Българската ваксина се бави заради липса на финансиране

Учени от БАН твърдят, че е 100% безопасна
18 мар 2021 15:03, Петя Славова
150

Готвената българска ваксина ще бъде уникална и 100% безопасна, твърдят учени от БАН. Клиничните изпитвания на препарата са на твърде ранен етап заради липса на финансиране.

Но прототипът ѝ вече е готов – това е протеинова ваксина, която се базира на къси пептиди, които са протеини, части на коронавируса.

Още по темата
"Тя не съдържа цял вирус, тя съдържа само малки частици от него, които са имуногенни и не би могла да бъде опасна по никакъв начин", каза пред Bulgaria ON AIR проф. Пенка Петрова.

И освен, че ще бъде безопасна, българската ваксина ще бъде уникална в световен мащаб, защото до момента такава като нея няма.

"Иновативно е доставянето на ваксината до клетките на човека. Самите пептиди ще бъдат капсулирани в едни липидни наночастици от интересни полимери, които осигуряват контролирано освобождаване на ваксината в клетката на човека и задействане на цялата каскада от имунен отговор", допълни проф. Петрова.

Поради липсата на достатъчно средства обаче, клиничните изпитвания върху хора все още са много далеч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доказано е че вирус няма, ние ваксина правим..
70
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Eкипа разработващ ваксината да поиска оставка на щаба и на министъра на здравето.
69
0
 
1
 
! Отговори
нс1ст преди 3 години
т.е. няма какво да се усвоява?
68
1
 
3
 
! Отговори
Въпроса с преди 3 години
ваксините се оказа, че е повече геополитически отколкото здравен. Та така - хората които искат да влезнат в китай трябва да са ваксинирани с китайска ваксина, в ЕС се допускат само европейски и английски ваксини, англичаните са само с Оксфорд, а американците само с американски. Руснаците очевидно се ваксинират/доколкото въобще го правят с руска. Така че понеже сме малка страна едва ли ще поставим въпроса - който влиза в БГ да е с българска ваксина и съответно няма интерес.
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баце е голям стратег прави магистрали да може турскиъе стоки пи бътзо да пътуват за европа и обратното
66
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И се получи така че милярди евро излязоха извън България.После се чудим защо страната е бедна.
65
1
 
1
 
! Отговори
V преди 3 години
А ко пай Киро гела ? Той що неще да купи този ,,иновативен,, илач ??? Нали илачи продава .Бързо да налива там пари да не му го вземе някой че гледай ко става с акциите на тесла .Като се появи нещо иновативно и веднага му скача цената .Бързо боко да праща Кирето .Нащо Кире иноватора :)))))) Той с таквиз иновации забогатя толкова много а не с раздадени предприятия ;)
64
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 76Нашите са продажници и щом от ЕС не им кажат да пазаруват бг вакснината то нашата ваксина няма да се слага дори и в България.
63
0
 
1
 
! Отговори
до 79 преди 3 години
Не. Така става като до сега немаме 1 ваксина не само за ковид ми за каквото и да е . Кой ще финансира нещо, което е само на честна дума бе басту ?
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БАН и Българската ваксина ще спасят положението. Ако българските фармацефтични компании са умни, ще дадът някой лев на БАН. 200 000лв. не са много пари, а печалбите от ваксината - дори само на вътрешния пазар ще са големи.
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 76В момента на българския пазар се предлагат абсолютно безобидни като действие лекарства от бг фармацевтите, това е от години :)) Умните избягаха в западни компании да "бъркат" рецептата, тука останаха на ниво капки за нос и подобни глупости :)
60
1
 
2
 
! Отговори
простия преди 3 години
и набожен подпомага поповете, пари за наука не дава.
59
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така става катоминистъра поръча ваксината на астра зенека.Ако беше платил за бг ваксината щеше да има финансиране ама явно не е получил за това хонорар.
58
0
 
4
 
! Отговори
ФАКТ преди 3 години
Всичко българско и родно, е красиво, Но природно !
57
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като гледам в последно време какви "професори" и "учени" имаме много е съмнително за БГ-ваксината.
56
1
 
3
 
! Отговори
до 67 преди 3 години
Така е, но колко хора познаваш с Грейт Уол например? а колко хора познаваш, които не робуват на найки и адидас, а ще си купят българска стока? Недоверието във всичко произведено и изобщо замислено в българия според мен преобладава, за жалост разбира се
55
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"EBА" е цензурирана дума ? Добре, че не са ме кръстили с това име...
54
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом са в клетка, ще правят рак и ваксината става опасна. Няколко такива виаксини за различни корони и накрая човека ще загине.
53
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На българската фармацевтика отдавна не вярвам, има тук таме някое прахче да ти успокои зъбобол например и толкоз, другите им продукти които съм консумирал не ми оказаха въздействие :))) Все пак хората са шарлатани, учат се от западните си колеги, но там поне дават някои медикаменти с наркотично действие докато тук са с плацебо ефект повечето продукти :))
52
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** Майдел и нейното семейството не харесват това.