Очаква се още по-голям скок на цените при имотите у нас

Ще има и ръст на жилищното кредитиране, смята експерт
9 авг 2021 13:48, Петя Славова
169
Очаква се още по-голям скок на цените при имотите у нас
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Очаква ни продължаващ ръст на цените на имотния пазар поне до 2025 г., като догодина можем да видим и ръст от "17-20-25%" на жилищното кредитиране. Това отговаря на дългосрочния цикъл на недвижимите имоти, който се запази и показа изненадваща устойчивост въпреки кризата. Мнението е на Светослав Делчев, експерт по недвижими имоти и финанси, който гостува в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Цикълът на недвижимите имотите на книга се състои от 18 г., обяснява експертът: 4 г. депресия и намаляващи цени, 7 г. възстановяване и сравнително плавен 7 г. бум на цените. Бумът започва с период на временно понижаване на цените на недвижими имоти, т.нар. midcycle dip. В момента обаче навлизаме в най-горещия етап от цикъла – последните 3 години на бума.

Още по темата

"В момента не е важно да се наблюдава посоката, а ускорението", казва Делчев. "Ако днес говорим за ръст на жилищното кредитиране от малко под  15%, аз очаквам до 2025 г., когато е моята прогноза, че ще приключи настоящият цикъл и ще навлезем в депресията, дотогава този ръст да се увеличава."

Като цяло цените на жилищата в световен мащаб отбелязват най-бързото си покачване от 2006 г. насам. Въпреки очакванията, че пандемията може да изкара пазарът на недвижими имоти от релси, това всъщност не се случи. "Той има невероятна инерционна сила", посочва Делчев, който напомня, че пазарът и преди пандемията се движеше в положителна посока. "Пандемията го забави, но той в момента си наваксва", смята гостът.  

Свръхликвидността от взетите мерки за подкрепа на бизнеса и домакинствата по време на пандемията също се оказва допълнителен фактор. Ефектът от това ликвидно цунами  се видя ясно в момента, в който излязохме от локдауните – всички пазари, включително този на недвижимости, тръгнаха нагоре, обяснява експертът. Според него ниските лихви по ипотечни кредити са основният фактор за развитие на имотните пазари. Ниските разходи за финансиране означават висока доходност и това насочва хората в една или друга посока, привлича вниманието на инвестиционната общност.  

Монетарната политика няма да доведе до удължаване или съкращаване на цикъла на недвижимите имоти, но тя ще доведе до по-голяма амплитуда, убеден е още Делчев. Заради нея максималните нива на цените ще са по-големи от очакваното.

В някои страни има балонизиране на цените на имотите, съгласен е още експертът, като според него това е очакван ефект от цикъла. Той посочва, че връзката между доходност от актива и цена на актива почва да се губи. Това се получава, защото непрофесионалистите създават бума, а хората, които се стряскат, грубо казано - че "изпускат влака", че "децата им няма да има къде да живеят" и те навлизат на пазара в най-неподходящия момент.

Още подробности за пазара на имотите у нас, четете в Bloombergtv.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
12
 
5
 
! Отговори
Пецата преди 2 години
При капитализма цените на имоти не падат защото строителството е двигателя на икономиките на държавите и добър начин корупционерите да си изперат парите
121
0
 
28
 
! Отговори
Мен преди 2 години
От 2 г, гледам в Холмс бг кварталите които ме интересуват но гледам само броя на страниците и забелязвам че той не се променя, тоест обяви бол, сделки няма. Вървят единствено имотите на тъмно залено до 1100 евро.Отделно в джобс бг може да зададете София, последната седмица и заплата.Ще видите че заплатата мода която се предлага е 1000 до 1500 лв, след нея е 500 до 1000 лв. Не разбирам за какво вдигане на доходите се тръби след като 1500 лв е максимум но на заплата бруто.
120
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Мен Виж прогнозата на автора пак в инвестор от 2018 година .Тогава е прогнозирал балона да се реализира след 2022 година ,а в момента сме 2021 година и вече СМЕ В БАЛОН по негови думи ,това означава че КОВИД кризата е ускорила периода и реално балона ще се пукне преди 2025 година .И има логика защото за кратко време цените се ускориха с огромни ръстове .В неговите сметки не влиза ускоряването на цените заради момент като КОВИД и наливането на трилиони
119
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
любопитно е, ако наистина има ръст в цените, дали разните брокери и агенции са платили по високи данъци, ако не е така - изглежда ни лъжат или лъжат държавата
118
1
 
13
 
! Отговори
Мен преди 2 години
А този абзац от статията на автора защо го изрязахтеЦените ще продължават да растат. Моята прогноза е, че цикълът на недвижимите имоти ще се реализира в своята пълнота и може да очакваме депресия чак в средата на 2025, може би дори 2026 г. Дотогава ще наблюдаваме ускоряване на ръста на цените на недвижимите имоти, което ще бъде абсолютен балон, но то така беше и 2007-2008 г.
117
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знаете ли защо се вдигат цените?Идеята е да ви се набутат кредити,и то на макс,за макс години като период.Да Ви се сложи хомота на дълга и да теглите като волове за 3 живота.Това е идеята на банките и само от Вас зависи дали тя ще се осъществи.
116
1
 
20
 
! Отговори
Св преди 2 години
Има различни статистики, прогнози, за количеството и структурата на населението след 25-30 години. Като цяло - населението над 65 год. възраст ще е над 30%, т.е. или живеят в свое жилище, или тепърва няма да се местят нанякъде. Отделно 30% надолу общо. До '80 год. беше бейбибумът. Сега са с 1/3 по- малко ражданията в цялата страна. И етнически знаем каква е структурата дори и на тези малко раждания. Имотът е стока (бавно разваляща се). Но след 30 год. колко ще струва 100 год. панелка/тухла?
115
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да си направите сметката дали да купувате или не вижте какво е предлагането.От около 39000 оферти в имот.бг,допреди година,сега в момента има около 32800 оферти за имоти.Тук включвам всичко,земя,офиси,апартаменти и т.н.Сметнете сами какъв СПАД в предлагането има.Всички стискат нарочно ,а такива статии помпат само очакванията за още и още ръст.
114
0
 
13
 
! Отговори
До 119 преди 2 години
Как хубаво му сипа само! Браво! Залагам, че "Софиянец да си!" живее в семейно наследствено жилище, работи и изкарва на ръба и все още няма деца. Колата е с кредит, защото леко е надхвърлил възможностите си - нали трябва да се показва. Ако изкарваш достатъчно, една ипотека ли ще те катурне бе? Признай си, изкарваш средна заплата и живееш ден за ден, нали?
113
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Населението във възрастта от 30 до 50 години в София е с 200 хиляди повече от това във възрастта от 0 до 20 години.Така че след 15-20 години просто няма да има достатъчно млади хора в София,които да купуват жилища.
112
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Застреляйте Ту лупа и нещата ще се оправят
111
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 117Добре казано, всъщност балона започна да се надува от септември 2017, и само заради ковида продължи и 2021. Гърмежа тоя път даже ще надмине предното шоу.
110
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изборът е *** - купуваш или не купуваш. Ако купиш ще живееш в самостоятелно собствено жилище, на по-широко и без да плащаш наем, а ако не купиш ще живееш по-натясно и при родители или ще плащаш наем до края на живота си. Тези, които купуват не е задължително да правят ипотека или да теглят кредит.
109
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само балъците купуват по време на балон. А ние сме в балон. Обаче балоните продължават 2-3 години. Експорта ви го каза. А и аз помня 2006-2009 три години надъхваха хората, и те се хвърляха в бездната. Три години. И сега ще е три години преди голямото Бум
108
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледайте самото интервю , той експерта на няколко пъти казва , че това е балон и е цикъл който ще премине да 2025 година . Ако трябва да купувам сега , ще живея 4 години под наем и после ще купя на паднали цени -това е !
107
8
 
6
 
! Отговори
До 110 преди 2 години
Прав си - не купувай сега, когато си млад, работиш и още много време ще имаш по-високи доходи, а купувай, след години когато се пенсионираш с българската си пенсия.
106
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пика в цените ще е за кратко,това е моята прогноза.И ще Ви кажа защо веднага.Защото инфлацията ЩЕ ПРИНУДИ банките да вдигнат лихвите.Експерта пропуска да Ви каже ,че НЯМА период в историята при който да има такава инфлация и да няма вдигане на лихвени проценти.Това е ,всеки си носи глава на раменете.
105
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** шарани винаги ще има докато свят светува. Отделно от това в какво мислите, че наливат крадените си пари организираната престъпност?!? точно така - имоти. Като няма кой да преследва мръсните пари, те ще продължават да се перат с още по-големи суми и ще изкривяват пазара на имотите в уродлива степен.
104
0
 
16
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Отговорът се крие в заключението а именно,Паниката на хората поражда балон на пазара.Всяко нещо хвърлено към небето пак ще падне на земята, а пазарът на всяка стока е цикличен. Най губещи ще са кредитите и последните спекулантите по веригата.
103
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Около 5,6 месеца трябва пазара да се охлади ако купувачите се отдръпнат и още толкова за да започнат да падат цените .Хората купуват от СТРАХ ,страха е най-лошия съветник в този случай .Дори и да имате нужда от жилище не купувайте сега .Дори анализатора излишно подчерта НЕ И СЕГА ,НЕ И НА ТЕЗИ ЦЕНИ В МОМЕНТА