От 2000 будни жители до 60-ина днес... Тъжната история на с. Големаново

Историите ON AIR или панахида за селото
143

Близо до границата със Сърбия се намира едно от най-тъжните села. В околностите му бойни действия са водени последно през Втората световна война, но къщите изглеждат така, все едно до неотдавна там са падали бомби. В Големаново преди са живеели над 2000 души, а днес са не повече от 60 човека.

Пътят, който води към Големаново е тесен и разбит, но от двете му страни се виждат обширни плодородни земи. Веднага след като се подмине указателната табела от лявата страна на шосето се издигат останки от разрушена постройка, която като че ли подготвя за картината, която предстои да се види, разказва Миглена Георгиева в предаването "Историите ON AIR".

Малкото останали местни разказват, че корена им е от тетевенско. Техните предци намерили спасение от кърджалийте в това закътано местенце. В края на 18-ти век, когато България все още е под турско Тетевен е нападнат от кърджалии, опожарен и напълно разрушен. Населението на малкото балканско градче се разбягало. Групата, която тръгнала на запад се спряла около пътя, който отвеждал към Сърбия. Там един от бежанците построил голям хан, а около него се образувало голямо и богато село.

Двеста години по-късно почти нищо не е останало. Отдавна са паднали огради и мрежи на имотите. На порти и врати висят ръждясали катинари, които напрактика не пазят нищо. Големите къщи стоят като призраци, едва прозиращи из зад храсти и дървета. Те са с отворени прозорци, със счупени стъкла, а на много от тях покривите са открити, без керемиди. Всичко се руши.

Проблемите в Големаново започват след Първата световна война. По силата на подписания Ньойския договор една голяма част от Западните покрайнини е отнета от България и присъединена към Югославия. Това засяга пряко населението на пограничното село, защото част от землището му остава извън границите на страната. Тогава хората, чиито имоти са включени в пределите на съседната държава, съвсем логично последват земите си и напускат не само Големаново, но и страната.

Следващото голямо изпитание е колективизацията от 1950 година, когато комунистическата власт създава Трудово-кооперативните земеделски стопанства. Тогава големановци ревностно защитават селскостопанските си имоти и отказват да се включат в новосформираното ТКЗС. Постъпката им е изтълкувана като съботаж. Милицията арестува 24-ма жители на Големаново. След продължителни побоища половината приемат да се включат в колективизацията. Останалите, които отказват са обявени за врагове на народа и изпратени на принудителна работа в кариерите при строежа на ВЕЦ „Китка“ над Горни Лом. По това време около 70 души от селото принудително изселени от там.

„Тука има много хора, които са напуснали, избягали зад граница точно в тоя период. Най-напред се обезлюди селото, защото всички хора след колективизацията напуснаха и тръгнаха да търсят работа без земя. И така с течение на години, този процес се задълбочи. Те излизаха от тук заедно с децата си, училището се затвори, работни места само в града и ето така стана.“, казва Ваня Тодорова, жител на село Големаново.

„Още по времето на социализма тук закриха детската градина и училището и хората избягаха. Отидоха в града, а кой отиде там в село не се връщат, защото тука има копане, има пластене, има косене, има работа. Тук са работили хората за по 50 стотинки. Това им е било надницата. Кажи ми кой ще работи на днешно време за тези пари? А онези старци са работили, че няма какво да правят.“, казва кметският наместник на Големаново Гошо Найденов.

И така бавно и полека, година след година селото умира. Демократичните промени след 1989-та също не се отразяват положително на северозападния край. Общественият транспорт отдавна е спрян. Магазин от години няма, а надеждите, че поне членството на България в Европейския съюз ще донесе нещо положително също не се оправдават. Големаново е забравено!

Вижте повече за историята във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
4
 
9
 
! Отговори
Ефект от ЕС преди 2 години
ЕС ликвидира Земеделието, Животновъдството, Енергетика и Средния бизнес в България. Бяхме приети, за да осигуряваме евтина работна ръка и компаньонки за немците и французите......
39
0
 
5
 
! Отговори
179 преди 2 години
И градовете ги очаква същата съдба ако демографската картина в България не се обърне.
38
5
 
11
 
! Отговори
Ето това е ЕС преди 2 години
За 30 год Демонокрация и т.н. европейски ценности се стопихме от 9 на 5 млн. Да, беше война нямаше да сме се редуцирали толкова много хора. Но, нищо поне има Банани.
37
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не сравнят заплатите на хората в Билла в България и Австрия, както работното време и условията на труд. Всички вериги идват в БГ за евтина работна ръка, а селата ще изчезват едно по едно. На капиталиста му трябва евтин труд в града.
36
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво се правите на ощипани.В цяла България селата са на това дередже.
35
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 32 Вероятно имаш предвид комунистите, апаратчиците и ченгетата, които след 11 ноември 89-та се пребоядисаха в демократи и продадоха и предадоха на чужди интереси държавата ни. Унищожихме си индустрията, селското стопанство и какво ли още под натиска на нови господари. И оттогава ставаме все по- независими. Вече нищо не зависи от нас.
34
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чужденци не идват в Бг да плащат западни заплати а да използват ниската цена на труда иначе за кво да идват
33
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като дойдат чужди инвеститори и искат да дават реални заплати, то комунистическата администрация по места спира процеса и поставя условия за ниски заплати, и за плащане на "данък" на комунистите които управляват там на място.
32
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тези заплати и пенсии в България всеки бяга. минималната заплата е 250 евро чисто. Ами какво да говорим?... За 10 г. България е намаляла с 500 хил. души (от 7 млн. е намаляла на 6,5 млн. души). След 20 г. България, ако върви така ще е 5,5 млн. души... И то повечето ще са пенсионери с мизерни пенсии без реална покупателна способност... Икономиката ще е рухнала, всички сектори ще са рухнали. Покупателната способност ще е почти нулева. Нищо няма да има, защото няма да има кой да работи...
31
1
 
19
 
! Отговори
Централно управление преди 2 години
Всички евро фондове за развитие на населените места. Пристигат първо в министерството на Земеделието. / Абсолютно е забранено да са по общините/. След което Великия Администратор - бюрократ. По негов философски възгледи ги разпределя по партиино - олигархичен метод. Така израства в кариерата и земеделец тарикат. С инструмент химикалка на бюро. Финансово красив.
30
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС трябва да подпомага нашите семейни стопанства и малки ферми така, както подпомага другите държави. На стопаните са им нужни пари, за да гледат животни, плодове, зеленчуци...И да има живот в селата. За съжаление големите пари отиват при едрите земевладелци, които заграбиха земята. Хората се отказват и бягат от селата. Тъжна картина е днес България. Направо е страшно.
29
1
 
13
 
! Отговори
До Алекс преди 2 години
Градът много дава,но после двойно си го взема.Ще го усетиш след време по здравето си най-вече, особено ако си от голям град.Все още по селата има жизнени хора на 80 и над,а ние на възрастта на децата им вече за нищо не ставаме.Преди се чудех защо като се пенсионират се връщат по селата си.Вече не се чудя.Едно, че нямам къде да отида,другото е ако се забутам в някой джендем без лекар,аптека и транспорт и "дружелюбни "съседи, няма дълго да оцелея.Младите не се замислят, докато не остареят.И ние бя
28
3
 
7
 
! Отговори
7059 преди 2 години
Благодаря на автора на статята за припомняне недалечното минало на Бълграия. Както винаги, неговите статии ца интересни и се базират на исторически факти.
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе нали вчера пишехте че 200 хил са започнали да живеят по селата.
26
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистите съсипаха България!
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакай сега , к`во става тука ,одеве имаше статия "Обратно към село" , където брокери уверяваха , че вече нямало свободни селски къщи за продан ?! Коя "партенка" е по-вярна ? Я се уточнете първо със себе си , ние сме лесни ...
24
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално е да ги национализират едрите земевладелци водят до спекула и картели
23
2
 
9
 
! Отговори
Централно управление преди 2 години
Бягат на Запад и работят по частни ферми, стопанства, фирми . И се прибират от време на време в България със спестени пари. Защото партиите държат да няма ИНВЕСТИЦИИ ЗА ЧАСТНИ ФИРМИ. Партиите държат местния народ като стадо да има кой да гласува. Инструмента за инвестиция е скрит. Разрешено е САМО ПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТ в България.
22
2
 
19
 
! Отговори
ТъжнатаИсторияНаБГ преди 2 години
Ами това я чака България - закриване... Заради такива като Кирчо Канадчето, ББ от ГЕРБ да не ги споменавам всички. Всяка държава има НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ. Само България няма интереси но има ПАРТНЬОРСКИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ. Отцепредавци това е БГ "елита"
21
1
 
4
 
! Отговори
7059 преди 2 години
До Анонимен #18...точно по-зле е и от турско...Брат, нарочени са турците като поробители. А вие запитвали ли сте се защо българите си съхраниха 500 години в Отоманската импреия религия, език и т.н.? Аз си спомням от часовете по история как българите са били набутани в източноправославната религия. Не знам има ли още учебници на българск език, където този период е отразен исторически. Нещо името Перун да ви напомня?