От Китен: Човекът плачеше - хванал и двете деца, но трябвало да пусне едното

Инцидентът станал пред очите на майката, останала на брега с третата дъщеря
10 сеп 2021 14:40, Елка Василева
167
От Китен: Човекът плачеше - хванал и двете деца, но трябвало да пусне едното
Снимка: БГНЕС

Подновена е акцията по търсенето на 15-годишното момиче, което изчезна в бурното море на плаж „Атлиман“ край Китен вчера. Бурното море усложнява работата на спасителния екип.

Момичето и сестра му  - на 10 и 15 години, влезли в морето в неохраняемата зона, но били повлечени от мъртво вълнение.

Инцидентът станал пред очите на майката, която останала на пясъка с третата си дъщеря. След броени минути туристите започнали да викат за помощ, предаде Нова тв.

Още по темата

„Нямаше достатъчно спасители. Бърза помощ не дойде. На място нямаше и линейка. Когато започнах да крещя по телефона на 112, след може би 20 минути се появи линейката”, разказа Мая Стоицева, станала свидетел на инцидента.

Тони Момчилова, която е медицинското лице на плажа, обаче твърди, че се е намесила бързо. „Взех оборудването, което задължително трябва да бъде с мен. Когато пристигнах, спасителите вече бяха извели едното момиче в добро общо състояние”, уточни тя.

Забавянето на спасителите дошло заради голямото разстояние до неохраняемата зона. Първи в морето скача случаен турист и вади 10-годишното дете.  

„Човекът плачеше, защото каза, че е хванал и двете момиченца. Трябвало е обаче да пусне едното, защото не могъл да ги извади заедно”, разказва Стоицева.

На спасеното дете е оказана спешна помощ. „Имаше пулс и доста слабо дишане”, посочи спасителят Цветин Георгиев.

Едва тогава спасителите разбират, че има второ момиче, което вълните са отнесли. Започнало издирването с джет, а турист вдигнал дрон, за да направят оглед на залива.

„Когато отидох при майката, тя буквално колабира в ръцете ми. Тя беше сама и крещеше: „Рамира, искам си Рамира! Молете се с мен морето да ми върне Рамира”, сподели Стоицева.

Майката пристигнала с трите си дъщери на море в Китен. След инцидента снощи дошъл и бащата. Днес сутринта семейството продължи да обхожда ивицата с надежда.

Спасителите благодарят на тези, които са се озовали първи в морето. „Имаше хора, на които специално искам да благодаря. С едното момче говорихме след инцидента. Това е Алекс Савов от НСА”, обясни старши-спасителят Цветин Гогов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
22
 
12
 
! Отговори
Някой си преди 2 години
На тоя плаж съм бил на почивка повече от 10 пъти, включително и това лято! Мога да ви кажа, че тоя залив / Атлиман / е един от най-спокойните откъм вълнение в цялото ни Черно море. На тоя плаж през активния сезон няма неохраняема зона. Явно сега в края на сезона сигурно са оставили като неохраняема зоната до скалите / Срещу дискотека Зангадор /. Жалко за момичето. Човек на 15 години е недопустимо да не може да плува! На нейната възраст аз плувах по 3 км. и то в морето на Камчия!
82
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Менгелеморето не прощава, и ако нямаш опит в открито море, няма да ти помогне опита ти в басейн. Трябва да познаваш морето и особеностите на теченията и вълненията. В басейна нямаш никакви препятствия и водата е в покой.
81
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лека му пръст на детето! Морето бурно, на неохраняван плаж, що за глупост да оставиш децата си да плуват? После държавата им виновна, и защо? Някои както изглежда, не могат да мислят, после друг им виновен.
80
5
 
31
 
! Отговори
Край преди 2 години
Да почива в мир детето. Държавата и никой друг освен родителите не са виновни.Научете си децата да плуват. Дойдат русначета и германчета и са като риби - нашите джапат.
79
1
 
9
 
! Отговори
Менгеле преди 2 години
До До Менгеле "Не е чак толкова трудно - отзад и отдолу." - сигурен съм, че както всеки занаят и този си има тънкостите. Аз нито съм спасител, нито имам желание да ставам. Само казвам, че въобще не е толкова лесно и елементарно както някои хора си мислят. Аз лично без оборудване (каяк, лодка, джет, дъска, жилетка, въже, пояс... ) и сам никога няма да тръгна да спасявам някой случаен. За щастие ситуациите ми до момента винаги са били в до някаква степен контролирана среда.
78
12
 
4
 
! Отговори
Менгеле преди 2 години
До До Менгеле "И да е тренирало, пак няма шанс, щом се уплаши" ---- ами моите впечетления са от дечурлигата дето ходят на курсове на басейна дето зимата и аз ходя. Тия са като попови лъжички - въртят кръгове около мен докато си правя дължините. Нормалната им игра е да се давят едно друго. 15-20 метра по дъно за нищо го нямат... и това са 10-15 годишни лапетии. За тия съм сигурен, че биха се справили с почти всяка морска ситуация.
77
7
 
13
 
! Отговори
До 78 преди 2 години
А ако някой от стоящите на брега е имал възможност, но е нямал желание?!! Примерно, щото не е на кеф и не му се мокри в момента. А и кой после ще проверява можел ли е или не е можел да плува... Нека не се плъзгаме по тая писта на разсъжденията. Да не дава Господ, човек да изпадне в подобна ситуация за избор.
76
2
 
11
 
! Отговори
До Менгеле преди 2 години
Не е чак толкова трудно - отзад и отдолу. Но си иска обучение и тренировки. Особено хващането. Не става само с обяснения и по интернет. Колкото до гледката, наистина е потресаваща.
75
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 61Черно море се нарича, защо ли......хахахаха :)) Айде от мен да мине, нема да обиждам вече невежите от вътрешността на родината ни :)) Иначе евала на спасителя спасил едното дете, ама нали се сещате, че не може да спаси всички, затова има родители, които да се грижат за сигурността на децата си, щото те са просто деца, нищо не знаят за морето, камо ли за живота :))
74
10
 
2
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
Алпът Чулман е взел Рамира. Това е. Сега тя е негова жена. За да не си взема алпът произволно, който му дойде, оставяйте на морският бряг и по скалите дарове, но не месо, най-много той обича кашата ...
73
1
 
25
 
! Отговори
До Менгеле преди 2 години
И да е тренирало, пак няма шанс, щом се уплаши. Колкото и да си млад и силен, морето и реката не можеш да ги пребориш или изпиеш. В такава ситуация, шанс имаш само, ако се задържиш с минимални усилия на повърхността. Намали или спре да те тегли навътре, пробваш се да плуваш успоредно на брега в началото, като постепенно се насочваш към сушата. И така, докато издрапаш...
72
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вижте това е естествен подбор един се къпе на неохраняем плаж друг си прави селфи с лъва трети Каролеф скача от скали На тези хора не може да им се помогне Те се срещат с природните и физични закони защото си мислят че не важат за тях
71
1
 
51
 
! Отговори
Менгеле преди 2 години
До Руди "Много е сложно ваденето на един удавник." ---- еми хората не се виждали удавник от близо и лично, затова си мислят, че ей така става. Нямат си идея, как реагира някой, който се е паникьосал до такава степен, че в него е останало само първосигналното. Не знаят какво е удавник да ти се катери върху главата в опит да остане над повърхността и същевременно да дави единствения, който може да му помогне. Не са виждали погледа на удавник.
70
1
 
12
 
! Отговори
Да не спорим преди 2 години
До всички коментирали - - вероятността да се удавиш в морето през септември е почти равна на вероятността да се пребиеш на ски през май....... питайте Каролев :-(
69
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Защото няма пари Ти някога ходил ли си на море през Септември? Да, може би е малко по-евтино, но повечето туристи предпочитат Септември защото е по-тихо, има по-малко хора и не е толкова горещо, а не защото са без пари. Без пари и през Декември не може да почиваш на морето...
68
1
 
104
 
! Отговори
Руди преди 2 години
Сам човек не може да ги спаси наведнъж. Това, не е възможно. Много е сложно ваденето на един удавник. На двама наведнъж е пълна фантасмагория. Ако не беше пуснал едното дете, сега щяхме да четем за трима удавени. Спасителят на едното дете е истински герой изобщо да влезне в такова море при двама давещи се. Рискувал е много и въпреки огромната загуба за родителите, според мен е успял. Браво, момче!
67
7
 
16
 
! Отговори
Малко за спасителите преди 2 години
чужденци (майка, баща и тинейджърка) решава, че ще плува от брега да буната (сигурно към 200 метра в идеално равна вода). Плуваха до някъде и взеха да се измарят. Личеше си че няма да успеят. Викам на спасителя ще стане беля виж ги тия. Имате водно колело дай да го вкараме за 5 мин ще ги извадиме. А той си погледна часовника и вика тия не са моя отговорност аз съм на работа до 6 часа, а сега е 6 часа и 2 минути. Взе една найлонова торбичка с дрехи, качи се на колелото си и си тръгна. уристи,
66
2
 
33
 
! Отговори
Менгеле преди 2 години
Аз лично съм си правил експеримент какво е да влезеш в силно мъртво вълнение. Естествено под наблюдението на приятели и джетове в готовност. Мога да кажа, че физическата ми подготовка е доста добра (час плуване или час бягане не са ми проблем) + че и каякинга ми е хоби, демек свикнал съм с водата. Еми не е приятно. Основното е човек да може да запази самообладание и да не се панкьосва. Паникьоса ли се, да се пише пътник. Дете ако не е тренирало плуване няма никакъв шанс да излезе само.
65
1
 
14
 
! Отговори
Малко за спасителите преди 2 години
И да има спасители файда няма. Това лято бях на Шкорпиловци. Имаше трима младоци -страшни *** и един стар спасител. Стария се опитваше да ги тренира и да ги научи нещо, а те цвърчаха и се смееха като маймуни. Единия даже гонеше другите двама с една лопата. Възмутени хора им викат излагате се момчета, гледайте водата а отговора им беше: "Ела да ми се обадиш, ако някой се удави преди шамандурата, ние отговаряме само до там".И друга по фрапираща случка: Във Варна на буните младо семейство чу
64
2
 
38
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Какви спасители и линейка търси заухавата Мая Стоицева на НЕохраням плаж?