Брокери: Търсенето на жилища е по-голямо от предлагането

Много хора сключват сделки "на зелено" заради по-добрите финансови условия
26 окт 2021 07:30, Анисия Иванова
62
Брокери: Търсенето на жилища е по-голямо от предлагането
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Жилищата в някои квартали на големите градове да поскъпнали с повече от 20% за година. Като цяло пазарът е много динамичен и много сделки с имоти има не само в градовете, а и в селата, според брокери.

Въпреки желанието на много хора да имат втори дом по-близо до природата, основното търсене е насочено към престижните квартали, където и цените са най-високи.

Основната причина за рекордно високите цени на имотите е, че търсенето продължава да изпреварва предлагането. Хората, които купуват имоти с цел инвестиция, се увеличават. При ниските лихви по банковите заеми хората търсят алтернатива за спестяванията си.

При покупката на жилище с цел инвестиция най-важното е придобиването на имот на възможно най-ниската цена, както и очакванията как тази цена ще се повишава във времето, за да се реализира печалба.

На пазара обаче преобладават хората, които купуват имот за собствени нужди. При покупката на такъв имот изискванията са по-големи, а цената отива на заден план. Много по-важно за купувачите е каква е локацията на имота, колко са стаите, какво е изложението, дали наблизо им спирка на градския транспорт, детска градина, училище и магазини. Когато купуват имот за семейството си хората са склонни да платят повече, за да придобият мечтания дом.

Допълнителен фактор за стимулиране на пазара са ниските лихви по банковите кредити. Банките отпускат ипотечни кредити при най-ниските лихви в историята. “Определено годината беше много динамична”, казват брокери на имоти, цитирани от "Труд". Политиките на банките по отпускане на жилищни кредити е функция на търсенето, допълват те.

Заради високите цени на имотите все повече хора се насочват към покупката на жилища още на етап в строеж. При покупката на имоти “на зелено” изпълнителите на проекта дават добри възможности за изплащане - определена сума в началото и доплащане при получаване на Акт 16. Допълнително предимство е, че в началния етап на строеж има по-голям избор от имоти в сградата и купувачите могат да избират етаж и изложение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: ценисофияпазаримотни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
6
 
3
 
! Отговори
Taню преди 2 години
Сeлeнчета,кой ви покааза пътя за Соофия, сeлeнчета...
26
0
 
19
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Чудя им се на акъла на тези, дето купуват на зелено. Има сума ти нови кооперации и то със страхотна вече архитектура, с нови материали, строени по всички стандарти и висят транспаранти почти на всички; "Продават се жилища от строителя". За какво да рискувам да дам пари на някой, дето после може да изчезне в чужбина.
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия измамници как лъжат ,обратното е,има обяви по черноморието за брокери с заплата 10000 лв ))
24
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не вярвам да са много обикновените хора с по 100 000 евра под възглавницата, дет ги държат и чакат да ги стопи инфлацията, а тези без пари - подписват ипотеки когато им трябва за живеене в което гето могат да си го позволят
23
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малко противоречива статия. От една страна пише че имот за инвестиция се купува на максимално ниска цена, от друга страна че цените в момента са вдигнати заради множеството купувачи(инвеститори). Е май момента за инвестиции не е подходящ, купувайте само ако ви трябва за живеене. Никой не иска да купи апартамент за 120 000 евра и след две години той да струва 80 000
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' Брокери: Търсенето на жилища е по-голямо '' ..................... Брокери ...
21
4
 
12
 
! Отговори
Балонис преди 2 години
Кой чака 30 години за пукане, бе чадо? Някой помни ли въобще 2008 година, или мозъците ви са като на златни рибки? Тук някакви млади девчета и ИТ-та киснат по цял ден и плюят по хората, понеже им е скучно.
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези които ги пращат да купуват на зелено ги пращат да си купят зелен хайвер!
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, вярно, в нашия блок нещо липсват хора. Що ли? Идват някакви приходящи, под наем, едни идват, други изчезват (отиват си) - като на хотел! Домоуправител нямаме, щото замина за чужбина.Много баби и дядовци измряха, гледам - апартаментите празни стоят...
18
0
 
20
 
! Отговори
Зелено човече преди 2 години
Апартамент купен на зелено 2005 още се строи. Инвеститора твърди че ще го завърши от 15 години. В съда са на негова страна. Иначе купувайте на зелено колкото си искате.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой квартал с къщи-мъщи по така кам центара има ли е?
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми аз не търся. Имам си. Странно що така?Не че мога да си купя още едно жилище де.Ама за какво ми е, дори да имах пари?Трябват ми пари за ремонт, ама пусто няма - парното не знам как ще си плащам ако го дигнат тази зима...
15
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
40% от жилищата в София са НЕОБИТАЕМИ !!Живея в "престижен квартал" в "пресрижна сграда".............50% от жилищата са ПРАЗНИ !!
14
17
 
5
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Истина е! През 2015 купих апартамент в София за 90хил., сега същия мога да го продам за 150хил. поне, така като гледам цените за този квартал...
13
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрете да пускате всяка седмица измислени платени статии за имотния пазар. Станахте смешни!
12
0
 
23
 
! Отговори
хаха преди 2 години
Много хубава снимка, в средата се вижда един блок дето си стои от 2008 незавършен, щото "инвеститорите на зелено" не могат да се разберат с банките кой е собственик. Това очаква и повечето шарани купуващи днес.
11
3
 
25
 
! Отговори
МГ преди 2 години
Дежурната статия, поне си пишете, че е платена реклама. Заприличвате на онези дето вярват, че няма коронавирус и хората си умират ей тъй от кеф.
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато всички се насочат към лалетата, че са сигурна и печеливша инвестиция, какво става? Всеки си има по 3 имота и купува още три за инвестиция. Хахаха! От 9млн вече сме 6млн с тенденция 4млн до 2050г. Какво става с лалетата? Увяхват.
9
27
 
13
 
! Отговори
пецата преди 2 години
Алоо балонаджиите какво стана, не стига че балона не се пукна 2014, 2018,2020 ами и 2021 се наду още повече,. 30г гочакаме да се пукне а той се не пука, дръжте си паричките , ей сега зимата ще ги дадете за хляб, ток и горива, после трябва да събирате още 30г ама той живота свърши
8
1
 
18
 
! Отговори
Мунчо преди 2 години
Имот на зелено - Трай, коньо, за зелена трева..