Повечето вафли у нас - с палмово масло, без изписани Е номера

Проучването на Активни потребители" посочва сериозните проблеми
Обновена: 7 фев 2022 14:27 | 7 фев 2022 13:45, Петя Славова
104
Повечето вафли у нас - с палмово масло, без изписани Е номера
Снимка: БГНЕС

В почти всички марки вафли, които могат да се намерят на българския пазар се открива в съдържанието палмово масло. Това показва проучване на  асоциация "Активни потребители". Според изследването в 5 от вафлите палмовата мазнина е основен компонент, а от общо 31 изследвани маркови фавли - 28 съдържат тази мазнина.

Надзор върху изпълнението на изискванията за етикетиране и върху безопасността на храните упражнява Българската агенция по безопасност на храните, припомнят от Асоциацията.

Нормалната палмова мазнина има добра поносимост от организма. Проблемът е предварителната обработка на мазнината, водеща до втвърдяване, казват експертите. Процесът се нарича хидрогениране и при него се получават карценогенни вещества, поради което в много страни по света използването на хидрогенирана мазнина е забранено или ограничено.

От "Активни потребители" са констатирали още, че в 29 от 31 изследвани марки вафли се съдържат млечни компоненти, но не нормално мляко, а преработени суровини, като сухо мляко, млечен протеин или фракции от него, а това създава рискове за здравето на потребителите.

И за още един проблем алармират от асоциацията. При нито една марка от проучените вафли няма изписани на етикета никакви Е номера. Е номерата са идентификация за вложените в храните технологични добавки. Те се ползват с лоша слава сред потребителите, които ценят натуралните храни, затова и производителите ползват малка хитринка, казват експертите. Те изписват на етикета пълните имена на технологичните добавки, а спестяват по-кратките Е номера.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
14
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
Ами всичките марки са!Някой да не би да ти слага краве масло я?
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия некадърници не могат да контролират какво има във вафлите, ама аз трябва да им вярвам, че проверяват дали ваксините са безопасни.
10
0
 
4
 
! Отговори
Левтер преди 2 години
Тука някой "управляващи",вероятно притежатели на марката "БМВ",се изказват сякаш закусват, прасат и качори,докато джиткат бавареца.По-лекичко,от такива работодатели като вас ,ядем палмите!
9
0
 
9
 
! Отговори
A преди 2 години
Вафлите с Е-та, а пък кифлите са със силикон!
8
1
 
3
 
! Отговори
Фафлоед преди 2 години
"Кукуруку вафла чудна,пълна с редички л***а"!Реклама на фафли от зората на демокрацията))
7
1
 
17
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Значи на пазара няма качествена вафла.Не яжте продукти с палмова мазнина.Според британско проучване тази мазнина предизвиква рак.
6
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От години говоря колко е вредно палмовото масло,как то отдавна се влага у нас в какво ли не,и как трябва да се забрани неговия внос.Дали днешните управници ще се вслушат в това,и ако не,чии интереси не смеят да накърнят?
5
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кои са марките вафли и кои са фирмите производители? Това е същественото и важното, което липсва като информация? Онази агенция по безопасност на храните нищо никога не проверява и не санкционира нарушителите? Отнася се за всички хранителни продукти у нас.
4
1
 
21
 
! Отговори
taschunka witko преди 2 години
Кога ще опандизят някой производител ?Хем ни тровят хем ни мамят хем ни ограбват.Хубаво сладко и евтино
3
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние не знаем във ваксините какво има, те за вафлите се загрижили.
2
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кой ви кара да ги купувате?! Никой. Не купувате, няма търсене и палмовото масло изчезва. Ама е най-лесно да купуваме банички с маргарин и сирене с палмово масло, че ни мързи сами да си направим. Вас ви мързи де, мене- не. А съм зает човек с 2 деца и управляващ екип от 30 програмисти, както и движещ собствена компания. Та, мързелът ви е в повече искам да кажа.
1
1
 
8
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Като не слагат машинно масло в тях - пак добре.