Ще поскъпва ли още олиото?

Русия и Украйна са най-големите производители на слънчоглед
10 мар 2022 09:48, Петя Славова
50
Ще поскъпва ли още олиото?
Снимка: БГНЕС

Високите цени на олиото притесниха потребители. На места бе забелязано то да се продава за около 6 лв.

"Олиото има специфични причини да поскъпва в момента. Една част от високата цена се дължи на тези причини. Другата – понеже извинението е добро – търговци се опитват да видят докъде могат да "добутат" нещата",  обясни пред Нова тв Георги Ганев от "Демократична България".

По думите му една от причините за поскъпването е фактът, че Русия и Украйна са най-големите производители на слънчоглед в света. "Поради очакването, че реколтата тази година няма да е особено добра и в двете страни, цената на суровината е висока на световните пазари. Именно това вдигане на цените, дори България да не внася от там, няма как да ни подмине", подчерта той.

"За съжаление недостига на торовете може да доведе до по-висока цена и на храните. От химическа гледна точка веществата, които влизат в торовете – се използват и за снарядите", заяви Ганев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Bogdanov преди 2 години
ААЛО, ЦЕНЗУРАТА,,нахране ли се?????? ЩТЕ СИ ПОЛУЧИШ паничката от " БОРИСОВ И ГЕШЕВ,затова, ЧЕ ИЗТРИВАШ ТЕКСТА, !!!!!
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като произвеждаме достатъчно,какъв е повода цената тук да скача,защото международната е висока,просто забраняваме износа и толкоз,а да,производителите,ще искат само на вън да продават,на скъпата цена.В крайна сметка техния интерес ли е определящ или националния.Капитализма казва-техния,обществото казва-националния,излиза,че капитализма е противообществен строй
40
1
 
2
 
! Отговори
ЩАСТИЕ ЗА ФЕОДАЛА преди 2 години
Поевтинява само работническата заплата ! ! !
39
0
 
2
 
! Отговори
Смях преди 2 години
Споко, бе! Нема да се пуашите - ше ползваме гречки зехтин.
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Високите цени на месото, зеленчуците и плодовете трябва да притесняват потребителите, а не на олиото. Един човек изяжда по може би 30 кг на месец от тези храни и голямата разлика в сметките за пазаруване идва от тях.Стига с тоя хляб и олио. Филии с лютеница и пържени картофи...не, мерси.
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ШофьорАма от тези 1960 евро две трети са ти наем и консумативи...
36
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другари-чалгари, забравихте, че гласувахте за промяна, ами това е промяната всички цени двойно и тройно по високи от модела Борисов. Най после имаме харвардски модел . Най хубавото е, че другарите ще страдат най много, защото са с малки пенсии или никакви. Честито.
35
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Олио на англ. Oil поскъпва по света, защо очаквате, че в България ще намалява! Да не би България да е в друга вселена?
34
2
 
22
 
! Отговори
Нещо не разбрах преди 2 години
Някой да обясни каква е логиката, някъде по света поскъпва суровината (в случая слънчогледа) и цената при нас няма как да не се вдигне , нищо че не внасяме от там ?!?!?! Еми господа, някъде по света взимат по-високи заплати от нас, защо нашите не се вдигат ?!?!??
33
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че той Баце ви го каза, филийка с мас.
32
7
 
14
 
! Отговори
Диеталог преди 2 години
Олиото и белият хлаб са гибелни за хора над 25 години.Дори и малки количества от тях трупат мастни депа по корема ханша и бедрата.Те обезформят хубавият силует на много хора.Норма за консумиране на тези храни 10 грама оллио и 60 грама бял хляб.
31
7
 
11
 
! Отговори
До 33 преди 2 години
Ти да не си производител?Или търговец?Я се скрии,бе!В Германия олиото е 80 цента!Какви ги дрънкаш?
30
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-добре е сега по-хитрите търговци да внесат евтино олио и да им направят дъмпинг на печалбарите.Малко търпение и това ще стане.
29
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление-ДА !За един литър олио се използват 2,5 килограма слънчоглед, което при актуална цена 1900 -2000 лева си е 5 лева за суровината, без транспорт.Останалите разходи са 35-40 % от цената на олиото.Така че би трябвало да излезе на минимум 7 лева от производителя.Цена в магазина минимум 8,50 -9,00 лева.
28
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВЧЕРА ЕДНА ЧЕРВЕНА ДРУГАРКА НИ ВЪРНА 27Г НАЗАД- ДА В ОНИЯ ГОДИНИ НА ДРУГАРЯ ГЕЧЕВ КОГАТО БЕШЕ МИНИСТЪР НА ИКОНОМИЧЕСКОТО РАЗВИТИЕ, КОГАТО ИНФЛАЦИЯТА РАСТЕШЕ С ЧАСОВЕ А ЗАПЛАТИТЕ ПОЛУЧАВАХМЕ В ХИЛЯДИ- В МОТА ТРУДОВА КНИЖКА, ЯНУАРИ 1997Г ЗА 20 РАБОТНИ ДНИ СЛЕД 21 Г ТРУДОВ СТАЖ ОСНОВНА ЗАПЛАТА 12.70ЛВ А СЛЕД ЗДРАВНИ И СОЦИАЛНИ ПЛАЩАНИЯ 9.10ЛВ- ТА ТОВА ЛИ НИ ЧАКА ДРУГАРИ
27
4
 
16
 
! Отговори
До Георги преди 2 години
И ти си мислиш че ядеш зехтин!Мухаха!Само ако знаеш колко цистерни с хиляди тонове олио заминават оттука в Гърция и Италия и там го смесват с 20 % зехтин!))
26
7
 
10
 
! Отговори
До 29 преди 2 години
Точно така е!Тиквата много милиони направи с олиото,делят 50 на 50!
25
9
 
24
 
! Отговори
Протест преди 2 години
Стойте си още вътре и си мрънкайте. Трябва всички да сме вън и да се свали това правителство. Тотално ни закопаха.Ние ги избираме те ни 3бат яко.Хубаво ли вие или ..
24
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До и какво от това...е, видяха ли повече деца, видяха ли да се работи на повече места? Видяха демографска криза и бегом към богатите и уредени страни?
23
1
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
И какво от това че имаме и ток, и пшеница, и слънчоглед, за друго не знам, но няма да се изненадам ако имаме. Пак скъпо, пак липси, пак беднотия. Вече се обърквам кое е правилното и кое не е. Единственото което е ясно, и то в световен мащаб, че едни стават по-богати, а други трябва буквално да се трепят за хляба. А един се беше изцепил по тв, че трябвало и жени, и мъже да работят на две и повече места, но и да имали повече деца!?