Търсенето на имоти е голямо, цените ще продължават да растат

В някои райони в София в поскъпването е с 11%, посочи Снежана Стойчева
29 юни 2021 09:35, Анисия Иванова
211

Все по-засилено е търсенето на имоти у нас, прогнозират и ново поскъпване на жилищата. Как да си обясним тази негативна за купувачите тенденция?

"Миналата година, когато започна здравната криза, се предполагаше, че цените ще започнат да падат. Имаше момент на затишие, но не бих казала, че цените паднаха. Продължава да растат и тенденцията е да продължат да растат", заяви мениджърът на Imoti.net Снежана Стойчева в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ има основателни причини това да се случва. Най-основната е пазарът - по-малко е предлагането, а търсенето на имоти е голямо.

"Още март-април 2020 г. забелязахме, че с почти 20% започнаха да се свиват обявите в Imoti.net. Агенциите намаляват броя на обявите, което е предизвикано от това, че някои продавачи са прибрали имотите си. Българинът обича да бъде собственик на имот. Поддържането на имот е твърде евтино - може да имаш собственост и да не се грижиш за нея. Около 25-35% в градовете има необитавани имоти", обясни Стойчева.

Тя припомни, че в банките има 64 млрд. лева спестявания и депозитите са напът да останат в историята. А най-популярната алтернатива за българина е инвестиране в недвижим имот.

"Най-важната причина е, че имаме исторически ниски нива на лихвите по ипотечните кредити и е възможно всеки с добър доход да си го позволи. Сред факторите да има голямо търсене е страхът от инфлация и предстоящото влизане на България в Еврозоната. Ако това се случи през 2024 г., предполагам, че дотогава цените постепенно ще вървят нагоре. В някои райони в София в поскъпването е с 11%", каза още Стойчева пред Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че се търси ново строителство, дори само на проект - имаш само една картинка, на "много зелено". Предпочитанията били за по-качествени имоти.

"Профилът на купувача е до 35 години, голяма част - с висше образование, над 80% са семейни, с доход около 2200 лв. месечно. Такъв е купувачът, който търси много качествен имот - като строителство и разпределение. Има голям ръст в търсенето на тристайни и четиристайни апартаменти", добави Стойчева.

Междувременно предстоят Шестите награди на Imoti.net. Очаква се бляскава церемония на престижното събитие за агенциите за недвижими имоти. И тази година ще има голяма награда, разпределена в 3 подкатегории - Агенция на годината за малък, среден и голям бизнес. Ще има награди и в още няколко категории.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В САЩ и Европа говорят за балон а тук банки агенции и строителните комп. поръчват статии като тази за да наливат още масло в огъня
128
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ако двама души в семейството взимат по 2200 лв ок. Но това да ти е целия доход и с това да купиш имот за 200 хил лв, трудно ми се вижда. Първото което с 2200 лв по колко на месец отделяш, че да спестиш за първоначална вноска и първоначално разходи за покупка или поне едни 50-60 хиляди лева си трябват твои спестени. С 2200 лв ще нагласиш месечна вноска по ипотека, колкото наем и горе долу бива, но първоначалните разходи от къде?
127
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От кога 2200 нето е лоша заплата, при средно за София 1543 лв нето? Да не говорим, че медианата е около 1100. Тука май само милионери са се разписали.
126
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Около 25-35% в градовете има необитавани имоти", обясни Стойчева." Това изречение е важно , много важно ...
125
1
 
20
 
! Отговори
Статистик преди 2 години
Имот се купува, ако се ползва от теб лично или от майка, баща, децата ти. Всичко друго е инвестиция, а за инвестициите се искат професионалисти, каквито повето не са или нямат ресурса да го правят. Не искам да ставам много детайлен, но най просто, ако лихвата се вдигне с 1% имотите падат с 20-30%. Ако си купил за 100к това са 20-30к загуба.Тък като лихвата до сега само падаше и имотите само се вдигаха. Оставям демографията и икономическата реалност на други да коментират.
124
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чак пък предлагане да няма, има ама калпави строежи. А пък и да си припомним при имотната криза преди десетина години как цените удариха тавана преди да паднат на пода.
123
1
 
9
 
! Отговори
Край преди 2 години
Е как бе с 2200 лв. доход търсиш много качествен имот - може ли да ме светне тая буля.
122
5
 
5
 
! Отговори
КОЛКО ПРЕКРАСНО ЩЕ Е преди 2 години
ТЕЗИ ХОРА ПРОВИНЦИАЛНИ ХОРА ОПАРИЧИЛИ СЕ С ДАЛАВЕРИ за сметка на нещастието на много обикновени хора ... ДА ГИ НЯМА В БЪЛГАРИЯ или ПРОСТО ДА УМРАТ.
121
23
 
4
 
! Отговори
Дърт емигрант преди 2 години
Е как да не растат, само аз и семейството ми за последните 20 години сме инвестирали над 300000 паунда в България в имоти: 2 апартамента в София, къща в Созопол, апартамент в Банско и не смятам да спирам до тук. Банките дават смешна лихва върху депозитите, а инвестицията в имот е най-сигурното нещо-винаги ще има наематели, които не могат да си позволят ипотека!
120
1
 
8
 
! Отговори
OMG преди 2 години
Може би всеки заинтерсован да си купи жилище, да си намери човек от бранша (имам предвид, човек който да е наистина навътре в нещата), на когото може да вярна, и да му зададе следния въпрос - аджаба, сега добър моменти ли е да купувам имот на тези високи цени, при положение, че не се знае утре (може и до 1-2 години) лихвите по ипотеките на къде ще тръгнат?
119
4
 
13
 
! Отговори
КОЛКО ЩЕ Е ХУБАВО преди 2 години
Всички тези тузари и хората дето се мислят за голямата работа с купуване на нови качествени скъпи жилища - да вземат да фалират зимата и да умрат от болест тогава света ще стане едно по-хубаво и приятно място за живеене.
118
3
 
10
 
! Отговори
До Барон-а преди 2 години
Правиш ли разлика между имот (земя, замък) в Англия и панелка в Люлин. И двете са недвижимо имущество на отношението с времето което споменаваш "стотици години" е несъвместимо. Един имот след 70-80 тата си година е огромен разход и със съмнителна възвръщаемост и силно зависеща от местоположението си. Да кажем 80 г. Къща в северозапада и 80 год. апартамент на жълтите павета. Не обобщавай "имоти".
117
3
 
6
 
! Отговори
скара - бира преди 2 години
До ВанкоОще на първия апартамент на 660 е/кв си се минал, за другите на 1100 е пълна шитня. А да държиш повече от един апартамент в Пловдив си е маз.охизъм и мал.оумие. Запомни ги тея думички и си ги повтаряй всеки път като се усетиш, че ще ядеш желязо и бетон.
116
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При тази стагнация, която ни очаква, почти всичкия кеш на нормалните спестовни сметки до 100 хиляди лева ще излезе на пазара на храни и битови стоки до година- две. Хора ще гладуват в буквалния смисъл. За какви имоти бълнувате. Е, кой преварил, превалил. Всичко купило след 2017 е на загуба.
115
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Дзъ Точно на Докторския през 2008 имаше сделки на 5000 евро кв. Страхотна сделка, нали? А ти говориш за 3 до 4к след 13 години. Ей, големи "инвеститори" се извъдихте. Оставете другото, за "пропуснати ползи" да сте чували?
114
1
 
3
 
! Отговори
лозар преди 2 години
До Дзъ пъпа на софето е мърлява работа. те и лозенец го направиха помиярник, но като че ли въздухът е малко по-добре. това са си хвърлени пари на вятъра, човек. Мен ми жално, като гледам хората какви пари дават за гипскартон. Следих изкъсо строежът и се хванах за главата, като видях как за себе си, известен, богат строител прави стени от гипскартон! Не го разбирам! Мен ме яд, че на малката къщичка за гости до вилата ползвах гипскартон!!!!!
113
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво не ви е ясно? Работните заплати са в заастой, безработица, продънени бизнеси от ковида, пълзяща инфлация, ниски наеми защоото няма кой да плати повече. Идват лоши времена за имотите, вероятно по-лоши от 2008-2012. Между впрочем цените още не са стигнали пика от 2008. Преставете си как се чувства някой който е инвестирал на 3000 евро/квадрат в ГЕО МИлев например през 2008. Особено с ипотеката - печалба отвсякъде, нали?
112
6
 
2
 
! Отговори
собственик преди 2 години
До До Собственикот '96 пиша софтуер за сериозни компании, които управляват фондове. Едната от тях, около 2000-та година получи 1-во място за единия си фонд - най-висок перформънс в съответната голяма европейска държава. Въпросния фонд имаше формула за смятане на перформънс - сума по периоди. Това бе абсолютна измама!!! Но в съответната държава, законът НЕ задължаваше сметката да е стандартизирана - като в Суис. ..... за булгурско не говорим изобщо!!!!!!!!!!!!!!!!
111
0
 
4
 
! Отговори
Дзъ преди 2 години
В идеален център (пъпа на София) и Докторската читавите апартаменти (без гълъбарници) удариха над 3000 Евро/кв.м.. Луксозните изпълнения от типа влизаш и си пускаш кафе-машината се пробват до 4000Евра/кв.м. Само преди 2-3 години бяха на половин от сегашните си цени. Цените във всичко което почва с "кв." нарастват с мижави темпове. Това е за мен добра инвестиция. Другото са забатачени кинти
110
3
 
6
 
! Отговори
софето преди 2 години
До Ванко доста трябва да си ограничен, за да си наливаш парите в мафията - един път - да, два пъти - да, ама 3 пътие дебилизъм, човече - купи си една хубава стара къща в планината, направи си готин имот да ти е кеф! сега какво правиш скъпото желязо - Идеш ли ***, Идеш ли ***? :) Най ми е кеф на вилата на мен!