Керемедчиев: Хаос при цените, икономиките ще буксуват

България още не е постигнала диверсификация на доставките на газ
11 окт 2021 12:37, Петя Славова
148
Керемедчиев: Хаос при цените, икономиките ще буксуват
Снимка: БГНЕС

Значителен скок в цените претопяват увеличението на пенсии и заплати. Тази седмица предстои в Брюксел страните членки да обсъдят компенсациите заради високите цени на горивата и на галопиращите цени на всички останали стоки.

" Много е труден да се създаде единен механизъм и на тази среща в Брюксел не очаквам да даде ползотворни резултати, макар че очакванията са големи, но е много трудно да се създаде единен механизъм за подпомагане на държавите", каза пред БНР Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на икономиката и на външните работи за предстоящата среща на ЕС да това какви мерки се очаква да се вземат срещу високите цени на горивата, тока, парното.

"Така че не очаквам някакви бързи и крайни мерки. Хаосът и паниката на пазарите е висока. Цената на природния газ поскъпна с над 30 на сто на европейските борси. Прогнозите са за растеж до 2050. И виждаме крайна тенденция за поскъпване на живота на европееца и все още неадекватни мерки на ЕК и страните членки за компенсация.

Още по темата

Поредно поскъпване на петрола към нови многогодишни ценови върхове

Компенсацията би могла да е различна за всяка една от държавите. Но България още не е представила Планът за развитие. "За съжаление, бягаме след събитията и трудно постигаме консенсус", коментира Керемедчиев.

По думите му България все още не е постигнала диверсификация на доставките на газ, макар и това да не е само български проблем.

"България остави на трупчета тази идея за доставки на газ чрез алтернативни източници извън руския газ. Сега възможностите за подпомагане на бизнеса и бита заради високите цени на газа не виждам как ще стане", каза още Милен Керемдчиев.

Според него няма дългосрочно решение за енергийна диверсификация в нашата страна.

"А потреблението на ток ще расте, така че,  ще растат и цените. Така и икономиките ще започнат да буксуват", поясни той.

Според него, отказът на европейски държави от обикновените източници на енергия вдига интереса и желанието на покупка на повече газ. Това ще накара новите бюджети да има все повече разходи.   По думите му, скокът в цените ще се наложи да се вдигнат и данъците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Яжте насекоми. Съдържат протеини и всички амино-киселини. Ще ядете насекоми и синтетични химически каши вмесо плодове и месо защото няма да има селско стопанство и растителност за плодове, зеленчуци и животновъдство. Всичко ще бъде покрито със соларни панели и вятърни перки за ток, които могат да произведат едва 10% от необходимата енергия. Няма да има газ и нефт. Но ще спасим планетата.
17
1
 
9
 
! Отговори
Зоро Имишънов преди 2 години
Да спасим планета. Създаването на капацитет за възобновяеми енергийни източници изисква отчуждаване на обширни територии, а такива в Европа няма. Огромни парцели земя ще трябва да бъдат отчуждени за вятърни мелници, слънчеви електроцентрали, близки предприятия, ликвидиране на населени места и евакуиране на населението. Това изисква значително намаляване на населението. Например в резултат на многократни вълни от пандемия и свързани с тях дейности, които в крайна сметка трябва да освободят територията от хората. Може да се приложи и доброволна евтаназия в името на спасяването на планетата.
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Франц Тимерманс, еврокомисар с половин милион евро заплата винаги носещ гейска (в цветовете на дъгата) ковид-19 маска: "Газът няма място в Европа и трябва да се изключи от списъка на енергийните източици".
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До По-високи цени "Повече ДДС в хазната. Да махнат и 9% за ресторантите. Нямаше ефект." - предполагам това ще им е следващия ход на некадърниците. След вдигането на тока следва вдигане на данъци и ДДС. Вместо 20% за всички ако може 25-30% да го направят. Това е мисленето на *** глави. Типично мислене на червени комунисти. Така разсипват икономиките че накрая не остава нищо. Даже и за тях самите няма.
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ще стане когато спрат социалните помощи за *** в западния свят? Всеки да си развихри фантазията, че ме мързи да пиша сценарий за хорър филм.
13
12
 
12
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Радев Радев до къде ни докара А сега се криеш
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От боб има много газове.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да отида и до Швеция. Тук има един настървен мигрант от Швеция който пише по цял ден и плюе по България. Братко, ще ме вземеш ли в Швеция, за да ме насилват мигрантите преди да ме изядат?
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз ще мигрирам в Австралия, сиднитУ ще ме посрещне. Заедно ще живеем в концлагера. Сидни, тук ли си? Опс, забравих, че ви спряха нета ха-ха
9
3
 
10
 
! Отговори
хаха Керемедчиев преди 2 години
На пръв поглед ми се видя като Чекмеджиев и ми стана много смешно :D
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Яжте боб и зеле и пийте пълномаслено прясно мляко да има повече газ и да паднат цените.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички танкери с втечнена газ пътуват към Азия, предимно Китай, където цените се по-високи.
6
2
 
8
 
! Отговори
По-високи цени преди 2 години
Повече ДДС в хазната. Да махнат и 9% за ресторантите. Нямаше ефект.
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Помощникът на президента на САЩ по национална сигурност Джейк Съливан смята, че в Русия трябва да отговорят на потребностите на пазара за увеличаване на доставките на газ за Европа. "Ние отдавна сме загрижени, че Русия използва енергията като инструмент за принуда и политическо оръжие". Ами защо САЩ не доставят газ на Европа да неутрализират газовото оръжия на Русия?
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ората са гладни и озверели.
3
12
 
13
 
! Отговори
ГЕРБ преди 2 години
И да ми поставяте минуси това няма да ви отърве от безумните цени.
2
13
 
17
 
! Отговори
ГЕРБ преди 2 години
Защо бе хунтата на ПУЧА Радев много гот управлява .ХАК Е НА ВСИЧКИ ПРЕВРАТАДЖИИ
1
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Раев вдигна тока. Сега ни грози криза.