Католиците у нас също на помощ на бягащите от войната

За нас това е един братски народ, каза управител на хотел
13 мар 2022 15:40, Красимир Ангелов
42

Една от най-големите католически общности в страната - тази в Белене, приема и помага на десетки бежанци от Украйна. Обединени заедно православни и католици дават подслон на майки с деца и възрастни хора, които търсят спасение от ужаса на войната.

Марина, която е университетски преподавател  в Украйна, тръгва за България преди десет дни,  заедно с двете си дъщери, сестра си, възрастните си родители и двегодишната си племенница.

"Ние тръгнахме в нищото, за нас беше важно да избягаме на безопасно място. Първо пристигнахме в Одеса, после в Молдова, Румъния и накрая в България. Благодаря за милосърдието, което срещам тук. Голяма благодарност към целия град Белене, към Мирослав, хората са много състрадателни, те ни помагат с каквото могат, затова голямо благодаря", сподели Марина пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Координационен център за бежанците в малкото градче е местен хотел,  приютил вече 29 майки с деца и възрастни хора от Украйна. От управата му споделят, че са благодарни на цялата католическа общност в града, както и на православните за ежедневните дарения, без които трудно биха се справили.

"За нас това е един братски народ, няма как да не ги приемем. Ако нямаме помощ от държавата, може би още две-три седмици, имаме сигурността, че местните фирми ще ни подпомагат. Цената на тока се променя постоянно, ние се отопляваме с климатици, за храненето - не по малко от 35 лева. Сметките за ток са невъзможни. Самият факт, че държавата е съпричастна, е добре", подчерта управителят на хотела Мирослав Михайлов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
6
 
! Отговори
В Румъния като преди 2 години
Православна държава име повече римокатолици, имат цели области с това вероизповедние
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мишока провокатор от господари на простотията и уволнен позорно от там намерил пристан в днес буахахах.
10
1
 
3
 
! Отговори
Повече за полско- преди 2 години
украинските - руски отношения можете да прочетет в книгата "Тарас Булба" - за Запорожките казаци
9
3
 
8
 
! Отговори
Униатите и преди 2 години
римокатолиците в Украйна са също допринесли за конфликта, а преди него - за религиозна нетърпимост и гонения на православни християни в Западна Украйна и части от Полша.
8
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фашистите католици са едни от основните виновници за войната.
7
4
 
7
 
! Отговори
До Католиците преди 2 години
Да, така е, и добре, че е сте в Православна България, която ви гарантира религиозна свобода, мир и търпимост, за съжаление обаче римокатолиците и униатите в страната ни мразят безпричина БПЦ и болшинството Православни християни българи, последните, които им гарантират тази свобода и религиозен мир и търпимост. В България има не само римокатолици, но и арменци - монофизити, които също получават закрил, религиозен мир, спокойствие и гарант от Православна България
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"За нас това е един братски народ, каза управител на хотел" Такали тогава си ги отглеждай за своя сметка не да цоцаш от парите на всички.
5
4
 
5
 
! Отговори
Католиците преди 2 години
Също са хора.
4
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сред украинците има униати, а относно "католиците" в България, по-скоро са униати и фенове на "римския" папа, униатите и католиците тук мразят Православните християни в България, мразят без причина Православието и БПЦ, които тук, в България им гарантират религиозен мир и спокойствие.
3
4
 
10
 
! Отговори
До Защо мълчите преди 2 години
Ужас! И тия се мислят, че трябва да бъдат считани от православните за християни.
2
2
 
17
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Уредили са хотела с 40 лв. на хохла Асан да плаща :)))
1
1
 
16
 
! Отговори
Защо мълчите преди 2 години
В Оксфорд е разбит и разграбен православният храм св.Николай.