От Китен: Човекът плачеше - хванал и двете деца, но трябвало да пусне едното

Инцидентът станал пред очите на майката, останала на брега с третата дъщеря
10 сеп 2021 14:40, Елка Василева
167
От Китен: Човекът плачеше - хванал и двете деца, но трябвало да пусне едното
Снимка: БГНЕС

Подновена е акцията по търсенето на 15-годишното момиче, което изчезна в бурното море на плаж „Атлиман“ край Китен вчера. Бурното море усложнява работата на спасителния екип.

Момичето и сестра му  - на 10 и 15 години, влезли в морето в неохраняемата зона, но били повлечени от мъртво вълнение.

Инцидентът станал пред очите на майката, която останала на пясъка с третата си дъщеря. След броени минути туристите започнали да викат за помощ, предаде Нова тв.

Още по темата

„Нямаше достатъчно спасители. Бърза помощ не дойде. На място нямаше и линейка. Когато започнах да крещя по телефона на 112, след може би 20 минути се появи линейката”, разказа Мая Стоицева, станала свидетел на инцидента.

Тони Момчилова, която е медицинското лице на плажа, обаче твърди, че се е намесила бързо. „Взех оборудването, което задължително трябва да бъде с мен. Когато пристигнах, спасителите вече бяха извели едното момиче в добро общо състояние”, уточни тя.

Забавянето на спасителите дошло заради голямото разстояние до неохраняемата зона. Първи в морето скача случаен турист и вади 10-годишното дете.  

„Човекът плачеше, защото каза, че е хванал и двете момиченца. Трябвало е обаче да пусне едното, защото не могъл да ги извади заедно”, разказва Стоицева.

На спасеното дете е оказана спешна помощ. „Имаше пулс и доста слабо дишане”, посочи спасителят Цветин Георгиев.

Едва тогава спасителите разбират, че има второ момиче, което вълните са отнесли. Започнало издирването с джет, а турист вдигнал дрон, за да направят оглед на залива.

„Когато отидох при майката, тя буквално колабира в ръцете ми. Тя беше сама и крещеше: „Рамира, искам си Рамира! Молете се с мен морето да ми върне Рамира”, сподели Стоицева.

Майката пристигнала с трите си дъщери на море в Китен. След инцидента снощи дошъл и бащата. Днес сутринта семейството продължи да обхожда ивицата с надежда.

Спасителите благодарят на тези, които са се озовали първи в морето. „Имаше хора, на които специално искам да благодаря. С едното момче говорихме след инцидента. Това е Алекс Савов от НСА”, обясни старши-спасителят Цветин Гогов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
2
 
6
 
! Отговори
ТикТок преди 2 години
Сигурно са отишли на скалата да си правят тикток. Жалко за детето.
102
1
 
2
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 2 години
До Мнение 107: Така е. Казаното е кратко, точно и ясно.
101
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До МнениеНали се е намерил челяк, който да спаси поне едното дете, можеше да има 2 трупа вместо един :)) Майката явно е била във Фейса, да си лафи с кифли, да е благодарна, че некой е скочил в морето за да спасява, че 2 трупа требва да погребва, не един :)))
100
1
 
51
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Само в България родителската безотговорност не се наказва. Това е престъпно нехайство, дори убийство - да позволиш на децата си да се къпят в бурно море в зона, която е неохраняема.
99
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По принцип има спасители, дето незнайно защо са такива.....хахахаха :)) Има от Перник, Разград, Търговище, Шумен, Добрич, Силистра, Русе....... само не и от Варна......хахахахах :))) Но челяка от Китен просто е бил в извънредна ситуация, требвало е да решава кой да спаси, решил е по-малката да измъкне, щото осъзнава, че не може да мъкне двама удавника :(( За да не му тежи много на съвеста, решил е да спаси дтето, не тинейджърката.....естествено това не е утеха, но да е мислила майката :(((
98
3
 
21
 
! Отговори
Менгеле преди 2 години
До Анонимен 97 "това, че има флагове, няма спасители, бурно е, е без значение."-------- ти не четеш ли? И в коментарите вече на няколко пъти го написаха - пари са давали, ще се къпят! От къде на къде някой ще им забранява да се къпят??? Ама какво може да се очаква от пр.имати, които още от училище са дресирани да не мислят... /n ----------------------- "Майката българка ли е?" - има достатъчно снимки и видеа, и името на чаааавето се знае, всеки може сам да прецени от кои точно "българи" е майкат
97
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
20 минути от обаждане на бърза помощ в града до неохраняем плаж на пясъка е доста бърза и добра реакция. не разбрах каква линейка търси тази жена на неохраняемия плаж? нямало линейка там? колко линейки трябва да имаме, за да държим по една на всяко празно място за всеки олиго***френ, който е тръгнал да се самоубива или пък не му пука за собствените му деца? тези хора въобще разсъждават ли? и не е само на морето или този случай. ходят сами по планини, падат, после мрънкат защо не ги намират????
96
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голяма трагедия за огромно съжаление... Аз успях да извадя един приятел от средата на езеро, не е лесно да се плува с някой, ако не си професионалист, знам го. Добре, че този човек е успял да извади двете деца, а за третото... :(
95
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
съжалявам, че ще го напиша, но това вече става български синдром. 'правилата важат за всички, освен за мен'. флаговете, вълните, неохраняемия плаж, не можещите да плуват деца..те тези неща нямат значение. после като стане белята, изведнъж се почва да се търсят институции, защо нямало спасител, защо било бурно, кой трябвало да научи децата да плуват и да се пазят. от всички кладенци вода, ама твърде късно. не знам за господ ли се е мислела тази псевдо-майка и как въобще има очи да говори сега?
94
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
айде и тук дежурните ******ове..какви итн бургас те гонят, тези пък даже не са помирисвали правителство? какви президенти на частния плаж с концесионер и какво общо има президент или премиер със спасителите? то дори и в островните държави като великобритания, какво си мислиш, че кралицата ходи с каляската от плаж на плаж и дава кеш на спасителите? то да не е чичо в бойко, дето хвърляше държавните пари с джипката? ама вие само това сте виждали и това чакате да се случва.
93
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
миналия август на сев. черноморие имаше големи вълни, но без мъртво вълнение. гледам един окаян спасител се убива да свири, ама нон-стоп. казвам му - обаждам ти се, че влизам да плувам, да не се притесняваш, а той отвърна - аз на такива като теб въобще не свиря, достатъчно е видя как се потапя човек във водата. ама тук е пълно с пияни шкембелии, дошли от горите, залитат, освен селска река друго не са виждали и да искам, няма да мога да ги изкарам, толкова са тежки, нахални и дебелоглави.
92
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв човек трябва да си за да си пуснеш децата в морето на червен флаг? Айде кажете тва хора ли са? Майката българка ли е?
91
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
така е. я шимпанзето, я вълните виновни. това, че има флагове, няма спасители, бурно е, е без значение. важно е да си правиш селфита, докато децата ти влизат в морето, а после да се правиш на драматург по фейсбук как нямало джетове, брегова охрана и марсианци да помогнат.
90
1
 
40
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Много е просто...при бурно море, не се влиза! Като се обърне каруцата, пътища много! Жалко за детето!
89
31
 
7
 
! Отговори
Радево време преди 2 години
Имаше пари оставени за спасителите до 15 септември, нека фигуранта и ИТН Бургас кажат къде са парите? Виждате ли какво стана заради вашите кражби? Депутати ли щеше да купи фигуранта с парите? Излез и кажи???
88
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
веднъж на кранево спасявах две деца чужденци, имаше вълни и мъртво вълнение; не съм професионален спасител. казвате, че спасяващите избирали кого да спасят - няма такова нещо, то не е практикер или била да избираш салата. всичко става инстинктивно, предполагам подсъзнателно издърпваш първото, което е близо до брега и ако имаш сили, влизаш за другото. в моя случай, за радост се усетиха и други хора и влязоха втория път, та го измъкнахме полуумряло и него. а тази 'майка' е за доживотен затвор.
87
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След Илинден морето се обръща, хората са го казали. Затова през септември на море не се ходи. Аз преди две години ходих в края на август и непрекъснато имаше мъртво вълнение. За какво да си давате парите и да не можете да се изкъпете даже.
86
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
преди време, в англия майка беше изпуснала 5г. хиперактивно дете в зоопарка, вкарало ръка при шимпанзето, съотв. счупване и инвалид доживот. табели и решетки имало също. та, вървяха коментари кой е виновен: държавата, построила зоопарка? зоопаркът, внесъл маймуни? 5 годишното дете, ненаучило се да чете табелите? *** може би? накрая осъдиха майката.тук търсят охраната на неохраняемия плаж, сърдити на морето, вълните и държавата, флаг имало, а майката гледала от брега как влизат и се давят?
85
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми избрал е да спаси по-малкото дете, не е могъл да мъкне и двете деца, трагедия голяма :( Ако си мислите, че е лесно да влачиш човек в морето, значи нищо не знаете :)
84
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Морето не е за подценяване... Децата ми са добри плувци, едното плува състезателно и е обучен спасител, обаче сме имали дни, в които не влизаме във водата. Никога не разчитам на спасители или други хора. Ако вълните са големи, не знаеш каква беля може да стане на дълбоко. Съболезнования на близките на момичето, болката сигурно е страшна...