Гражданите със задължителен PCR тест ще влизат у нас през 24 пункта

Тестът да е направен до 72 часа преди пристигането в страната
18 фев 2021 08:00, Анисия Иванова
5
Гражданите със задължителен PCR тест ще влизат у нас през 24 пункта
Снимка: БГНЕС

До 30 април 2021 г. всички лица, на които е разрешено влизането, се допускат на територията на Република България след предоставяне на документ, показващ отрицателен резултат на PCR тест за Covid-19, направен до 72 часа преди пристигането в страната, съобщават от Гранична полиция.

Документът трябва да съдържа имената на лицето, съгласно документа за самоличност, с който пътува, данни за лабораторията, извършила изследването (наименование, адрес или други данни за контакт), дата, на която е извършено изследването, изписани на латиница метод (PCR) и отрицателен резултат (Negative).

Хората, за които е задължително представянето на отрицателен PCR тест на границата при идване в България, могат да влязат у нас през 24 гранични пункта.

Влизането на гражданите, за които е задължително представяне на PCR тест, ще се осъществява през следните гранични контролно-пропускателни пунктове: ГКПП „Аерогара Бургас“; ГКПП „Аерогара Варна“; ГКПП „Аерогара Пловдив“; ГКПП „Аерогара София“ (Терминал 1 и Терминал 2); ГКПП „Пристанище Бургас“; ГКПП „Пристанище Варна“; ГКПП „Видин“; ГКПП „Оряхово“; ГКПП „Сомовит-Никопол“; ГКПП „Русе“; ГКПП „Дуранкулак“; ГКПП „Връшка чука“; ГКПП „Калотина“; ГКПП „Гюешево“; ГКПП „Кулата; ГКПП „Илинден“; ГКПП „Маказа“; ГКПП „Капитан Петко войвода“; ГКПП „Капитан Андреево“; ГКПП „Лесово“; ГКПП „Малко Търново“.

От Гранична полиция уточняват, че изключение от изискването се допуска по отношение на водачите на автобуси, извършващи международен превоз на пътници; водачите на товарни автомобили, които извършват или приключват международен превоз на товари и стоки при влизане на територията на Република България. Това изключение важи и за членовете на екипажите на плавателни съдове; членовете на екипажа на въздухоплавателно средство, което извършва полети от и до летища за обществено ползване на територията на Република България и лицата, ангажирани с техническо обслужване на въздухоплавателни средства; пограничните работници и лицата, които преминават транзитно през територията на Република България.

Изключение ще се допуска и за ученици и студенти, които живеят в Република Гърция, Република Турция, Република Сърбия, Република Северна Македония и Румъния и пътуват всекидневно или най-малко веднъж седмично до Република България с цел обучение, както и ученици и студенти, които живеят в Република България и пътуват всекидневно или най-малко веднъж седмично до посочените 5 съседни страни с цел обучение.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства, които не представят документ, показващ отрицателен резултат от направен до 72 часа преди влизането в страната PCR тест за Covid-19, се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава.

Заповедта на Министерството на здравеопазването - тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото и препятствия герберугите да слагат,българите от чужбина ще гласуват и то против тях.Аз няма да си дойда за Великден,но ще отида да гласувам дори ако трябва да пътувам 200км.в една посока.Тук поне може да се придвижвам свободно.Ако не бяха усложнили нарочно предизборно влизането в България,тогава щях да се прибера и да гласувам срещу ГЕРБ на място.Който мрази тиквите и не ги иска във властта,винаги ще намери начин да гласува срещу тях,колкото и да искат да попречат
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Анисия, какви са тези граждани бе? Ние селяните какво ще правим, ще гледаме града през крив макарон ли! Стига писа глупости, уточнявай се! Пак си бързала за кафето.
3
12
 
6
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 3 години
Браво. време беше и при нас да се въведе това изискване за тест, само ние бяхме останали като един разграден безстопанствен и изоставен двор всеки да минава и заминава и да сее заразата без контролно. Който иска да идва, първо да се тества, навсякъде по белия свят е така.
2
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това заради изборите ли го направиха от ГЕРБ?За да не могат българските граждани да дойдат в България за 4-ти април да гласуват против ГЕРБ?От началото на пандемията досега това е първата подобна заповед!
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви са тези граждани със задължителен PCR, след като изрично беше заявено, че PCR може да се направи и след пристигането в БГ.