Поскъпването на тока може да е пагубно за родните хотелиери

Eксперт: Около 30% от разходите на един хотел са за електроенергия
41
Поскъпването на тока може да е пагубно за родните хотелиери
Снимка: БГНЕС

Поскъпването на електроенергията ще доведе го големи затруднения за туристическия бранш. На някои от колегите, които имат кредити, както и допълнителни разходи, ще им бъде трудно да извлекат икономическа печалба. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация апелираме да се регулират цените на електроенергията, тъй като рязкото поскъпване ще навреди на туризма. Това заяви Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите и генерален мениджър на хотели AQUA, в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

От думите на госта стана ясно, че около 30% от разходите на един хотел са за електроенергия.

Още по темата
"Това зависи обаче от самия хотел или ресторант. Много е важно какви други допълнителни заведения има самият хотелски комплекс. Например, един от нашите хотели е разположен на 100 000 кв. метра, което е огромна площ и разходите за ток там са големи, тъй като работи и аквапарк, както и пеещ фонтан".

Когато цените на тока нарастват с такива темпове, е трудно да запазим крайната цена за потребителите, което води до неприятна икономическа ситуация, допълни още той.

"При цените, които изготвяме с туроператорите, се изисква подписване на договор. Дори и за клиентите, които идват без договор в нашите хотели, има пазарни цени, които се опитваме да поддържаме. Много трудно можем да влияем и да сме гъвкави откъм цените", уточни той.

Павлин Косев каза, че никой от българските хотелиери няма интерес да фалира. Той посочва, че в хотелите от тяхната група правят всичко възможно да оптимизират разходите на енергия с най-различни съвременни инструменти, като по-нов план за включване и изключване на всички големи консуматори в сградата, както и използването на датчици за движение.

Друга тема от разговора бе летният сезон по българското Черноморие.

Летният сезон е изключително силен, смята Косев, въпреки късният старт заради неяснотите за влизането в България около Великденските празници, когато се смята, че са изгубени много потенциални туристи, както и дъждовния юни.

Много от колегите не бяха подготвени откъм кадри, тъй като не беше ясно дали ще има сезон, добави още той.

Целия разговор може да видите във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 21Нещо си в грешка. Държавните тецове, както и американските в момента плащат от нашия джоб милиони за да работят. Без тях цената би следвало и да е по ниска. Проблемът е че 120к работници ще останат на улицата, ако ги затворят напълно
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като нямат печалба, да ги затварят! Аз имах магазинче за храни и го затворих по тая причина, но и никой не ми плащаше 60/40. Писах до къде ли не и нищо-не ми се полага беше отговора. С това магазинче исках да си гледам семейството, не да строя всяка година нов хотел, или да разширява Стария! Взеха само те от държавата и пак реват!
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде стига е ревал всичко в тези хотели се плаща.Кой ще те пусни безплатно на аквапаркв Олинклузива всичко е калкулирано в цената
31
1
 
5
 
! Отговори
благодария ти ГЕРБ преди 2 години
Герб са супер Долни *** и трябваше да са по затворите а не в събранието. Докато ги има Герб и мафията ще е във вихара си това е символично.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако ще да е. Никой не му дреме.
29
0
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Да му имам проблемите на неуважаемия другар.
28
0
 
15
 
! Отговори
Ннн преди 2 години
Родните хотелиери, все реват за нещо и все някой друг им е виновен! Ми да продават царевица на плажа!
27
0
 
12
 
! Отговори
Ralica преди 2 години
Хотели и ресторанти, които говорят такива глупости да затварят. Който има качествен и отговорен бизнес не само ще продължи, а и ще надгражда. Затова ЗАТВАРЯЙТЕ!
26
0
 
7
 
! Отговори
няма край няма... преди 2 години
Алибеговски приказки за Лека нощ.
25
1
 
4
 
! Отговори
. преди 2 години
До Анонимен 12 - обяснявам - защото е предвидено всичко в ЕУ и УС да поскъпне поголовно и това е един от методите сериозно да се ограничи броя на населението.
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще живеете без ток, както преди 9-ти септември 1944 година. Професор Келбечева каза, че токът е развалил хубавия селски български народ и хубавия селски български чорбаджия с индустриализация, образование, здравеопазване и социални придобивки.
23
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поскъпването на тока е пагубно единствено за крайния потребите, демек народа. Всички други си включват цената на тока, в цената на продукта или услугата, която предлагат!
22
0
 
8
 
! Отговори
До 22 преди 2 години
Нормален ли си? Или са ти спуснали опорка от ГРОБ?
21
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Служебното птавителство е създало картел ба цените и еднилично вдига цената на тока.
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Представяте ли си ни какви цени на тока ни чакат в бъдеще,когато затворят тецовете заради зелените екоталибани.Горивата ще станат двойно и тройно по-скъпи,оттам ще скочат цени на стоки и услуги. Направо перфектно бъдеще.
19
0
 
12
 
! Отговори
морски преди 2 години
Хитреците вода почти не плащат (байпаси на водомера), а тези в сивия сектор ВИНАГИ печелят здраво.Но хотелиерското лоби е по-силно от ресторантьорското.
18
0
 
2
 
! Отговори
бай онзи преди 2 години
нося си един rig да помайн-а в хотелската стая в тяхна чест
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 15"Ти нещо за зеленитв зделки чувал ли си?"....За "зеленитв зделки" не съм чувал, признавам ... За зелени зелки съм чувал ....
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горкичките хотелиерчета. Ще се рзплача. Сега ще трябва да икономисват от гориво и забавления на бахамите.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За родните граждани също може да е пагубно. Но родните хотелиери са по-важни, изглежда.