От 2000 будни жители до 60-ина днес... Тъжната история на с. Големаново

Историите ON AIR или панахида за селото
143

Близо до границата със Сърбия се намира едно от най-тъжните села. В околностите му бойни действия са водени последно през Втората световна война, но къщите изглеждат така, все едно до неотдавна там са падали бомби. В Големаново преди са живеели над 2000 души, а днес са не повече от 60 човека.

Пътят, който води към Големаново е тесен и разбит, но от двете му страни се виждат обширни плодородни земи. Веднага след като се подмине указателната табела от лявата страна на шосето се издигат останки от разрушена постройка, която като че ли подготвя за картината, която предстои да се види, разказва Миглена Георгиева в предаването "Историите ON AIR".

Малкото останали местни разказват, че корена им е от тетевенско. Техните предци намерили спасение от кърджалийте в това закътано местенце. В края на 18-ти век, когато България все още е под турско Тетевен е нападнат от кърджалии, опожарен и напълно разрушен. Населението на малкото балканско градче се разбягало. Групата, която тръгнала на запад се спряла около пътя, който отвеждал към Сърбия. Там един от бежанците построил голям хан, а около него се образувало голямо и богато село.

Двеста години по-късно почти нищо не е останало. Отдавна са паднали огради и мрежи на имотите. На порти и врати висят ръждясали катинари, които напрактика не пазят нищо. Големите къщи стоят като призраци, едва прозиращи из зад храсти и дървета. Те са с отворени прозорци, със счупени стъкла, а на много от тях покривите са открити, без керемиди. Всичко се руши.

Проблемите в Големаново започват след Първата световна война. По силата на подписания Ньойския договор една голяма част от Западните покрайнини е отнета от България и присъединена към Югославия. Това засяга пряко населението на пограничното село, защото част от землището му остава извън границите на страната. Тогава хората, чиито имоти са включени в пределите на съседната държава, съвсем логично последват земите си и напускат не само Големаново, но и страната.

Следващото голямо изпитание е колективизацията от 1950 година, когато комунистическата власт създава Трудово-кооперативните земеделски стопанства. Тогава големановци ревностно защитават селскостопанските си имоти и отказват да се включат в новосформираното ТКЗС. Постъпката им е изтълкувана като съботаж. Милицията арестува 24-ма жители на Големаново. След продължителни побоища половината приемат да се включат в колективизацията. Останалите, които отказват са обявени за врагове на народа и изпратени на принудителна работа в кариерите при строежа на ВЕЦ „Китка“ над Горни Лом. По това време около 70 души от селото принудително изселени от там.

„Тука има много хора, които са напуснали, избягали зад граница точно в тоя период. Най-напред се обезлюди селото, защото всички хора след колективизацията напуснаха и тръгнаха да търсят работа без земя. И така с течение на години, този процес се задълбочи. Те излизаха от тук заедно с децата си, училището се затвори, работни места само в града и ето така стана.“, казва Ваня Тодорова, жител на село Големаново.

„Още по времето на социализма тук закриха детската градина и училището и хората избягаха. Отидоха в града, а кой отиде там в село не се връщат, защото тука има копане, има пластене, има косене, има работа. Тук са работили хората за по 50 стотинки. Това им е било надницата. Кажи ми кой ще работи на днешно време за тези пари? А онези старци са работили, че няма какво да правят.“, казва кметският наместник на Големаново Гошо Найденов.

И така бавно и полека, година след година селото умира. Демократичните промени след 1989-та също не се отразяват положително на северозападния край. Общественият транспорт отдавна е спрян. Магазин от години няма, а надеждите, че поне членството на България в Европейския съюз ще донесе нещо положително също не се оправдават. Големаново е забравено!

Вижте повече за историята във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В селата в този край са 100% руманизирани роми.Власи,куфари,копанари-все едно.Момите навремето се женеха на по 14,15 г.
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
никакъв капитал не е отпускан Запада ограби Изтока след 89-та от тия територии вече нищо не става д аидват руснаци и турци по-добре.
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До32 Алекс. Ако държавния инструмент е качествен. Човек и на село ще му е комфортно . Когато бе НДСВ на власт. Банките отпуснаха Инвестиционен капитал за частна дейност. Но социалистите се уплашиха , че конструкцията ще падне. И паднаха от власт . Появи се ГЕРБ и те окончателно разбиха частното земеделие с корупцията си.
17
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
няма такова нещо преди Комунизма БГ земеделие не съществуваше беше разпиляно и не механизирано със смешен добив нерентабилно дори ток нямаше по селата до 50-те години нан20-век
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно по-зле е и от турско. Демокрацията и Ес след 2000 г. расказа играта на бг.
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Великият Елин Пелин изписа толкова много за българското село и българския селянин, а управниците след 89-та година му се изакаха на главата...унищожиха българското село и трудолюбие!
14
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напротив през комунизма имаше жителство и неможеше всеки да пълни градовете
13
5
 
13
 
! Отговори
Румен от Слатина преди 2 години
Комунизма набута хората в панелките. Направи ги инвалиди и си отиде
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да благодарят на заврения зет, всичко разби този швед и като се намери някакъв прокурор и прокуратурата му става неудобна! Успех Гешев
11
0
 
1
 
! Отговори
Кириле, Кириле преди 2 години
Виж онова хубаво столично училище дето направихте тая среда дето беше за моето училище. Виж там шовинистично разглезихте сегрегирано училище....Виж го хубаво ...Пазете си го хубаво , защото струва три милиарда ....
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В ЕС градско и извън градско население е 50- 50%>В тоталитарно общество Централизиране на Власта изисква по лесно управление на населението. Или на езика на партията са Масите. Те трябва да са в Колективи , а сега в монополи . Управлявани от Олигарси.
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние сега сме заети с тъжната история на Украйна. Не ни отклонявайте вниманието с незначителните беди на България.
8
1
 
1
 
! Отговори
Глей сега: преди 2 години
След изпълнението тука съм на принципа око за две, зъб за чене .... И страхлив министър на образованието не може да има.... Кириле , Кириле как можа точно тоя да сложиш на ключов сектор ... Много кофти ситуация - училище без сегрегация, с пет професионални паралелки и награждавано из цяла Европа по Коменски и Еразъм без СТЕМ среда .....
7
0
 
16
 
! Отговори
7059 преди 2 години
Да, всички ние, които напуснахме родните сисела, тъгуваме по тях. А историята с принудителното коопериране съм я чувала, когато бях в отделенията (аз не бях родена още по онова страшно време, но си спомням, че ги наричаха кулаци, да, хората, които са защитавали имотите си и правото си на избор, бяха наричани кулаци.
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е съдбата на много български села. Младите се набутаха в градовете.
5
1
 
1
 
! Отговори
И ще разбереш преди 2 години
Че заради едно училище олекнахте с три милиарда. Поздравления за Денков, че като долен страхливец ще подаде оставка!
4
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е комунизма . Идва разбойника колхозник от Изтока насилствено от нема земеделския имот на хората. И ги набутва по градовете в панелки. След което си отива.
3
7
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Стига с този безмислен рев за селата.Градът предлага много по-комфортни условия за живот и е съвсем естествено хората да напускат селата и да отиват в градовете.
2
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази статия я пускате за втори път. И да не е само това село? Всички села в този район са така. На юг са по-пълни, но са предимно бразилци. А къде е позитивната новина, че по селата масово се заселват хора, а имотите ръстат? Измишльотини. Няма как да стане. Да набия аз пари в нещо, до което няма нормален път и като го оставя за ден-два да не знам какво ще намеря.
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Там преди имаше само копанаре и копанарки.