Лекар: Премахване на ролята на личния лекар облекчава натовареността им

Според д-р Вецев електронното досие ще е от полза
30 мар 2022 21:49, Петя Славова
14
Лекар: Премахване на ролята на личния лекар облекчава натовареността им
Снимка: БГНЕС

План на правителството е да се премахне ролята на личния лекар, а при здравен проблем да търсим помощ от специалисти по обща медицина. Това предложение е заложено в промените в здравния сектор, като вече много специалисти се обявиха срещу това, тъй като те познават здравния статус на пациентите си.

Още по темата

Според д-р Иван Вецев - председател на Националната пациентска организация, това обаче би обклечило натовареността на работата на личните лекари.

"Даването на възможност на пациентите директно да достигат до специалист със сигурност ще облекчи общопрактикуващите лекари, както и достъпът на самите пациенти до необходимата и подходяща за тях здравна помощ," коментира пред БНР д-р Вецев.

Той каза още, че електронното досие, което трябва да заработи до края на годината ще бъде от голяма полза. Той ще играе ролята на филтър, тъй като не трябва да се допуска безконтролно движение на пациентите в системата на здравеопазването, защото самите те не са експерти за това при какъв специалист трябва да отидат.

В същото време става ясно, че джипитата са твърде малко, като 30% от тях са в пенсионна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
Игленика преди 2 години
Вземете едно цивилизовано решение, друго не искам за себе си и за народа.За справка - здравната схема в Щатите и в... Европа да речем...
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и ко пром с направленията кой ша ни ги издава или напаво ша си плащаме вече наред
10
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма лошо в идеята да се ходи направо при специалист, хем ще си спестим чакането на 20 бабички преди нас на опашка. Обаче идеята всеки *** да ти гледа хронология на всички заболявания при кой доктор си бил и какви оплаквания си имал, това е малко нож с две остриета. Пациентът трябва да може да избира кога да включи тази опция и кога да я спре. Не трябва всеки да гледа. Да не говорим, че един на друг по-често ще си прикриват престъпленията спрямо пациента, по този начин, ако всичко виждат.
9
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредният хаос. Тези нямат и представа какво ще предизвикат. Малките населени места и без това ще ги обезлюдят. Ако в София, Пловдив и Варна може да се приложи то във Видин, Монтана, Разград Шумен хората ще останат без помощ.
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това пак е едни техни хора да разработват разни ненужни глупости, за да може да усвоят едни ИТ пари. Недомислено е.
7
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много по-добре си е направо си отиваш при специалист. Имаш хрема, отиваш уши нос гърло, нещо си навехнал отиваш при ортопед примерно. Нерви невролог. Какво лични лекари да видиш с часове, за да може той да та прати после някъде и там чакане и само чакане. Човек много добре знае кое не му е наред и да си отива директно. Само с посредници не става.
6
3
 
17
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 години
Нещата в България са сериозни .По-лошо е от Война .Умират Хора заради Модела на Здравната Каса .
5
0
 
17
 
! Отговори
До преди 2 години
И какво всеки път при различен да ти чете историята на заболяванията по 3 часа,Нищо няма да облекчи.целта е да ви нехендрят електронна простотия.Нищо читаво няма в тая идея. До 1 година ще умираме като зелени мухи.Дано господ ни прости, овчедушие то.
4
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ги махат. И без това не дават направления като им поискаш
3
11
 
13
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Личните Лекари са Динозаври - повечето са с Фалшиви Купени Дипломи .Бъдещето е като в Русия и Соца - Огромни Болници с всички услуги и лечение .В момента България е с модела на САЩ - Няма Здравна Помощ и Хората измират по улиците или в панелките си .
2
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цял ден само за медици пишете. С какво са заслужили такова внимание, с това че играха по св.и.р.ката на СЗО и ни разсипаха животите ли, или с това, че пациентите им пикаят в кашони, докато те са на ски в Банско?
1
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обречените пациенти се рекетирват от белите престилки!