяването от транспортния поток", заяви Елена Найденова, експерт дирекция "Екология" към общината, пред БНТ.

Пловдив вече започна подготовка по определяне на така наречените зони с ниски емисии.

"Както е в другите големи градове говорим за централната градска част, там където има струпване на автомобили", допълни заместник-кметът на Пловдив Тодор Чонов.

Според експерта Елена Найденова е възможно такива зони да бъдат формирани и в други части на територията на общината.

"За да се формира такава зона са нужни редица анализи, включително и технологични, екологични и социални. Не е за подценяване възприемчивостта на обществеността по отношение на тези зони", каза още Найденова.

От средата на годината се предвижда пунктовете за технически прегледи да маркират автомобилите със специални стикери, които ще категоризират колите по отношение на вредните газове.

"С камери ще бъдат контролирани автомобилите, които нямат право да влизат в тези зони", отбеляза заместник-кметът Тодор Чонов.

По думите му по този начин ще се ограничи влизането на автомобили в дни, когато замърсяването с фини прахови частици надвишава нормите.

В Пловдив предстои да бъдат закупени два газанализатора.

"Идеята е нашите служители от общинския инспекторат, съвместно с екипи на Пътна полиция на място да спират автомобили, да проверяват димността и евентуално тези, които превишават определени норми, да бъдат спирани от движение и насочвани към сервизи за отстраняване на повредата и нов годишен технически преглед", каза още Тодор Чонов.

Местната власт обмисля ограниченията за влизане в зоните с ниски емисии да се въведат от следващата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
4
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
Спокойно бре,това си противоречи с друг закон за данъците.Като изменят една еко норма в дадена кола,че евро 4 ,а са писали в талона евро 3 или въобще не е отбелязано,означава,че автоматически по оня закон за данъците преди 2 години,че трябва да се плаща по-малко.От сега ще валят жалби.ГРОБ през годините са приели не един или два неприложими закона.То има и за шумните гърнета,ама нито една кола няма купен апарат за шум и да се свалят табелките.Това също няма да е различно.
9
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия гадове искат да станем по-европейци от европейците.Бе ще не кажат нещо за заплатите, да са като в Европа? Тръгнали да се занимават с несъществени неща. Решението е да се изметат герберите на всички нива. По некомпетентни и корумпирани от тях България не е имала.
8
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Софийските лекенца могат само да вземат пример от мерките които ги има в Пловдив.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не врат ами шия ! Да му мислят заобиколните улици
6
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига раизъм бре, едните с каруците могат да влизат в центъра, а хората с автомобили не могат.
5
5
 
13
 
! Отговори
Какво да кажем преди 3 години
За Фолксваген, Ауди и Мерцедес уж с Евро-6 , а ги уловиха че са нагласяли софтуера така че да лъжат измервателните уреди при Годишен Технически Преглед!
4
2
 
10
 
! Отговори
пожелание преди 3 години
до 3:Защо?!
3
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До пожеланиехайде без расизъм
2
2
 
35
 
! Отговори
да знаете преди 3 години
Стар автомобил замърсява въздуха много по-малко от ново ромско кююмбе, горящо обувки, дрехи, стара дограма.......
1
3
 
40
 
! Отговори
пожелание преди 3 години
Когато Сттолипеново спре да пуши ,тогава спирайте колите !!