Пътищата ни са в трагично състояние, тепърва предстоят пътувания

Според Чайков, възложените договори от АПИ са законни
18 апр 2022 08:53, Петя Славова
73
Пътищата ни са в трагично състояние, тепърва предстоят пътувания
Снимка: БГНЕС

Министерски съвет изцяло държи в ръцете си разрешаването на проблема с парите за пътищата. Такова мнение изрази пред БНТ председателят на УС на Браншова камара "Пътища" Стефан Чайков. Той подчерта, че договорите, възложени от АПИ са абсолютно законни.

"Още нещо - с подписването на споразумението за прекратяването на тези договори миналата година, де факто и служебното правителство ги призна за законни. Имахме продължителна среща в петък с министър-председателя, в която той изтъкна, че иска вторичен контрол от парламента върху изразходването на средствата", допълни той.

Още по темата

Докато не видим решение, не вярваме на нищо, защото чухме твърде много обещания през последната година заяви Чайков. Българската пътна мрежа в момента е в трагично състояние, на хората тепърва им предстоят пътувания и за тях ще бъде особено опасно, подчерта той.

"Плановете са ако не се намери решение тази седмица, да продължим с протестите, които вероятно след Великден ще станат безсрочни", каза Чайков.

Бюджетът на АПИ винаги е бил рестриктивен и не може да се прави точна сметка за разходите за пътища Милиард допълнително за ремонти в последните години не е нещо необичайно, а е въпрос на философия на финансовото министерство за формиране на бюджета, подчерта Чайков.

Той отрече твърдението, че фирмите са работили за сивия сектор, както и че са получавани аванси за текущи ремонти.

 "Никога не са получавани аванси по договори за текущ ремонт и поддържане за целия период, в който аз се занимавам с пътно строителство. Аванси се получават по договори за нови обекти или за основни ремонти, там, където стойностите са много големи, и са необходими средства за предварителна доставка на материали и други причини", обясни председателят на ББК "Пътища".

По думите му няма доказателства за твърденията, че текущи ремонти са се изпълнявали за много по-малко пари и по начин, различен от възложения. АПИ възлага поръчки по определени количества работа по договори с определени количествени сметки.

 "Ние няма как да носим отговорност по нещо, което ни е възлагано съгласно нормативната уредба. Прогнозната цена е такава, която може да се надвишава, защото държавата не може през 2018 да предвиди какво ще ѝ се наложи да ремонтира през 2022. Договорите са законни, играни са през обществени поръчки и възлаганията са законни, защото цената е прогнозна", каза Стефан Чайков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: апипътища
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
9
 
11
 
! Отговори
Кокорчо преди 2 години
Не ни трябват пътища сегаПри Борисов ревяхте от опашките по КППтата за Гърция. Сега ревете на опашки за олио. И умирате лека полека от мизерия
22
0
 
18
 
! Отговори
Морски преди 2 години
Минете по пътя Бургас - Варна и ще се хванете за главата. Не помня да е имало толкова много дупки по асфалта. А ми говорят, че щяло да има много румънски туристи по празниците. А бе господа управляващи, кой ще дойде тук при тази скъпотия да си троши колата ???
21
12
 
9
 
! Отговори
О, божке преди 2 години
Бойко за 12 години направи, каквото направи. На някои им харесва, а други останаха недоволни и дойдоха да оправят нещата. Нали така казаха: Идваме да спрем кражбите, защото сме богати и ще станем земен рай. От тогава една година. Резервът е изчерпан. Заеми се теглят всеки понеделник. Цените са х 3. Не се случва нищо. Кой каквото да попита се казва: Ами, той Бойко виновен. Не за почва ли да се изтърква това. Защото дори една дупка не е запълнена. Бойко поне ремонтира няколко тунела. Добър-лош.
20
10
 
5
 
! Отговори
За да има пътища преди 2 години
Трябва бърза промяна на "Промяната", а кирчо и кокорчо в Централния
19
2
 
8
 
! Отговори
Безхаберие преди 2 години
До вкъщи има една дупка 20 сантиметра дълбока от 1 година няма кой да я запуши, 10ки хора си счупиха колите в нея.
18
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво пътуване, какви 5 лева? С 3лв бензин и очакван 3.50 към лятото, плюс двуцифрена инфлация на стоки и услуги, направо ще се скъсат Българите да пътуват... Софиянци да го мислят, нали всичко се прави от тях и за тях :)
17
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 15 и как така пътища стъкло се разбиха за година-две а републиканският път, или отсечкат Сливен-Карнобат, които са строени по Тошово време са още годни за ползване и все още нямат нужда от основен ремонт? Точно некадърното строителство на тиквата ни докара до това състояние.
16
5
 
16
 
! Отговори
NightWatch преди 2 години
при Боко само се режеха ленти, откриваше се нещо и до 2 г то се разпадаше. Нали се видя - цялото околовръстно на София е с проблеми, Северната тангента е на вълни, магистрала Тракия при Ст. З. - на дупки, Марица същото, и безброй други примери. А третокласните пътища да не споменаваме. Не става само с рязане на ленти, трябва и поддръжка
15
9
 
8
 
! Отговори
А преди 2 години
Къде откраднаха парите, които Борисов беше оставил в АПИ??? И още 6 милиарда от държавния резерв? И още по 500 милиона заеми всяка седмица? Съд и затвор за канадския измамник
14
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не само пътищата.И здравеопазването и образованието и цялата държава е в трагично състояние след 12 години кражби като за световно.
13
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боко им остаИ работещи и здрави пътища на тия, имаха една година да правят инспеции, пътища -стъкло направо, а те взеха ч ги разсипаха -ПФУУУУууууууууууу
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мутрата от Банкя,който стана милиардер,къде са му пътищата?
11
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боко да каже защо са в трагично състояние,след като толкова милиарди изля в тях.
10
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко нали ги беше оправил милярди откраднаха
9
10
 
4
 
! Отговори
Аз промяната преди 2 години
БОРИСОВ ВРЪЩАЙСЕ ИМА МНОГОМРЪСОТИЯ ЗАЧИСТЕТЕ ДЪРЖАВНИК ЗНАЕЩ МОЖЕЩ МАФИЯТА НА ОЛИГАРСИТЕ ЧРЕЗ ИЗМАМИ И МНОГО ЗАГРАБЕНИ ПАРИПРЕВЗЕ ВЛАСТТА ВРЕМЕ Е БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ ОТ НАСИЛНИЦИТЕ ДЕМОКРАЦИЯ БЪЛГАРИЯ Е В ЕВРОПА НЕ Е ВЕНЕЦУЕЛА
8
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви пътувания? В момента е опасно да пътуваш по бг пътищата. Затваряйте се у вас и това е. Промяната това ни донеса. Докато се променяте, никакво излизане. Честито.
7
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дано наистина се върне Борисов че иначе не ми се мисли - връщаме се по комунистическо с кратери по улиците и пълна неадекватност на управляващите
6
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
върни се Бойко и ни помогни - да оправиш пътищата - нема на кой да разчитаме
5
3
 
6
 
! Отговори
Аз промяната преди 2 години
До 1 тези пъпъ *** божковистите Вън от управлението Толкова мръсотия толкова крадене тревизия разследване оставка
4
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При бате Бойко имахме пътища и се ремонтираше редовно - сега новите лапанали големия пай не щат да ремонтират и съсипаха пътищата