Вадим по 70 000 евро за селска къща с две спални в провинцията

Най-търсени са тези, които нямат нужда от много ремонт
Обновена: 20 сеп 2021 10:41 | 20 сеп 2021 07:17,
212
Вадим по 70 000 евро за селска къща с две спални в провинцията
Снимка: БГНЕС

70 000 евро достигна цената на селските къщи в провинцията. Във Великотърновско например най-много се търсят жилища с минимум две, че и три спални. Новите им собственици искат те да са с дворна площ между 800 и 1000 кв. м.

А цените на подобни къщи варират между 50 000 и 70 000 евро.

Брокери разказват, че на най-голям интерес се  радват жилищата, които струват под 50 000 евро и нямат нужда от големи ремонти. По думите им имоти на село купуват предимно хора, които не искат да се занимават с майстори.

Освен от необходимия ремонт цените зависят и от наличието на обзавеждане и пълно оборудване, както и от това дали къщата е част от затворено селище с допълнителни услуги за собствениците и техните гости, пише „Монитор“.

Старите къщи край София са достъпни и за хора с по-ниски доходи, като цената им варира от 50 хил. до 130 хил. евро. В близките села до София обаче като Мировяне, Мрамор, Доброславци, Кубратово и Волуяк за стара къща в лошо състояние вече искат поне 80 хил. евро. “Има клиенти, търсещи луксозни имоти на по-високи цени, но там имотите намаляват още повече и в момента почти няма предлагане”, коментира брокерът на имоти Калоян Ганев. Отчита също, че в момента има слабо търсене на парцели за строителство.

Още по темата
Забелязва се и тренд за изместване на интереса към къщи от южното към северното Черноморие. Търсят се селски къщи в близост до морето на цени между 50 000 евро и 70 000 евро. Интересът към селските къщи не е временно явление, породено от коронавируса, а ще се запази и като тенденция и през следващите години, прогнозират брокери. Това доведе до бързото изчерпване на най-хубавите имоти, включително и на такива, които дълго време не можеха да намерят своя нов собственик. Дефицит на качествените селски имоти заради голямото им търсене се наблюдава в почти всички региони на страната, коментират брокери.

„Пазарът е доста обран и има недостиг на качествени и хубави имоти. Разбира се, продължават да се предпочитат селата с удобни транспортни връзки с града, наличието на качествен интернет, магазини, аптека и др”, обясни Калоян Ганев цитиран от „Янтра днес“.

Статистиката сочи, че средната цена на купените селски къщи през 2020 г. е била 41 500 евро, докато през предходните години е била около 20-25 хил. евро, показват данни на компания за недвижими имоти. Причината за това не е само поскъпването на имотите, а насочването на купувачите към по-хубави имоти, които предлагат възможност за обитаване през всички сезони на годината.

Стремежът към уединениe и по-голяма самостоятелност поддържа висок интереса към къщи в южните райони на София, близо до Витоша.

Запитванията са както за самостоятелни къщи, така и за редови къщи част от комплекс. Бюджетите на клиентите за този тип имоти са приблизително 320 000 - 345 000 евро в зависимост от локацията и площта, обясняват брокери.

Близо 60% от купувачите, търсещи да закупят жилище ново строителство, предпочитат да имат баня към всяка спалня, сочи проучване на голяма компания за недвижими имоти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време уикенда като чуех как ще се ходи на вилата и направо откачах. Колкото и да обикаляте няма да намерите по-добро място за живеене от София. За почивки, екскурзии, разходки, да - но за живеене е просто абсурдно да се навреш в едно село.
82
1
 
33
 
! Отговори
гражданин преди 2 години
До: Гиб Мелсън (номер 75) Така е! За да живееш в истинско българско село (а не квартал на София или Търново), трябва да се лишиш от много неща! Селото където имам такава къща няма нищо. Няма аптека, няма лекар, има един кебапчия който продава кебапчета, зарзавати и плодове, оцет и олио, и толкова! Пияниците всяка вечер се събират в селската кръчма, и ако ти стане лошо или се разболееш умираш! Най-близкият град в който има болници и аптеки е на 50 километра!Това е селската реалност!
81
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за 70 хил евро се купува жилище в София, където има работа и бъдеще. Ще оспорите, че е е мизерия, да но има какво да се работи. В село, където няма препитание за какво и откъде да ги вадиш тези 70 к евро? Освен пенсионер със спестявания, но къде са децата и внуците? Не, че няма такива цени и имоти, но това не са масовите и не важи за всички села.
80
0
 
22
 
! Отговори
Смях преди 2 години
Ето линк към парцелче в Еленско - https://imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1r147913200646242&slink=7546tb&f1=1. Какви са тези цени. За още 60000 хиляди лева вдигаш едноетажна къща и си ти. Ей брокерчата гладни не познавате парите и лъжете старите баба.
79
2
 
33
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Романтиката свършва там, където се появява нуждата от ясла, детска градина, училище, болница, работа (като свърши глезотията Хоум Офис), нормален магазин за хранителни стоки...
78
0
 
19
 
! Отговори
гражданин преди 2 години
До: номер 61 Така е, потвърждавам! Скъпи и добре поддържани къщи можеш да намериш само по големите градове, а ако изобщо се говори за села, технически погледнато и Банкя е село, където бившия ни премиер си има къща, която може и да е повече от 70 хиляди евро.Но Банкя не е истинско българско село, а квартал на София!На моя колежка родителите и продадоха селската си къща за смешна сума, а купувачите естествено бяха от малцинствата...България загива!
77
2
 
18
 
! Отговори
О чудо преди 2 години
Селянията от градовете да вземат да си одят по селата. Градовете и молове са претъпкани със *** със смартфончета и чела два пръста и интелект на 2 милиметра марат се мотят се като мухи без глави с пари дето се чудят кво да ги правят.
76
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вадим по 70 000 евро? Кои точно , дупетатите ли?
75
0
 
18
 
! Отговори
Льольо преди 2 години
Точно па Кубратово да ми препоръчвате... Че там половината село я на септични ями, а другата половина на незаконна заустена в Искъра "направи си сам" канализация. Ама щом има балъци да дават по толкова пари... така да бъде.
74
0
 
10
 
! Отговори
Бочо преди 2 години
До пияница мистик Много добре ги знаем тези, които живеят в trailer park-овете каква стока са.
73
0
 
18
 
! Отговори
Чудо! преди 2 години
Те *** му и баща му едвам изули цъ р ву лите и изскубали от родния двор, продали дедовите ниви и купили тухлярка в Големия град, а то сега ще ми се връща на село, ми и рови да намери изутите цъ рв у ли... Заулява работа....
72
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идете да, видите Ямболска Казанлъшка Сливенска Новозагорска околий и др. все едно сте в Индия бели хора рядко се мяркат
71
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вадим, вадим, е са вадим.
70
0
 
16
 
! Отговори
Ми добре преди 2 години
Аз бих дал и 200 к, ама нямам.
69
11
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Аз пък имам един приятел, на които мечтата на живота му е да си купи кемпер и да живее в него. Ама хубав кемпер, не някакъв на 20 години. Така можеш да си ходиш и живееш където си поискаш, според него. Не съм много съгласен, защото тук не сме като в САЩ. Там има цели селища от каравани и кемпери, ама се включваш към ток, вода, тоалетната можеш да си я изпомпваш. Тук няма такива паркинги за каравани и кемпери. Може би само по морето. В София няма такива места
68
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За 70000 евро цялото село ли се продава?
67
1
 
18
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Кой както се прекара. Мой братовчед си купи къща за три хиляди лева в едно село с един декар двор. Изхарчи няколко К за ремонт и с ремонта имота му излезе 10 К общо. Според мен няма как един селски имот с каквато и да е къща да струва повече от 20 К. Да за да построиш къща струва много пари, но за да живееш на село трябва да се лишиш от много неща, така че 20 К трябва да е таван за селска къща примерно с двор един декар. Е който има излишни пари естествено винаги може да се набълбука-има право.
66
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ви става Днес, нема нови статии, нема интриги.....да не сте махмурлии....хахахаха :)))
65
0
 
27
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Пълни глупости!Живеем в търновско село и знаем цените МНОГО ДОБРЕ!За толкова пари ще си вземето имение на 3 ката с 3 дкр. градина!Масово са за по 10 -30 хил. ЛЕВА.Още 20-тина и е приказка.Това са 20 хил евро,НЕ 70!Села на 10-15 км. от Търново.Сега,малко повече търсене ще трябва за да разучите местното население - за крадливата и миризлива част.Но все още има населени села,с хора от града, всяка седмица по къщите и ровят из градинката или човъркат по дома.Има "чисти" селца!
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямат нужда от големи рекорди, викаш )))