Готови са новите екостикери за автомобилите след технически преглед

Той ще показва колко вредни емисии отделя колата
10 юли 2021 13:32, Петя Славова
41
Готови са новите екостикери за автомобилите след технически преглед
Снимка: БГНЕС

От 12 юли всеки шофьор, който минава технически преглед за автомобила си, ще получава нов вид стикер за техническа изправност - така нареченият екостикер. Той ще показва колко вредни емисии отделя автомобилът.

Новите екостикери ще дават информация за регистрационния номер, собственика и екологичния стандарт на колата.

Според степените на екологичност на автомобилите от догодина кметовете ще могат да определят дни, в които автомобили с по-ниска екологичност няма да могат да влизат в определени зони. Това разясни пред БНТ директорът на Агенция "Автомобилна администрация" - Бойко Рановски и добави, че ограниченията и контролът остават в ръцете на общинската власт.

Информацията за екологичната категория на автомобила ще може да се чете дистанционно от стикера, който ще се поставя на предното стъкло, добави той.

Всички пунктове за годишни технически прегледи са оборудвани с технически устройства. Всички, които са заявили необходимото количество стикери, са си ги получили. Тези, които са заявили вчера, ще ги получат днес, обясни Бойко Рановски.

 "Ние не казваме, че като нормите в закона влизат на 1.01.2022 г. от 1.01 ще се въведат и забрани. Това е преценка на кмета - в дни, в които има замърсяване, в които качеството на въздуха се е променило- тогава ще се ограничава влизането в определени зони на определена група автомобили според групата, която е определена. Тези зони ще се определят от кметовете на общините. Контролът в тези зони ще е правомощие на кметовете на общините. Какво ще се случи с живущите, какво ще се случи с държавните учреждения, които попадат в тези зони - това ще бъде решение на кмета на съответната община", коментира Рановски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
някой преди 2 години
Кой *** даде идеята тези големи стикери да се лепят зад огледалотосигурно никога не е виждал нова кола - зад огледало има блок с всевъзможни датчиции за стикера остава место под огледало в центъра на предното стъкло!!!!!!!!!!!!!Препоръчвам следващия стикер да е поне А4 формат и да се лепи в ляво на стъклото точно срещу шьофора
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се родиш българин означава, че си се родил на място, където има специална организация за гавра с населението! От раждане до гроб! Просто много кофти късмет.
32
1
 
0
 
! Отговори
Гацо Бацо до 29 преди 2 години
въобще не става въпрос за нов автомобил ,автомобил произведен след 2002 г !!!
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, а който вече е минал технически преди въвеждането на сткикера?
30
1
 
5
 
! Отговори
Наглост без край преди 2 години
Заграбиха ви морето а сега и в градовете няма да се пречкате на правоимащите. Очевидно мат'рял с такова ниско качество става само да обслужва "бизнеса" на милиционерите. И нека тия с по-новите возила не се кефят, защото катализатор се краде за секунди, а тоя бизнес от години се покровителства от същите тия милиционери.
29
1
 
8
 
! Отговори
Ф20 преди 2 години
Този пенсионер защо е на държавна работа ?
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Писна ми от бедност и жълти сттинки и затова Не ме е страх от вируси
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Утре за какво да гласивам :( за поскъпване на Техн.Преглед ли за въвеждане на Еврото ли и от там цени х2 , а заплата х 1 ....и още и още .....не съм съгласен със нищо и лично ще пропусна гласуването !
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата постоянно си намира повод да ми вади душата със нови и нови поводи да отръска джоба ми, а инак се е загрижила за здравето ми със ваксини ....истински вирус е да бъда турист по неволя из магазините за хранителни стоки ....
25
2
 
7
 
! Отговори
до 28 преди 2 години
Това казвам и аз политиката на държавата е щом имаш пари да купуваш нов автомобил ,значи може да ти вземат повече данък.Дори и ел кола да имаш ,това не ти намалява данъците.Идеята за категориите си е европейска , но идеята за формиране на данъците е чисто нашенска и тя си е по балкански начин а не европейски.Така че в това отношение не гледай европейците.
24
1
 
7
 
! Отговори
Гацо Бацо до 27 преди 2 години
Май не се изразих правилно...по год.автомобила ми отговаря на Евро 4,но в КАТ не ми е отразено,макар,че имат таблица.Натоварват ме с 8 лв .данък.Сега със стикера ще ме принудят да плащам още.но първото няма да променят и ще си прибират паричките.Няма по-голям рекитъор от държавата
23
0
 
2
 
! Отговори
до 26 преди 2 години
До Гацо БацоЩе имаш допълнителна данък както се полага за чисто нов автомобил 20 % ДДС ,иначе в талона си пише че е електрически автомобил , а за безплатно паркиране в зелени и сини зони трябва да си изкараш допълнително разрешително което е годишно и за региона и се плаща еднократно.Но държавата няма да ти даде субсидия за това както е в другите държави.Надявам се да съм ти бил полезен.
22
1
 
8
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 2 години
За един приятел питам .Ако ми дадат най--високата ек. категория ,ще ми намалят ли данъка ,където КАТ не са ми отразили в талона екол.категория .?
21
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ГЕРБТе за това герб си отива,щото сте кухи тикви.
20
18
 
8
 
! Отговори
ГЕРБ преди 2 години
Блогадерете на шайката на Радев
19
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми на тези технически прегледи да се спират от движение колите който са големи замърсители на въздуха.Иначе кво като му лепнат евро-2,този автомобил пак се движи и си замърсява по същият начин както и без стикер!Явно цялата работа е да се съберат едни пари в хазната.Всичко друго е вятър и мъгла.Пак герберастка работа.
18
2
 
18
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Колко *** трябва да си за да си мислиш, че на мен ми се кара стара издухана кола. Че и глупави стикери и високи данъци ще ми слагат. Ами вдигнете ми достатъчно заплатата и аз ще карам нова кола.
17
7
 
16
 
! Отговори
Елемаг преди 2 години
Споко гайс :) Както всичко измислено от ГРОБ и това ще е провал.Първо дори и да сте в категорията,как отивайки в друг град ще знаете за този ден,че имате забрана за някой централен район.Да не сте длъжни за всеки град за деня да знаете я?Всичко е за едни пари.Не забравяйте,как ако не бяха паднали ГРОб ви чакаха паспортиза сградите.Е,оказа се,че няма проблем и без паспорти!!И това е идея,която просто няма реализация.От сега ще гледам кмет как заръчва ,да се спират коли във сряда ,да речем :)
16
1
 
6
 
! Отговори
От 12.07... преди 2 години
Нищо ново и пак старите дизели пушещи и пак стария фиктивен преглед, под камери иначе. После като ги настъпва ЕС, че няма ефективност? Ще се плюят едни други и ще прехвърлят вина. Кога ще има контрол?
15
1
 
13
 
! Отговори
djcjrn преди 2 години
Новите "еко...какво"? Може би "еколепенки""