2098 жени са станали жертви на домашно насилие за година

Защитени ли са жертвите на домашно насилие?
27 окт 2021 20:15, Петя Славова
89
2098 жени са станали жертви на домашно насилие за година
Снимка: Pexels

Жена бе простреляна от бившия си мъж, който има ограничителна заповед да не я доближава в центъра на София. Случаят е от преди две седмици. Жертвата бе нападната във фризьорски салон, а това е само поредният случай на насилие между настоящи или бивши парньори, който за щастие завърши без фатален край.

По данни на МВР за последната година 2098 жени са станали жертви на домашно насилие.

Още по темата

Една от тях е Елена Александрова – майка на 8-годишно момче. По думите й в продължение на осем години тя е била жертва на домашно насилие. Къде е изходът за нея и хората, които са в подобна ситуация, до колко институциите помагат и работи ли системата в полза на хората – разказва Василена Гръбчева.

При Елина всичко започва с обещания за любов и семеен уют. Агресията, по думите й, се отключва в моменти, когато мъжът й е употребил алкохол.

"За хора, които са подложени на дългогодишно и системно насилие, е много трудно да подадат сигнал", разказва пред Нова тв Милена Димитрова, координатор на Националната гореща линия за пострадали от насилие в "Асоциация "Анимус".

През 2017 година Елена решава да потърси помощ от институциите. Подава сигнал в полицията и в отдел "Закрила на детето" към Агенцията за социално подпомагане.

"Той беше в тежко състояние. Извиках полиция. Направиха протокол и ни обясниха, че ако има още един такъв случай, той ще бъде задържан. За съжаление, още на следващия ден мъжът ми беше в същото състояние. Пак извиках полиция, но нищо не се промени", разказа жената.

От Софийската дирекция на МВР съобщиха, че имат получен сигнал за случая на 16 януари 2017 година. Изготвени са предупредителни протоколи на двама души, но служителите на реда не установили насилие. Елена обаче има и документ от съдебна медицина за побоя.

На територията на цялата страна има 9 кризисни центрове за пълнолетни лица с общ капацитет от 94 места и 19 за настаняване на деца, с капацитет от 196 места.

Сигнали за домашно насилие могат да се подават както в полицията, в Агенцията за социално подпомагане, така и в изнесените центрове в цялата страна. Жертвите могат да получат помощ по телефона, чрез имейл или на място в офисите на неправителствените организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо се говори само за жените жертви на домашно насилие? Защо се мълчи за терора над мъжете.
62
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
63, работещата жена е най-вредното нещо за обществото, защото няма никаква полза от работата и, а вредата е огромна. Не напразно казват - "Хубава работа, ама женска"! Има ли жена има проблем, няма жена, няма проблем! Като са прости жените нека да бъхтят наравно с мъжете наложено от феминистките, никога няма да издържат на темпото, а като се приберат у дома мъжете пак ще ги пребият, ще им вземат парите и ще ги изпият! Това е положението. Жената не е като човека и толкоз! Само бой я оправя.
61
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а колко мъже?
60
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По принцип ролята на мъжа е да защитава заедно с другите мъже по-слабите от насилниците и чуждите племена. Тези днешните най ги е страх да не ги пререди феминистка на опашката за банички, няма престъпници, няма политика, няма обществени проблеми. Работещата жена е най-опасното нещо за тези индивиди с промит мозък, не е в природата на жената е привлечена от такова слабо същество. Има и невзрачни нискообразовани жени пригласящи от завист към кадърните.
59
1
 
5
 
! Отговори
Waffen SS преди 2 години
До Анонимен 65." Това момче е нарушило новите евроТейски, демократични и неолиберални ценности.Не е давал възможност извратените перверзници пълноценно,да изявят своите перверзии.Не случайно различни видове перверзии се ползуват с благосклонното внимание на различни "правозащитни" организации,като БХК,"Америка ЗАД България,"Затворено общество " и други грантоприемници
58
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кажете за момчето Ален, което е арестувано, защото са ловили педофили, педофилите на свобода, жертвите-деца съсипани за цял живот психически, не само физически, а те вместо да вкарат педифилите в затвора, са вкарали малдежите, които ги залавят и огласяват! Вижте статията в "Скандално.нет" , освободете момчето и осъдете насилниците и педофилите, да не се разкарват свободно и застрашават цялото общество
57
0
 
6
 
! Отговори
Селски Тепих преди 2 години
Традицията е да седнеш на ракийка и салатка не по-късно от 8:30, защото по това време в съседното село вече са си били жените.
56
1
 
23
 
! Отговори
българин преди 2 години
Това не го разбирам честно! Аз съм мъж и с жена ми се разбираме чудесно! Старая се,да не я притеснявам с глупости,така както и тя! Нуждая се от нея,така както и тя! Защо трябва да я тормозя и и причинявам неприятности? Трябва да съм безчувствен за да го правя.Хеййй,видя ли усмивката и ме грабва всякак -:) Знам че съм и нужен и го показва!-:) И аз и го показвам.Какво повече ни е нужно бе хора? Бъдете дипломатични в точният момент! Да се чувства човека до вас винаги специален! Работи! Вярвайте ми!
55
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
59, я стига си говорила глупости! Да не би да си по-умна от Наполеон? Знаеш ли какво е казал за жените. Всички жени ся к...и с изключение на майка ми, но да не забравяме, че и тя е жена! Как искаш мъжете да се изправят срещу този гаден грозник, след като милиардите му налагат феминизъм в Хр. свят? Що не успя в Афганистан,? Сега талибаните ще изколят всички жени-съдийки (така им трябва) вкарали доблестни мъже в затворите заради властта, която САЩ им дадоха, за да тормозят мъжете. Край с феминизма
54
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както са го казали франсетата - cherchez la femme. Ама са били прави хората.
53
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 54 И, като разбирате, че виновниците са Сорос и подобните му, които си служат с жени, защо не се изправите срещу тях? Слабаците си търсят слаб противник. Смелите се изправят срещу корена на злото. Щом нямало невинни жени, започнете да убивате от майките си - защото са "пропуснали" да Ви научат да бъдете мъже.
52
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То си има поверие. "Пребий една жена и ще намалиш греховете си наполовина!" Та колкото повече жени пребиеш все половин грях ти остава, но все пак значително намалява тази половина. Ето защо мъжете трябва да бият жените постоянно, за да им намалее грешната половина!
51
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тихо ! Че ша пуснат ваксина за скопяване случаите са три пъти повече според Витанов
50
12
 
10
 
! Отговори
Ss преди 2 години
Невинни жени няма. Вижте, че жените живеят по-дълго от мъжете, защото цял живот тормозят мъжете. Както са казали хората , жената не е като човека.
49
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те обичат да ги насилват, няма майтап. Няма шега. Това българките са странни същества.
48
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
50, няма невинна жена! Разбира се че за да ги бият жените сами са си виновни. Истината е, че днес мъжете много малко бият жените, а жените наглеят и се гаврят с мъжкия облик. Ще измислят още 100 истанбулски конвенции и няма да мирясат, докато озлочестени мъже не започнат да ги очистват. Организации като Боко Харам не са възникнали случайно. Заради гадове като Сорос, овластяващи жените и гаврещи се с мъжете Боко Харам очистиха над 200 момичета в едно училище, и продължават да трепят жени.
47
5
 
11
 
! Отговори
Lazy dude преди 2 години
Яко се пре...ха жените. Сега от тях се изисква хем да раждат хем да правят кариера.И ако не носят пари в къщи бой до спукване. Както се казва при жива жена да ти се налага да работиш...
46
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Харесвам лошите момчетаа и в тоя стилл, направо не издъжам аз, когато ти си мил"
45
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези проблемобществото не го интересува.То си иска кебапчета...чалга, да не се ваксинира...да плюе по *** и НПО та..защото ги ограбвали, разбирате ли.А, да попита какво са направили институциите, за да предотвратят насилието? Наказания, мерки?Ако питаме форумците, те, както винаги ще изкарат виновни и самите жени.
44
0
 
8
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
А аз станах жертва на насилие от страна на една ромка, която ме нападна в центъра на Варна и едва не ме ограби. Следващите може и да сте вие. Както си стоите седнали на пейката в центъра на Варна и изведнъж онази ромка ви удря по главата и започва да ви рита и да ви бърка в джобовете.