Пътищата ни са в трагично състояние, тепърва предстоят пътувания

Според Чайков, възложените договори от АПИ са законни
18 апр 2022 08:53, Петя Славова
73
Пътищата ни са в трагично състояние, тепърва предстоят пътувания
Снимка: БГНЕС

Министерски съвет изцяло държи в ръцете си разрешаването на проблема с парите за пътищата. Такова мнение изрази пред БНТ председателят на УС на Браншова камара "Пътища" Стефан Чайков. Той подчерта, че договорите, възложени от АПИ са абсолютно законни.

"Още нещо - с подписването на споразумението за прекратяването на тези договори миналата година, де факто и служебното правителство ги призна за законни. Имахме продължителна среща в петък с министър-председателя, в която той изтъкна, че иска вторичен контрол от парламента върху изразходването на средствата", допълни той.

Още по темата

Докато не видим решение, не вярваме на нищо, защото чухме твърде много обещания през последната година заяви Чайков. Българската пътна мрежа в момента е в трагично състояние, на хората тепърва им предстоят пътувания и за тях ще бъде особено опасно, подчерта той.

"Плановете са ако не се намери решение тази седмица, да продължим с протестите, които вероятно след Великден ще станат безсрочни", каза Чайков.

Бюджетът на АПИ винаги е бил рестриктивен и не може да се прави точна сметка за разходите за пътища Милиард допълнително за ремонти в последните години не е нещо необичайно, а е въпрос на философия на финансовото министерство за формиране на бюджета, подчерта Чайков.

Той отрече твърдението, че фирмите са работили за сивия сектор, както и че са получавани аванси за текущи ремонти.

 "Никога не са получавани аванси по договори за текущ ремонт и поддържане за целия период, в който аз се занимавам с пътно строителство. Аванси се получават по договори за нови обекти или за основни ремонти, там, където стойностите са много големи, и са необходими средства за предварителна доставка на материали и други причини", обясни председателят на ББК "Пътища".

По думите му няма доказателства за твърденията, че текущи ремонти са се изпълнявали за много по-малко пари и по начин, различен от възложения. АПИ възлага поръчки по определени количества работа по договори с определени количествени сметки.

 "Ние няма как да носим отговорност по нещо, което ни е възлагано съгласно нормативната уредба. Прогнозната цена е такава, която може да се надвишава, защото държавата не може през 2018 да предвиди какво ще ѝ се наложи да ремонтира през 2022. Договорите са законни, играни са през обществени поръчки и възлаганията са законни, защото цената е прогнозна", каза Стефан Чайков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: апипътища
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Далеч не ми е носталгично по Бойко, ама тези кирчовци нищо не направиха дотук. Даже и да ораторстват не ги бива. Има много още книжки да прочетат, за да си полират речника. Не знам какво ги учат в Харвард, но вече мнението ми за това учебно заведение спадна драстично. Много ми се иска Киро нащ да скалъпи поне 2 изречения на правилен английски, ако могже.
42
5
 
11
 
! Отговори
аз преди 2 години
До Аз промяната - е нали точно Бойко ги направи тези пърища? не издържаха и 2 години без поддръжка а сме ги платили като за вечни!
41
10
 
8
 
! Отговори
Аз промяната преди 2 години
БОЙКО ВРЪЩАЙ СЕ ДЪРЖАВНИК ПОЛИТИК ЛИДЕР ПРЕВРАТАДЖИИТЕ РАЗГРОМИХА РАЗГРАБИХА САБОТИРАХА РЕПРЕСИРАХА ЗАПЛАШВАТ ПЪПЪ ЩЕ ДОЙДЕ ВИДОВ ДЕН НЕКАДЪРНИАЛЧНИЦИ И КАТО МРАЗИТЕ БОРИСОВ ФАЛИРАХТЕ И БЪЛГАРИЯ БЕЗ ДА ВИ ИНТЕРЕСУВА ЧЕ ТУК ЖИВЕЯТИ ДРУГИ БЪЛГАРИ АКО ВИЕ ИЗОБЩО СТЕ ТАКИВА СЛУГИ НА БОЖКОВ
40
2
 
5
 
! Отговори
Samo minavam преди 2 години
Който не ми на, той не краде. От уста на ухо се говори,че комисионната за когото трябва е 70%
39
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото кражби и щети са нанесли герберастите на България никой не може да го повтори, дори да се опита. Вижте магистралите, вижте София, клоаката на света и тн и тн.
38
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко може и да не е направил един сантиметър пътища, но за сметка на това имаме да плащаме още няколко милиарда.
37
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно правителство изкара 12 год криейки се зад правенето на пътища и инфраструктура - ето резултата, едно нищо.
36
7
 
14
 
! Отговори
Икономист преди 2 години
За пътищата е виновен лично Бойко Борисов. Нали той си ги строеше магистралите и плащаше със собствените си пари. С такива политици като него, зависими от службите за сигурност, България я очакват лоши години.
35
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПРОСТО ПОДМЯНАТА ЧАГЪРТАХА, ЧАГЪРТАХА И ИЗЧАГЪРТАХА ДО ВСИЧКО ДО КАКВОТО СЕ ДОКОСНАХА- ЛЪГАХА, ЛЪГАХА И ВЕЧЕ НЕ ИМ ВЯРВАМ- АМА ИЗОБЩО- ПРИМЕР 21 ЯН'22Г КОКОР МИН ФИНАНСИ В ЛИЦЕ В ЛИЦЕ- УВЕЛИЧАВАМЕ ЗАПЛАТИ УЧИТЕЛИ С 122% НАД СРЕДНАТА ДОХОД ЗА '21Г- РИЗОВА- ТОВА 1900ЛВ ЛИ ЩЕ БЪДЕ СЛЕД КАТО СРЕДНИЯТ ДОХОД ЗА '21Г БЕШЕ 1600ЛВ- ДА ОСНОВНАТА ЗАПЛАТА НА УЧИТЕЛИТЕ ЩЕ БЪДЕ 1900ЛВ/ИМА ЗАПИС В БТВ/ ДОЙДЕ 1 АПРИЛ И ВИДЯХМЕ ЧЕ ОСНОВНАТА ЗАПЛАТА УЧИТЕЛИ Е 1415ЛВ- ОСТАВКА ЛЪЖЦИ И ИЗМАМНИЦИ.
34
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако се направи сметка колко хора са умрели по пътищата на банкянския глиган сигурно ще е по-голяма бройка от войната в Украйна.
33
3
 
13
 
! Отговори
До всички..... преди 2 години
......ревящи за Баце, ще се върне.........на връба........
32
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 12 год робство, това е едно от наследствата на мутрата и шайката, 500 млрд км магистрали и нито един км от тях не струва.
31
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да им върнели лоения, че той бил направил пътищата, а новите ги развалили хахахах какъв зеленчук трябва да си, пътищата ако бяха направени щяха да изкарат 60 год като в нормалните държави, не 9 месеца от падането на лоения.
30
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
герберастки коментар - по времето на боко имаше пътища и се ремонтираше редовно. Такъв оксиморон само герберуга може да роди, но те се отличават с липсващи хромозоми, не толкова с мозък.
29
5
 
6
 
! Отговори
асфалт не се яде! преди 2 години
Години наред по форуми и площади се упражнявате с дежурното -"стига с този асфалт", "стига с тези магистрали", "не се яде асфалт". Ето-нови магистрали няма да има. Няма да се дават пари и за старите пътища-защото така поискахте.Защото си мислехте,че като се спрат парите за пътища, ще почне голямото плюскане-нали не искахте пари за асфалт, защото не се яде, само плюскането ви е в главата.Хайде сега-отваряйте трапезите, почвайте пиячката -пътища няма да има, щото си мислехте,че ще има за плюскане!
28
4
 
7
 
! Отговори
Иво преди 2 години
Наследството на баце ви батко..
27
4
 
6
 
! Отговори
Шофьор преди 2 години
А защо плащаме винетки , Лилито Павлова ги увеличи за да ги оправи и оправи ли ги?
26
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плащайте още милиарди на помаците и пак изберете герп да ви скубят, гадните мутри.
25
6
 
4
 
! Отговори
асфалт не се яде! преди 2 години
Вие коментирахте "стига с този асфалт". Викахте,че асфалт не се яде. Крещяхте- "стига с тези магистрали". Ето-няма да има нови магистрали. Така поискахте.Няма да се дават пари за асфалт-така поискахте. Няма да има пътни ремонти-така поискахте. Пожелахте да не се дават пари за асфалт, ето желанието е изпълнено!Сега, като няма да се дават пари за асфалт, защото не се яде-нали така говорихте, марш сега да се тъпчете с храна-нали не искахте пътни ремонти, за да плюскате. Ето пътни ремонти няма да
24
7
 
7
 
! Отговори
асфалт не се яде! преди 2 години
Пътищата няма да се правят. Нали крещяхте, че асфалт не се яде. Ето чу се вашето искане-пари за асфалт няма да се дават. Както пожелахте!Внимавай какво пожелаваш, че може а се случи!