В 8 области почти 100% е разпространението на британския щам

У нас все още не е регистриран африкански и френски вариант, обясни лекар
23 мар 2021 11:31, Петя Славова
101
В 8 области почти 100% е разпространението на британския щам
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Данните от последните 24 часа са доста тревожни - изследвахме проби от 8 области и близо 100% е разпространението на британския вариант в тези райони. Това съобщи пред БНТ доц. Иван Иванов - директор на Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести.

"Единствено в Стара Загора разпространението е по-слабо", уточни той.

Още по темата

Другите варианти у нас са европейски мутации, които циркулират от миналата година.

"Отблизо следим появата на мутации, характерни за африкански, френски, нигерийски, бразилски и други варианти, които са проблем. Засега, обаче, в България не са доказани такива мутации", подчерта доц. Иванов.

Според него ясно се очертава тенденцията за по-бързо разпространение на вируса в неговия британски вариант. Не се верни твърденията, че колкото повече напредва процесът по имунизация, толкова по-бързо COVID-19 ще мутира, счита той.

"Тези варианти са доказани преди употребата на ваксините, просто сега те се разпространяват по-мащабно. Така че не бих казал, че има връзка между двете. Това най-добре се вижда във Великобритания, защото там британският вариант се беше разпространил още октомври-ноември, когато ваксинацията не беше започнала", отбеляза доц. Иванов.

Той беше категоричен, че "макар и с по-слаба ефективност срещу африканските и бразилските варианти, всички ваксини покриват всички варианти в момента".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой поне да каже кои са 8-те области.
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименот 1-ви до 18-ти април в Германия затварят всичко вкл. и магазините за хранителни стоки.---В четвъртък Путин обяви края на пандемията на препълнен статдион със 100хил души.Видео "Путин поздравил россиян с годовщиной возвращения Крыма"
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали имаше 6 болни завърнали се от Занзибар? Те с какъв шам са?
25
5
 
6
 
! Отговори
до 20 преди 3 години
Вчера пристигнаха 40 000 дози Пфайзер, а миналата седмица- 40 000 Модерна. Идната седмица чакат доста повече дози. Като цяло за април месец чакаме 400 000 Пфайзер и 320 000- Модерна. През his.bg преспокойно си заявяваш ваксина. Ваксинирах се днес сутринта с Пфайзер от новата доставка. Не съм с връзки или подобни.
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
от 1-ви до 18-ти април в Германия затварят всичко вкл. и магазините за хранителни стоки.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз много обичам демокрацията. Демокрацията е най-добрата система. Аз много обичам демокрацията.
22
2
 
4
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
Демокрацията е свобода! Дигиталният ковид-19 паспорт дава свобда на чледновете на демократичния Европейски съюз да се придвижват свободно в ЕС. Всеки гражданин на ЕС може свободно да избере да се ваксинира и да придобие правото свободно да се придвижва в съюза.
21
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксините не обещават да не се заразиш. Ваксинираните могат да се разболяват и да разболяват. Единствено ваксините обещават да не се стигне до апаратите за кислородно дишане.
20
3
 
9
 
! Отговори
Ваксинирайте се преди 3 години
В Англия ваксинираха над 50% от населението а локтауна и мерките стават все по ожесточени и полицията бие несъгласните, вчера пак имаше сблъсъци и над несъгласните с локдауна.
19
1
 
9
 
! Отговори
Надежда преди 3 години
Вярвам в благоразумието на Управляващите и НОЩ и както обещаха в средата на април, да пристигнат и други видове ваксини. Демокрацията, означава право на избор! Не желая повече да ни обясняват като на *** колко е безопасна АстраЗенека, искам право на избор! Цялата тази агитация за АстраЗенека ми идва в повече. Получава се нещо като, АстраЗенека или ковид. Ами не, ако поне малко някой се грижи за населението, ще ни позволи да имаме избор....
18
4
 
1
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
На 4-ти да изметем вируса на герб!
17
1
 
6
 
! Отговори
Вирусолог преди 3 години
Ваксините са най-доброто средство срещу вируса, но вирусът е *** и не може да го разбере това нещо затова постоянно развива щамове и пречи на ваксините да се развиват.
16
2
 
10
 
! Отговори
НОШТ преди 3 години
Моля шепата *** окупирали виртуалното пространство тук да ни кажат как определят щама! Може би по това на какъв език им говори? :)
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Епа, френския нали уж тестове не го ловят. Как ше го докажете...
14
3
 
5
 
! Отговори
Тенгрианин преди 3 години
До 5, правилно разсъждаваш. Антиваксърите са ***, които трябва да бъдат преследвани като диви животни и терористи. След което насилствено ваксинирани или затваряни в лагери, да не заразяват нормалните. Добре дошли в прекрасния Нов световен ред. Това разбира се след няколко години, като почнат редовно да ваксинират останалите, нормалните
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Българкия щам кога ,гадове
12
5
 
6
 
! Отговори
НОШТ преди 3 години
Те не знаят кой вирус е, каму ли кой щам е. Не че някой го интересува, само статистиката е важна
11
0
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
А на език какъв в заглавието словоредът е?
10
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е част от мракобесната Промяна на президент румен радев, която със свирепа ярост ни донесе криза, мизерия, глад, нищета, безработица, безпаричие, безпътица, метежи, грабежи, кражби, убийства, самоубийства, наркомани, алкохолици, кибици, проституция, морален срив, ментална разруха, пълна деградация на моралните и семейно патриархалните ценности, *** идеология, корупция, суша, студ, урагани, измами, инфлация! Оставка на тиранина и криптокомуне румен радев ветото ВЕДНАГА!
9
15
 
7
 
! Отговори
до 5 преди 3 години
Е да, ти сега не живееш в пещера а си на много по-високо ниво нали?Ти сега живееш под кревата в кухнята с три пласта маски, гумени чорапи и ръкавици!Ееех, какви чудеса прави научно-техническият прогрес!!!