Повечето вафли у нас - с палмово масло, без изписани Е номера

Проучването на Активни потребители" посочва сериозните проблеми
Обновена: 7 фев 2022 14:27 | 7 фев 2022 13:45, Петя Славова
104
Повечето вафли у нас - с палмово масло, без изписани Е номера
Снимка: БГНЕС

В почти всички марки вафли, които могат да се намерят на българския пазар се открива в съдържанието палмово масло. Това показва проучване на  асоциация "Активни потребители". Според изследването в 5 от вафлите палмовата мазнина е основен компонент, а от общо 31 изследвани маркови фавли - 28 съдържат тази мазнина.

Надзор върху изпълнението на изискванията за етикетиране и върху безопасността на храните упражнява Българската агенция по безопасност на храните, припомнят от Асоциацията.

Нормалната палмова мазнина има добра поносимост от организма. Проблемът е предварителната обработка на мазнината, водеща до втвърдяване, казват експертите. Процесът се нарича хидрогениране и при него се получават карценогенни вещества, поради което в много страни по света използването на хидрогенирана мазнина е забранено или ограничено.

От "Активни потребители" са констатирали още, че в 29 от 31 изследвани марки вафли се съдържат млечни компоненти, но не нормално мляко, а преработени суровини, като сухо мляко, млечен протеин или фракции от него, а това създава рискове за здравето на потребителите.

И за още един проблем алармират от асоциацията. При нито една марка от проучените вафли няма изписани на етикета никакви Е номера. Е номерата са идентификация за вложените в храните технологични добавки. Те се ползват с лоша слава сред потребителите, които ценят натуралните храни, затова и производителите ползват малка хитринка, казват експертите. Те изписват на етикета пълните имена на технологичните добавки, а спестяват по-кратките Е номера.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 32 Ползват го по-дълго и им излиза по-евтино. С палмово масло ще изпържиш 100 порции картофи, а със слънчогледово 40.
31
0
 
15
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Имаше една култова реплика "За бога пратя, не купувайте". Още важи, даже е много по-актуална!
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаме такива вносители и производители,защото имаме и потребители с много ниска култура на пазаруване.Виждам как грабват от щандовете каквото им падне и хвърлят в количката.А на много от продуктите дори си пише,че са с палма.
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 30 "По заведенията навсякъде се ползва палмово масло, понеже издържа на по-викоки температури преди да загори, че е много вредно не е важно." Загорелите мазнини по-полезни ли са? :)))
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 28 Няма такова нещо като "детски десерти". Това, че се казват Киндер не ги прави "детски". :)
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По заведенията навсякъде се ползва палмово масло, понеже издържа на по-викоки температури преди да загори, че е много вредно не е важно.
26
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То ако се ползва само във вафлите проблема щее малък. Лошото е че няма нито един продукт без палмово масло. От 25 години не купувам нищо от магазините. Всичко сам си произвеждам. Мислите ли че в БГ случайно има толкова много болни от сърдечносъдови заболявания. Не не е случайно тровят ви ежедневно. Запушват ви артериите и заминавате на кино.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 25 "а другите са неспособници и русофили и т.н." А това дали е вярно? :))) В смисъл, ти като прочетеш такава констатация тя важи ли за теб?
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори детските десерти на Kinder имат палмова мазнина, специално съм проверявал.
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 23 "14 000 тона палма се внася всяка година у нас!Да се види кой/кои/е вносителя/те/и да им се забрани да го внасят!Толкова ли е сложно?" Повечето от палмовото масло, което се внася се използва в козметичната индустрия. Вие ще оставите жените и без кремове за ръце бе! От напинЯне!
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво сега ние потребителите трябва да гадаем кои са тези марки ли? Понеже те не пишат на опаковката си, че има ета и палмово масло, а бабх не казва коиса понеже са защитени от евроджендърския съюз.
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
14 000 тона палма се внася всяка година у нас!Да се види кой/кои/е вносителя/те/и да им се забрани да го внасят!Толкова ли е сложно?
20
0
 
0
 
! Отговори
Боза преди 2 години
А повечето кифли у нас са с шипков мармалад, с конфитюр - не останаха.
19
0
 
11
 
! Отговори
Един преди 2 години
Какво ти сирене бе?Оня ден у дома направили баница...."сиренето" станало на буци,твърдо ,нещо подобно на сушен варовик!По тия магазини само отпадъци взеха да продават и то най безконтролно!
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 18 "Вафла, кафе и цигарка, чудна комбинация, главно за ромите. Аз лично, а и хората които познавам не съм чувал или виждал да ядат вафли. Що за гадост." Аз съм си изкарал едното студентство на вафли и чайче (никакви цигари и кафе). "Умните и красивите" пак започнаха с някакви утопии: явно сега ще лъжат народа, че индустриално произведени сладки неща могат да бъдат "чисти". Даже и меда, който ви продават не е "чист", камо ли вафли, но на неграмотни хора всичко може да се пробута.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"а това създава рискове за здравето на потребителите." Какви рискове се създават за здравето на потребителите? :))) ДругарЕтЕ "констатирали" тези неща знаят ли, е бебетата масово маат сухо мляко? :)))
16
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вафла, кафе и цигарка, чудна комбинация, главно за ромите. Аз лично, а и хората които познавам не съм чувал или виждал да ядат вафли. Що за гадост.
15
0
 
25
 
! Отговори
До 6 преди 2 години
Не са само вафлите.Влагат го в сиренето,в шоколадите,в бисквитите,в много други солени и сладки готови продукти,защото така им излиза най-евтино.Не ги интересува здравето на хората.
14
0
 
10
 
! Отговори
Ъъъъъъ преди 2 години
Едно време имаше само вафли с тахан халва по 5 стотинки парчето и без никакви мазнини (само малко олио от слънчогледовия тахан) и пак не сме умрели от тях.
13
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
После не се чудете на високата смъртност, ние ядем отрова.