Готови са новите екостикери за автомобилите след технически преглед

Той ще показва колко вредни емисии отделя колата
10 юли 2021 13:32, Петя Славова
41
Готови са новите екостикери за автомобилите след технически преглед
Снимка: БГНЕС

От 12 юли всеки шофьор, който минава технически преглед за автомобила си, ще получава нов вид стикер за техническа изправност - така нареченият екостикер. Той ще показва колко вредни емисии отделя автомобилът.

Новите екостикери ще дават информация за регистрационния номер, собственика и екологичния стандарт на колата.

Според степените на екологичност на автомобилите от догодина кметовете ще могат да определят дни, в които автомобили с по-ниска екологичност няма да могат да влизат в определени зони. Това разясни пред БНТ директорът на Агенция "Автомобилна администрация" - Бойко Рановски и добави, че ограниченията и контролът остават в ръцете на общинската власт.

Информацията за екологичната категория на автомобила ще може да се чете дистанционно от стикера, който ще се поставя на предното стъкло, добави той.

Всички пунктове за годишни технически прегледи са оборудвани с технически устройства. Всички, които са заявили необходимото количество стикери, са си ги получили. Тези, които са заявили вчера, ще ги получат днес, обясни Бойко Рановски.

 "Ние не казваме, че като нормите в закона влизат на 1.01.2022 г. от 1.01 ще се въведат и забрани. Това е преценка на кмета - в дни, в които има замърсяване, в които качеството на въздуха се е променило- тогава ще се ограничава влизането в определени зони на определена група автомобили според групата, която е определена. Тези зони ще се определят от кметовете на общините. Контролът в тези зони ще е правомощие на кметовете на общините. Какво ще се случи с живущите, какво ще се случи с държавните учреждения, които попадат в тези зони - това ще бъде решение на кмета на съответната община", коментира Рановски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
15
 
! Отговори
иван преди 2 години
Не глоби ,нито нови стикери ще решат нещата .Просто държавата да внесе катализаторите и да поеме половината от цената им и от монтажа.така ще има повече екологични автомобили.
13
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Азимов Прав си колема ама и измислено от кадър на ГЕРБ г-н Рановски за когото направиха още една агенция с администрация, секретарки, компютри и как мислите с минимални заплати?
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този БСП кадър който прави стикерите пак много ще забогатее. Нема ГЕРБ нема БСП , нема СДС всичко е за пали от дръгливата крава - народа.
11
0
 
13
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
На език какъв в заглавието словоредът е? Неуважаеми другарю Рановски, как ще получат този стикер новите автомобили? Как ще получат този стикер чуждестранните автомобили? И какви ще са санкциите?
10
2
 
12
 
! Отговори
У преди 2 години
Поредната безсмислица. Много прилича на гръцките опити с четни и нечетни номера и те си купиха по две коли и стана по-лошо. За да намалее трафикът в големите градове трябва комплексен подход-осветени велоалеи без да пресичат пътя на пешеходни пътеки, градски железници, нощен транспорт и т.н. Нашият(20г) като излиза вечер, отива с кола, защото нощем има автобуси до 22ч, после таксито за 12-17лв. Самите коли също пушат различно- имаме една Астра-93г и покрива даже новите изисквания, а е 27год-хм?
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само някой много обратното на острото може да измисли такава идея - пускаш стикери средата на годината, когато поне половината коли са минали технически преглед.
8
2
 
33
 
! Отговори
Поредното преди 2 години
безсмислено нещо!! Както беше до 2006-та задължиха всички да се сменят номерата с българското знаме и после като влязохме в Европейския съюз започва да се слагат със знамето на Европейския съюз беше абсолютно безмислено и в момента поредната безсмисленост благодарение на Боко Тиквата и неговите подчинени-продавачите на паспорти. Вчера гледах 49% от автомобилите в България са на 20 години какви Eko стикери бе *** крепостни селяни!!
7
0
 
16
 
! Отговори
Пак да питам преди 2 години
Едната ми кола мина технически през май, другата през юни. Изискването се въвежда от 01.01.2022. 5-6 месеца до следващите годишни съм в нелегалност - засичат ми номерата и нямам стикер.Ако си въобразявате, че ще губя пак 2 работни дни да вися по сервизите за стикер, нема да стане.
6
1
 
3
 
! Отговори
ХАХА преди 2 години
Е,от догодина вече ще си купуваме българистанските екоелектросупердупермега автомобили!Хаха!Ще видят те един екостикер)
5
2
 
34
 
! Отговори
Азимов преди 2 години
Абсолютно безсмислено нещо, при положение, че в КАТ (би трябвало да) имат информация за евро категорията на всеки регистриран автомобил. В общината също, защото на база на тази категория се формира данък МПС. Просто гигантска некомпетентност, а ние търпим и плащаме....
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фандъкова направо да обявява за дни с най-мръсен въздух тези от 01.11 до 31.05
3
0
 
33
 
! Отговори
Пореден рекет преди 2 години
Далеч по-любопитното в случая е, коя фирма на наш човек произвежда стикерите и системата за разчитането им.
2
0
 
31
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Тежък държавен апарат от 1000 000 хрантутници на държавна ясла и 2 000 000 неработещи индийци как се хранят бе?Някой трябва да бачка за 350 евро и да ги храни тия дето са на гърба му!Икономика от данъци!Загубена територия!Само атомна бомба ще я оправи!
1
6
 
8
 
! Отговори
Хмм преди 2 години
Ами то е ясно, че е мижи да те лажим, но дано това поне разкара най-дъртите димящи курници, зад които не можеш да караш от черни облаци. Ракови станции.