Русе може да има летище, ще го възстановят ли?

Министърът: Преминаването през "Дунав мост" ще бъде облекчено
77
Русе може да има летище, ще го възстановят ли?
Снимка: БГНЕС

Русе ще има летище, а преминаването на пътници и товари през ГКПП "Дунав мост" ще бъде облекчено. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев след състоялата се дискусия на тема "Развитие и бъдеще на въздушния и сухопътния транспорт в Русе и региона".

Той каза, че е доволен от срещата, на която са получени много стойностни предложения.

"Предстои ми среща с министъра на финансите. На нея ще му кажа, че това не е държавна помощ, а ангажимент на държавата за развитието на инфраструктурата, за да получим финансирането, от което община Русе има нужда. Необходими са около 2,6 млн. лева. Сумата не е толкова голяма", каза Събев.

По време на дискусията кметът на Русе Пенчо Милков заяви, че държавата трябва да обърне погледа си към Северна България и към Русе, предаде БТА.

"Летището не е само мечта, то може да се възстанови. Ние започнахме, но трябва конкретна помощ от държавата", каза Милков.

Председателят на Асоциацията на българската авиационна индустрия Тодор Иванджиков обясни, че летището има добре запазени терминал и писта. То лесно може да се възстанови.

Според Янко Иванов, собственик на авиокомпания "Гъливеър", който е заявил намерение да осъществява редовни пътнически полети между Русе и София, летището е годно за експлоатация.

"Кацнахме със самолет тази сутрин на летището. В 8.00 часа бяхме на Летище София. В 8.30 часа излетяхме, а в 9.15 часа бяхме на летището в Русе. Искаме да дадем възможност в рамките на ден, в рамките на час, да стигнете от Русе до София и да си свършите дадената работа", каза Иванов.

По повод интензивния трафик на ГКПП "Дунав мост" и опашките от камиони Събев обясни, че в Русе ще бъде приложен пилотен проект, който ще включва облекчени процедури за преминаване на пътници и товари през граничния пункт.

В отговор на журналистически въпрос Събев заяви, че всички конкурси за заемане на ръководни длъжности, обявени в Министерството на транспорта, ще бъдат спрени.

"Това е и във връзка с коалиционното споразумение, че назначаването на ръководни длъжности във всички ведомства, трябва да бъде координирано с коалиционните партньори. Но има и нещо друго - ние много държим всички ръководни кадри в Министерството на транспорта да са годни, да имат качествата и силната мотивация да правят реформи. Само аз няма как да го направя. Трябва да имам колеги и съмишленици, и заедно да направим реформата. За колегите, които са кандидатствали по обявените конкурси, моля да запазят търпение и да кандидатстват пак, тъй като ще има лека промяна в условията", каза Събев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: летищетранспортРусе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сетила се Мара летища да строи, когато навсякъде ще ги затварят или намаляват драстично полетите. В БДЖ какво ще се прави точно, освен оставки? Бързи влакове, ифраструктура?
25
1
 
4
 
! Отговори
Чинчила преди 2 години
Друго си е да има министър от твоя град. Днес летище, утре космодрум.
24
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В 8.00 часа бяхме на Летище София. В 8.30 часа излетяхме, а в 9.15 часа бяхме на летището в Русе. Искаме да дадем възможност в рамките на ден, в рамките на час, да стигнете от Русе до София и да си свършите дадената работа" ----///---- Мога да ви уведомя, че едно е показен полет за 10 човека, друго е обработка на 30 човека със секюрити чек. А и никой не си върши работата на летището. Оттам до Русе има още половин час. И трябва някой да те закара.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 28Е, значи трябва да направи супер БДЖ - сигурно, бързо и удобно. А автобусни превозвачи почти не останаха. Няколко фирми още пътуват, спирайки на всяка керемидка. Големи пари ще събере от 5 превозвача. По-скоро билетите за самолетите ще са на баснословни цени, защото това се задава от Европа. Но него едва ли го интересуват само/точно пътниците.
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Терминал 2 върши работа. Използвайте го, преди комунистите да са спуснали желязната завеса отново.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпросът е как ще се съчетае всичко това със зелената сделка, намаляване на карбоновите отпечатъци ----///---- Ми например може да обложи с данъци и такси автобусните превозвачи и да име бе маиката.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Вуйчо Ваньо Ти колко пъти си летял от видинското летище? Ама честно.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Русе ще има влак на магнитни възглавници и по два пъти на ден ще лети Конкорд.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименЕ, точно летището ще ги възроди. Вие си го представяте като международно летище със стотици полети на ден и хиляди хора, ангажирани като работна ръка? Точто когато авиацията е пред закриване или поне голямо намаляване заради зелената сделка.
17
2
 
2
 
! Отговори
Sk преди 2 години
То и влаковете нямат приходи, ама Борко ги театъра с два вагона, двама пътника и хиляден персонал, гари, линии, полиция, билетопрадавачки, двама кондуктори, мн.други......
16
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако имаше икономическа обосновка, досега щеше да има и летище.
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До хехеНе е на приказка. Него го интересува Русе, където му е бизнеса, за да може да го разшири, ползва това летище за пренос на стоки. Иначе летището в Букурещ не е далече за русенци. Въпросът е как ще се съчетае всичко това със зелената сделка, намаляване на карбоновите отпечатъци и натискът за намаляване на полетите, особено в такива къси дестинации като Русе-София, които могат да се покриват от влакове.
14
4
 
4
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Тоз червен кхмер има частен самолет да си фърка на летището ..... Народа нема пари за влака даже :)))
13
3
 
3
 
! Отговори
Ние преди 2 години
Изборите нали свършиха, какви са тези глупави обещания.
12
2
 
5
 
! Отговори
хехе преди 2 години
Ами може.. И в Русе, и в Стара загора и в Балчик.Може да се възстановят, ама кой ще поддържа и плаща после заплати на персонала и поддръжката. Защото като няма приходи - летищата се затварят, както е сега. Не случайно са затворени в момента. Ама да се намираме на приказка..
11
0
 
5
 
! Отговори
Ядосан преди 2 години
Този министър да затегне коланите на шефовете на БДЖ да движат влаковете в съответствие с разписанието, а не бързите влакове да закъсняват с два часа, а гражданите да плащаме повече пари за **бърз влак**. И дума не можеш да им кажеш, да обезщетят за закъснението си.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до номер 14: при нас в Пловдив не знам какво се налива, защото всичко потъва в кметските къщи... Само София остана, ама и там е батал станало.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
такива са били фашунгерите едно време,сър .....типична фашизоидна физиономия,сър ....
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаше такъв проект още при правителството на Костов. Имах голямо желание да работя там след завършване, чаках няколко години и след като видях, че нищо не става в този град реших да емигрирам.
7
5
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Колко е билетя Руси - София ? :)))