Керемедчиев: Хаос при цените, икономиките ще буксуват

България още не е постигнала диверсификация на доставките на газ
11 окт 2021 12:37, Петя Славова
148
Керемедчиев: Хаос при цените, икономиките ще буксуват
Снимка: БГНЕС

Значителен скок в цените претопяват увеличението на пенсии и заплати. Тази седмица предстои в Брюксел страните членки да обсъдят компенсациите заради високите цени на горивата и на галопиращите цени на всички останали стоки.

" Много е труден да се създаде единен механизъм и на тази среща в Брюксел не очаквам да даде ползотворни резултати, макар че очакванията са големи, но е много трудно да се създаде единен механизъм за подпомагане на държавите", каза пред БНР Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на икономиката и на външните работи за предстоящата среща на ЕС да това какви мерки се очаква да се вземат срещу високите цени на горивата, тока, парното.

"Така че не очаквам някакви бързи и крайни мерки. Хаосът и паниката на пазарите е висока. Цената на природния газ поскъпна с над 30 на сто на европейските борси. Прогнозите са за растеж до 2050. И виждаме крайна тенденция за поскъпване на живота на европееца и все още неадекватни мерки на ЕК и страните членки за компенсация.

Още по темата

Поредно поскъпване на петрола към нови многогодишни ценови върхове

Компенсацията би могла да е различна за всяка една от държавите. Но България още не е представила Планът за развитие. "За съжаление, бягаме след събитията и трудно постигаме консенсус", коментира Керемедчиев.

По думите му България все още не е постигнала диверсификация на доставките на газ, макар и това да не е само български проблем.

"България остави на трупчета тази идея за доставки на газ чрез алтернативни източници извън руския газ. Сега възможностите за подпомагане на бизнеса и бита заради високите цени на газа не виждам как ще стане", каза още Милен Керемдчиев.

Според него няма дългосрочно решение за енергийна диверсификация в нашата страна.

"А потреблението на ток ще расте, така че,  ще растат и цените. Така и икономиките ще започнат да буксуват", поясни той.

Според него, отказът на европейски държави от обикновените източници на енергия вдига интереса и желанието на покупка на повече газ. Това ще накара новите бюджети да има все повече разходи.   По думите му, скокът в цените ще се наложи да се вдигнат и данъците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 44 Соларните панели и тук не са скъпи. Къщата с бойлер на солар излиза най-евтиния начин да имаш топла вода.
37
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз си турих на тавана соларни панели и панели за топла вода и вече не плащам ток и парно и се грея без проблем. Турете си соларни панели и панели за топла вода, let's go green, хем се грееш, хем не плащаш ток и парно, хем спасяваш планетата. Прекрано, нали!
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами, уж "случайно" изпуснатия вирус ще се окаже, че не изпуснат съвсем случайно!!! Като прибавите и ненаучно доказаната, но яростно имплементирана "Теория" на Еко-Ш.изоидите и тяхното рекламно лице Грета Бла-Бла-Бла..., "Пъзела" започва да предобива все по-ясни очертания!
35
4
 
0
 
! Отговори
До 41 преди 2 години
Точно това правя и в момента и през зимата. Само че не с панели за ток, а с такива за топла вода. С тези за ток си ползвам електроуредите.
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Соларните панели не са толкова скъпи за западняците, но не го правят, дори и за България не са чак толкова скъпи, всеки може да ги инсталира на покрива, хората взимата повече заеми за нови айфони. Но ползвата от тях е минимална, енергоята която доставят е незначителна, освен това зимата и вечер не доставят никаква енергия, точно когато е нужна.
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предлагам да приложим Тайландския почин и да изграеим мега вятърни централи в некое море и да точим безплатен ток от вятъра.
32
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
О, тепърва ще разберете истинската цена на счупената заради вирус със смъртност под 1% икономика. От вируса ще умрат милиони, от мерките ще умрат милиарди.
31
4
 
8
 
! Отговори
соларен панел преди 2 години
Грейте се през дългите зимни нощи със соларни панели, те дават много ток зимата.
30
2
 
3
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 2 години
До Анонимен - 37 Krete/neta Ta//rd-berg -ходи си пий таблетките, китайците преди години доказаха че вегетирането (не-яденето на месо) уврежда децата и се получават индивиди със 10-15 точки по-малък КИ.
29
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слънчевите панели не стигат дори за 1/10 от енергията нужна за един жилищен блок, освен това слънцето не грее постоянно. Ако беше така, всички блокове щяха да са със слънчеви панели, всеки може да си постави. А какво правим с енергията за промишлеността - на ръчен труд и на колички, няма да има ток за промишлеността, или на покривите на заводите ще слагат перки и силани панели.
28
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1.8 трилиона евро похарчиха Урсула и комисарите в ЕК които взимат по половин милион европ заплати. 1.8 трилиона евро за развитие на зелени енергии. Резултата - енергийна криза и енергиен колапс на ЕС. Икономиката се срива, инфлацията расте. Една АЕЦ струва 6 милиарда, с тези пари можеха да построят най-малко 20 АЕЦ които щяха да гарантират изобилна енергия за икономиката на ЕС без да отделят никакви въглеродни емисии. Как мислите, защо не искат атомна енергия?
27
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз хаос не виждам. Цените съвсем закономерно си растат в резултат на огромната инфлация. Предизвикана пак съвсем закономерно от локдауните и безумното печатане на пари. И съвсем закономерно същите, които печатат хартийки обръщат на момента собствените си в биткойни, затова той си расте стабилно, и хартийките стават все по-волатилни спрямо него...
26
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А къде е диверсификацията на БСП и Станишеф когато управляваха?
25
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Русифилът" Радев и правителството му можеха да сключат договор за газ с Русия, както направи Унгария, но не го направиха. Дори Русия сама предложи на България. А сега разбира се - Бойко Борисов и ГЕРБ са виновни!
24
8
 
10
 
! Отговори
честито на стадото преди 2 години
нема да се плашите , промяната върви с пълна сила . а ако фигуранта с подкрепата на така нареклите се партии на промяната вземат властта , леле малеее , кви промени ни чакат :) , и не само в цените .
23
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен до 26 преди 2 години
*** на ОПГ ГЕРБ едно си знаят Радев. Направи си труда и прочети статията става въпрос за цените в ЕС. И Радев ли управлява през последните 12 години, къде е диверсификацията на текадърника от Банкя който ни проглуши ушите, че я извършвал а се оказа пак лъжа.
22
3
 
5
 
! Отговори
бай Гейтс преди 2 години
До Анонименняма да спрат помощите с ваксините ще намалят парите за пенсии на тези дето са внасяли и ще ги дадат на тези дето вземат помощи всичко сме изчислили ще ви намалим малко с ваксините и ще бъде чисто и зелено за останалите
21
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
трябва да се помогне на заведенията и от там ще тръгне икономиката, нека махнат тези 9 процента ддс за заведенията това са 700 хиляди души от бранша. иначе на изборите да не плачете господин радев? само казвам засега сме с вас
20
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕК ще забрани на страните членки да сключват договори за газ с Русия както направи Унгария, а на Унгария може да наложи санкции. Ако всяка страна започне сама да си сключва договор с Русия това ще разедини и отслаби ЕС.
19
4
 
12
 
! Отговори
Триморие преди 2 години
Унгария преди седмици сключо договор с Русия за дългосрочна доставка на газ и сега купува газта евтино от тръбата през България. Русия предложи и на България да сключи такъв договор. България купува на 600$ по спотови цени, другия месец ще купува на 800$, след нова година на 1000$. Тримореца "русофил и агент на Москва" Румен Радев можеше да сключи договор с Русия както направи Орбан, и сега нямаше да има никакво повишение на цените на нищо. Но кариерата в НАТО е по-важна за тримореца Радев, пък и заплатата му е добра, не са му грижа цената на отоплението, тока и храните.